Πανικοβλήθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης…

Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, αφού πέτυχε τον ντόρο που ήθελε γύρω από το όνομά του και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, σκέφτηκε να μην την ανακοινώσει επισήμως και να ταλαιπωρήσει τους δημοσιογράφους, παραπέμποντάς τους στο μέλλον.

«Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας», αρκέστηκε να τους πει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου του κόμματός του, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη και στο οποίο επιβεβαιώθηκε η αδιαμφισβήτητη ηγεμονία του στο κόμμα (στα βήματα μάλιστα του Ανδρέα, εξελέγη πρόεδρος διά βοής).

Η επιλογή αυτή του Καρατζαφέρη υπαγορεύτηκε από δύο κυρίως λόγους:
1. Για να αποφύγει την από τώρα δέσμευσή του ως υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, η οποία μπορεί να δυσχεράνει τους χειρισμούς του στην περίπτωση που ο Κώστας Καραμανλής επιλέξει τις πρόωρες εκλογές λίγο πριν ή λίγο μετά την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών.
2. Για να έχει μία ακόμη αφορμή στο εγγύς μέλλον να δημιουργήσει επικοινωνιακό γεγονός, ανακοινώνοντας επισήμως την υποψηφιότητά του.

Άλλα όμως τα σχέδια των ανθρώπων και άλλα ο Θεός επιλέγει, που έγραφε και ο γνωστός αναγεννησιακός συγγραφέας.

Έτσι, το πλάνο του φασιστικού χαιρετισμού ενός αληταρά (δεν φαινόταν και η φάτσα του, καθώς η κάμερα τον συνέλαβε από πίσω) στη διάρκεια του ακούσματος του εθνικού μας ύμνου αποδείχθηκε αρκετό για να ανατρέψει το σχέδιο του αρχηγού του ΛΑΟΣ. Τα κανάλια μετέδιδαν και ξαναμετέδιδαν το εν λόγω πλάνο, δίνοντας στη νεοδημοκρατική προπαγάνδα την αφορμή που ζητούσε για να περιορίσει την εμβέλεια του πρώην βουλευτή της, ταυτίζοντάς τον με τους αποκρουστικούς φιλοναζί, ρατσιστές, φασίστες κ.λπ.

Ο Καρατζαφέρης κυριολεκτικά τα ‘χασε. Ήταν η πρώτη φορά νομίζω που ο έμπειρος και χαρισματικός πράγματι πολιτικός -πέρα από αυτά που πρεσβεύει- απώλεσε την ψυχραιμία του. Στην ταραχή του επάνω δεν βρήκε από πού να πιαστεί παρά μόνο… από τα μαλλιά του. Έτσι, επέλεξε να προσπαθήσει να «αλλάξει την ατζέντα», ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για τον δήμο με βιαστικό, ταραγμένο και οργίλο τρόπο, που κάθε άλλο παρά καλό τού κάνει.

Ο παρορμητισμός του Καρατζαφέρη και η δήλωσή του πως κατεβαίνει για δήμαρχος για να δώσει ένα μάθημα σε αυτούς που «του έστησαν την προβοκάτσια» είχαν αποτέλεσμα να προκληθεί μεγαλύτερος πανικός στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

…και πανικόβαλε τον Παπαγεωργόπουλο…

Μπορεί ο Καρατζαφέρης να μη χειρίστηκε ορθά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, αλλά το γεγονός αυτό δεν μείωσε τις επιπτώσεις της στην ψυχολογία του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Ο Παπαγεωργόπουλος ξαφνιάστηκε, καθώς ήταν σίγουρος πως ο πρώην συνάδελφός του στη Βουλή δεν θα έκανε το βήμα. (Να χαίρεται τους συμβουλάτορες και τους αναλυτές που πληρώνει, οι οποίοι τον είχαν πείσει πως ο Καρατζαφέρης με τον ντόρο που έκανε κατάφερε να καταγράψει στις δημοσκοπήσεις ποσοστό άνω του 10%, το οποίο του παρέχει τη δύναμη που χρειάζεται για να αισιοδοξεί πως το κόμμα του θα μπει στην επόμενη Βουλή. Κατά συνέπεια -του είπαν- πήρε αυτό που ήθελε και δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να διακινδυνεύσει τη δοκιμασία της καθόδου στις εκλογές.)

Η έλλειψη ψυχραιμίας είναι κακός σύμβουλος και έτσι η αντίδραση του δημάρχου δεν ήταν καθόλου ευγενική, ούτε καν υπεροπτική, όπως θα αναμενόταν. Τουναντίον, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επιτέθηκε στον αρχηγό του ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά του «υποψηφιότητα των Αθηνών» (λησμόνησε προφανώς πως τόσο αυτός όσο και ο Σωτήρης Κούβελας, όπως και ο Ντίνος Κοσμόπουλος που τον διαδέχθηκε, κατάγονται από περιοχές «κάτω από το αυλάκι»).

Ο Παπαγεωργόπουλος θορυβήθηκε υπέρμετρα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Καρατζαφέρη, θεωρώντας πως ο εκλογικός περίπατος που ονειρευόταν αποδεικνύεται χίμαιρα. Με 10% αθροιστικά οι Σαχίνης – Κουράκης και άλλο τόσο ο Καρατζαφέρης, ο στόχος του 51% που είχε θέσει δεν είναι καθόλου εύκολος. Αν μάλιστα το ΠΑΣΟΚ «ξυπνήσει» και κοντράρει στη Θεσσαλονίκη, κατεβάζοντας πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής, δεν θεωρείται δεδομένη ούτε η εκλογή από την πρώτη Κυριακή (απαιτείται το 42%).

…που ζήτησε βοήθεια από το Μαξίμου

Με αυτές τις σκέψεις ο δήμαρχος ζήτησε επειγόντως τη βοήθεια του Μαξίμου. Την άλλη μέρα ο Καραμανλής κάλεσε τον Σουφλιά για συνεργασία και την επομένη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να δώσει συνέντευξη Tύπου και να ανακοινώσει, για μια ακόμη φορά, πως το μετρό θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ και η υποθαλάσσια βρίσκεται… στον δρόμο. Ιδιαίτερη μάλιστα εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γιώργος Σουφλιάς επέλεξε την αίθουσα του δήμου Θεσσαλονίκης για να δώσει συνέντευξη Τύπου και όχι αυτή του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπως συνηθίζεται και όπως ενδείκνυται (μιλάμε για τον απόλυτο κομματισμό).

Ο Γιώργος Σουφλιάς δεν έκρυψε τον κύριο λόγο της αιφνιδιαστικής ανόδου του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δήμαρχο, τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος και θα διατηρήσει το πόστο του, είτε κατέβει είτε δεν κατέβει» ο Γ. Καρατζαφέρης. «Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο στη Θεσσαλονίκη, έχει ξεχωριστό ήθος και ακέραια προσωπικότητα. Ο λαός θα κρίνει, θα προκρίνει και θα τον ψηφίσει και πάλι», πρόσθεσε.


Σχολιάστε εδώ