ο Δαίμονας των δημαρχείων

Ακόμη μετρούν φίλους και γνωστούς που έδωσαν το παρών στο κάλεσμα του τοπάρχη Νίκου Χαρδαλιά και η λίστα δεν τελειώνει. Με αφορμή τις εορταστικές ημέρες των Αποκριών, που επιβάλλουν λίγο περισσότερη ξεγνοιασιά και διασκέδαση, ο δήμαρχος Βύρωνα αποφάσισε να συναντήσει τους φίλους του, όπως έλεγε η πρόσκληση, για λίγη κουβέντα και ένα ποτήρι κρασί. Δεν με κάλεσε, αλλά δεν πειράζει. Πήγα μόνος μου. Και ποιος δεν ήταν εκεί. Υπουργοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, παρουσιαστές εκπομπών, επιχειρηματίες, δήμαρχοι και όποιος άλλος μπορείτε να φανταστείτε. Ομολογώ πως η βραδιά πέρασε πολύ όμορφα. Κουβεντούλα, παρασκήνιο, διαπλοκή και ωραίο κρασί. Άντε, και του χρόνου, σύντροφε Νίκο!

Από εκεί που δεν την περίμενε τη βρήκε ο Τρίγκας στους Αγίους Αναργύρους. Ανεξαρτητοποιήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Παπαγεωργίου. Τα έκανε λαμπόγυαλο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Αιτία ήταν η συνεχής περιφρόνηση και απαξίωση που έδειχνε στην προσφορά του ως προέδρου των ΚΑΠΗ ο τοπάρχης της πόλης. Ο Παπαγεωργίου, γιατρός το επάγγελμα, σοβαρός και μετρημένος άνθρωπος, δεν άντεξε άλλο τη συνεχή υποβάθμιση του έργου του και, αφού πέρασε γενεές δεκατέσσερις τον δήμαρχο, παρέδωσε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου την ανεξαρτητοποίησή του. Τώρα βέβαια ο Τρίγκας ψάχνει κάθε φορά, διαμέσου προσευχών, πώς θα περάσει τα θέματα από το συμβούλιο, αφού πλέον δεν έχει πλειοψηφία. Ας όψεται το χατίρι που του κάνει η αντιπολίτευση προκειμένου να λειτουργεί ο δήμος. Φαντάζομαι όμως ότι σε λίγες εβδομάδες τα χατίρια θα τελειώσουν, αφού θα ξεκινήσει για τα καλά η προεκλογική περίοδος. Εκεί θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Η κριτική μου για την πολιτική συμπεριφορά επί διαφόρων θεμάτων του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, αρκετές φορές είναι και σκληρή και επίμονη. Φροντίζω όμως πάντα να είναι δίκαιη και χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένα υπονοούμενο για το αναμφισβήτητο ήθος του. Όταν διαφωνείς με κάποιον δεν σημαίνει ότι δεν είναι και έντιμος. Βρέθηκα προχθές στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων για άλλη υπόθεση και είδα λοιπόν τον τοπάρχη του παραλιακού δήμου να δίνει μάχη ως μηνυτής κατά ενός τύπου ονόματι Μουραφέτη. Ο τύπος αυτός εκδίδει ένα φυλλάδιο, κάθε Αγίου Βαλεντίνου, με περιεχόμενο θέματα αυτοδιοικητικά! Για να μη σας τα πολυλογώ, σε ένα τέτοιο φυλλάδιο είχε γράψει ότι ο Χατζηδάκης είναι αρχιερέας της διαπλοκής! Αποτέλεσμα; Δέκα μήνες φυλακή. Έμαθα όμως ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε «φάει» άλλους δέκα μήνες, πάλι για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του ίδιου δημάρχου! Υπάρχει και συνέχεια. Πριν από έναν μήνα τού είχαν επιβληθεί άλλοι δέκα μήνες για τον ίδιο λόγο συμπεριφοράς εις βάρος της δημοτικής συμβούλου Βίκυς Ανδρικοπούλου. Μαθαίνω ότι έπεται συνέχεια. Συντρόφια γραφιάδες, συνέλθετε. Άλλο πράγμα η καλόπιστη και αυστηρή κριτική και άλλο πράγμα η δόλια συκοφάντηση που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

Το είχα προβλέψει ο ταλαίπωρος και ασήμαντος. Αυτό που έγινε ήταν επακόλουθο του καταντήματος στο οποίο έχει περιέλθει η Σαλαμίνα τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο τύποι πλακώθηκαν στις γροθιές μέσα σε ένα νυχτερινό κέντρο του νησιού. Ξύλο να δουν τα μάτια σας. Φύγανε οι γραβάτες και τα μαντιλάκια και κυλιόντουσαν στο πάτωμα. Ποιοι ήταν οι αλληλοδερνόμενοι; Ο δήμαρχος Αγαπίου και ο σύζυγος της δημοτικής συμβούλου Ισιδώρας Νάνου. Η Νάνου είχε αποχωρήσει ως γνωστόν από την παράταξη του δημάρχου, καταγγέλλοντας τον Αγαπίου ότι έκανε υποκλοπές στο τηλέφωνό της. Τύφλα να έχει ο Κορωνιάς. Η υπόθεση δεν έχει ξεκαθαρίσει, είναι ακόμη στα δικαστήρια. Μάλιστα έχουν αφεθεί και διάφορα υπονοούμενα για το «περιεχόμενο» των επίμαχων κασετών. Ο άντρας της Νάνου λοιπόν, εργολάβος οικοδομών, περίμενε «στη γωνία» τον δήμαρχο. Βρέθηκαν στο νυχτερινό κέντρο για μια εκδήλωση και κουβέντα στην κουβέντα έπεσε το ξύλο της αρκούδας. Τέτοιο κατάντημα και ξεφτίλα δεν έχει ξαναματαγίνει.

Ίσως για πρώτη φορά το μεγάλο πρόβλημα με την ύδρευση στη Σαλαμίνα να οδεύει προς το τέλος του. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο νομάρχης Πειραιά, ο οποίος ήταν παρών, ανακοίνωσε ότι η νομαρχία θα συγχρηματοδοτήσει με 2 εκατ. ευρώ τον υποθαλάσσιο αγωγό. Βέβαια, συνολικά το έργο είναι κόστους 25 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον, όμως, τώρα όλοι ξεκινάνε από μια οικονομική βάση. Ο δήμος αναζητά τις επιπλέον μορφές χρηματοδότησης είτε μέσω δανείου είτε με τη συμμετοχή ιδιωτών στη συνεκμετάλλευση του δικτύου. Τα λεφτά είναι πολλά, αλλά κάποτε το έργο αυτό πρέπει να γίνει.

Μία αξιόλογη και χρήσιμη ημερίδα έγινε στον δήμο Αιγάλεω με τη συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας. Για πρώτη φορά οργανώθηκε μια ενημερωτική εκδήλωση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για τις συνέπειες της χρήσης των αναβολικών που κάνουν οι αθλητές. «Ο φραγμός στους σύγχρονους εμπόρους θανάτου πρέπει να ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο τοπάρχης Δημήτρης Καλογερόπουλος που ήταν και ο συντονιστής της ημερίδας. Στην εκδήλωση μοιράστηκαν βιβλία και απαραίτητα ενημερωτικά φυλλάδια σε όλους τους γονείς και τους μαθητές που παρευρέθηκαν εκεί.

Στους δρόμους του Ζεφυρίου πήρε το μάτι μου τον πρόεδρο του Συνασπισμού. Προφανώς επισκέφθηκε την πόλη για να συζητήσει με φορείς τα προβλήματά της. Θα του ανέφεραν άραγε και το γεγονός ότι ο δήμαρχος είχε πάει μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη κατηγορούμενου αθίγγανου για υπόθεση ναρκωτικών;

Έκλεισε η υποψηφιότητα του ΚΚΕ για τη νομαρχία Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για τον δικηγόρο Κώστα Πολυχρονίου. Σήμερα ο αγαπητός Κώστας είναι ήδη νομαρχιακός σύμβουλος και υπήρξε ξανά επικεφαλής συνδυασμού στις εκλογές του 2002. Πάντως, για κάθε ενδιαφερόμενο ενημερώνω ότι τα συντρόφια του Περισσού έχουν έτοιμη όλη τη λίστα με τους υποψηφίους για την Αττική. Όποιος θέλει τηλεφωνεί και του τη λένε.

Μερικοί άνθρωποι από τη φύση τους είναι γεννημένοι για να μιλάνε χωρίς να λένε τίποτα. Μου είπαν λοιπόν ότι στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αχαρνών επρόκειτο να συζητηθεί το τεράστιο ζήτημα της εγκληματικότητας που απασχολεί την περιοχή και αποφάσισα να πάω. Βουλευτές, αστυνομικοί, δήμαρχοι, όλοι παρόντες. Και η συζήτηση ξεκίνησε. Δύο καφέδες ήπια. Πόνεσε το στομάχι μου. Κάπου στη μέση της κουβέντας άρχισα να ακούω αυτά που είχαν ειπωθεί στην αρχή. Και ποιος δεν μίλησε. Το συμπέρασμα ήταν ότι πρέπει να συναντηθούμε ξανά για να μιλήσουμε πάλι! Αποτέλεσμα μηδέν. Ακόμη προσπαθώ να συνέλθω.

Ωραίο κι αυτό. Η παραλία του Αλίμου έχει μετατραπεί σε υπαίθριο χώρο πολυτελών δεξιώσεων. Μιλάω πολύ σοβαρά. Στον Άλιμο υπάρχει ένα δημοτικό αναψυκτήριο με το όνομα «Όστρια». Αυτό φτιάχτηκε με συνεκμετάλλευση από ιδιώτη εργολάβο. Ιδιοκτησιακά ανήκει στον δήμο. Ο επιχειρηματίας λοιπόν, που το έχει νοικιάσει, στον περιβάλλοντα χώρο, όπου προβλέπεται κατασκευή πρασίνου, έχει δημιουργήσει δύο κλειστές περιμετρικά αίθουσες, όπου κάνει καλοκαιρινές δεξιώσεις πολυτελείας! Φυσικά, αν μιλάμε για άδεια, ούτε για αστείο. Ο τοπάρχης Μαντζουράνης κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα. Την ίδια φυσικά «σιωπή των αμνών» επιδεικνύει και η αντιπολίτευση. Στην τελευταία δεξίωση όσοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα κατηφόριζαν προς τα βραχάκια, αφού η πιο κοντινή είναι εντός της καφετέριας που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων. Το πλέον περίεργο της όλης υπόθεσης είναι η σιωπή των πάντων. Είναι φαίνεται γλυκό το καφεδάκι της παραλιακής καφετέριας.

Η γυναικομαχία στο Ψυχικό θα είναι αναπόφευκτη. Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του νυν τοπάρχη Ερωτόκριτου Νεόφυτου, Ειρήνη Κατσαρού, μετά την επίσημη δήλωση του τοπάρχη ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, θα διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν άρεσε στους άλλους συνδιεκδικητές και ήδη ετοιμάζουν «αντίπαλο» ψηφοδέλτιο με την Ελένη Ζέπου. Όλη μέρα εκεί θα είμαι. Προβλέπω σκηνές απείρου κάλλους.

Τον άκουσε όλο το δημαρχείο τον αντιδήμαρχο Κηφισιάς Αντώνη Διαμαντόπουλο, όταν διαπίστωσε ότι κάποια καλόπαιδα έχουν φροντίσει να βάλουν φωτογραφικές διατάξεις στην προκήρυξη για τον διαγωνισμό των παρκόμετρων. Μπήκε στο γραφείο του δημάρχου και ζητούσε εξηγήσεις. «Ξέρεις εσύ τίποτα;» ρώτησε τον Χιωτάκη. Φυσικά ο Νικόλας, επειδή ποτέ δεν γνωρίζει το παραμικρό που αφορά «περίεργες μεθοδεύσεις», τον διαβεβαίωσε ότι «θα πατάξει κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του διαγωνισμού». Είπαν και άλλα, πολλά και ενδιαφέροντα. Α, τώρα που το θυμήθηκα. Κυκλοφορεί ένα καινούργιο ανέκδοτο με τον Τοτό. Το ξέρετε;

Η είδηση είναι διπλοτσεκαρισμένη και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Ως γνωστόν, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πεύκης, Γιώργος Πατούλης, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα ως δήμαρχος στο Μαρούσι. Έλα όμως που ο τοπάρχης Πεύκης, Παύλος Καμάρας, κάνει τ’ αδύνατα δυνατά για να μη συμβεί αυτό, αφού ο δημοφιλής γιατρός εκλέγεται πρώτος δημοτικός σύμβουλος με διαφορά χιλίων ψήφων από τον δεύτερο και προφανώς η μετακόμισή του θα αποτελέσει σοβαρή απώλεια για τη δική του παράταξη. Φυσικά ο ίδιος δεν του λέει τίποτα, αλλά ενεργεί καταλλήλως.

Τελικά να δείτε ότι η Αθηνά Λυγνού, που θέλει να σώσει ως δήμαρχος τη Γλυφάδα, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η έκπληξη των εκλογών για πολλούς και διάφορους λόγους. Ήρθε από το πουθενά και σκορπάει ένα τσουβάλι λεφτά. Συνέδρια, εκδηλώσεις, αφίσες, φαγοπότια και ο Θεός βοηθός. Ο καθένας φυσικά έχει δικαίωμα στη φιλοδοξία. Θα μου πείτε γιατί το λέω αυτό για τη γλυκιά και γοητευτική Αθηνά, όταν ο Λανδράκης θέλει να γίνει ξανά δήμαρχος. Αυτό και αν είναι θράσος. Έχετε δίκιο.

Θα πήξουμε στα καρναβάλια αυτές τις ημέρες. Το τσαντίρ μαχαλά θα ξεχυθεί στους δρόμους και ανάμεσα στην ανεργία των δημοτών και στα κλειστά μαγαζιά των εμπόρων, λόγω αφραγκίας των καταναλωτών, θα παρελάσουν άρματα και συναυλιούχοι ακριβοπληρωμένα από το υστέρημα των δημοτών. Το αποκορύφωμα της μίμησης. Είπαμε, ναι στον Ρέντη και άντε και στο Μοσχάτο. Οι απευθείας αναθέσεις «πάνε σύννεφο». Πώς και πώς περιμένουν σε κάποιους δήμους τα λαμόγια αυτές τις γιορτές. Βγάζουν το μεροκάματο για όλο τον χρόνο. Φτάνει πια.

Η πρωτοβουλία είναι αξιέπαινη και το καλό πρέπει να γράφεται. Πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης στο Ίντερνετ για όλους τους φοιτητές και μαθητές που είναι δημότες του δήμου Νέας Ερυθραίας άρχισε να εφαρμόζει ο τοπάρχης Δημήτρης Μπουρίκας. Η πρόσβαση στην παγκόσμια πληροφόρηση έχει γίνει πλέον απαραίτητη. Μπράβο, δήμαρχε.

Εδώ γελάμε. Ο δήμος Καλλιθέας είχε δεσμεύσει το οικόπεδο ενός ταλαίπωρου δημότη προκειμένου να το κάνει χώρο στάθμευσης! Έτσι, επειδή γούσταρε. Άρπαξε την περιουσία ενός ανθρώπου για να λέει ο Κωστάκης ότι έλυσε το πρόβλημα της άναρχης κυκλοφορίας που έχει μετατρέψει την πόλη σε Νέα Υόρκη. Ο δημότης όμως κατέφυγε σε κάθε νόμιμο μέσο και μπόρεσε να αποδεσμεύσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση που του είχε κάνει ο δήμος. Ο Ασκούνης το ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας τον δημότη ως… εχθρό της πόλης!

Μετά τη δημοσκόπηση του ΠΑΣΟΚ στο Ίλιον (αρχές Φεβρουαρίου 2006) από την εταιρεία ALCO, ως καταλληλότερος δήμαρχος έρχεται πρώτος ο Κ. Λυκουρέσης με διαφορά επτά και πλέον μονάδων του επικρατέστερου υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Κ. Ζενέτου. Πιο αναλυτικά: Λυκουρέσης 28%, Ζενέτος (ΠΑΣΟΚ) 21%, Τριανταφύλλου (ΚΚΕ) 13%, «δεν απαντώ» 38%. Όμως άλλα λένε στο ΠΑΣΟΚ. Ότι το χρίσμα θα δοθεί στον Ζενέτο! Κάτι εκεί θα ξέρουν…

Μεγάλη αγωνία επικρατεί στις τάξεις των ΠΑΣΟΚων στους Αγίους Αναργύρους, αφού ο πόλεμος για το χρίσμα προβλέπεται να τραβήξει. Ειδικά για τον πρώην δήμαρχο Νίκο Ταμπακίδη μαθαίνουμε πως έχει βάλει λυτούς και δεμένους ώστε να είναι αυτός ο εκλεκτός της Χαριλάου Τρικούπη, αν και δέχεται έντονη κριτική ότι χάρη στην αλαζονεία του έχασε τον δήμο από τον Κώστα Τρίγκα. Βέβαια η υποψηφιότητα του Τρίγκα ευνοεί τη δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ στους Αγίους Αναργύρους, αφού και πολλά στελέχη του έχουν αλλάξει «στρατόπεδο», αλλά και τη στήριξη των αριστερών δυνάμεων που τον βοήθησαν να εκλεγεί δήμαρχος έχει οριστικά χάσει.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Φήμες λένε ότι αρκετοί δήμαρχοι εν όψει προεκλογικής περιόδου έχουν το ίδιο χόμπι με τον Κορωνιά. Το «αποδεικτικό» της είδησης ταύτης κυκλοφορεί ευρέως εις τις καφεσυνεστιάσεις βορείων και παραλιακών δήμων.


Σχολιάστε εδώ