«Κόντρες» για την επιστράτευση και στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά

Το ναυτικό επάγγελμα, υπογράμμισε ο δήμαρχος, είναι από τα πιο σκληρά και κακοπληρωμένα επαγγέλματα. Γι’ αυτό τα περισσότερα από τα αιτήματα των ναυτικών είναι δίκαια. Και ο Πειραιάς στηρίζει τους ναυτεργάτες στον όποιο αγώνα κάνουν για να πετύχουν την ικανοποίησή τους από την πολιτεία. Όμως, συνέχισε ο κ. Αγραπίδης, δεν παραβλέπουμε και το γεγονός ότι από την απεργία των ναυτικών πλήττονται και ασθενείς τάξεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για να εκτονωθεί η κατάσταση. Να γίνει διάλογος και να βρεθεί λύση.

Ουσιαστικά δηλαδή ο δήμαρχος αποδοκίμασε την τακτική της επιστράτευσης και ζήτησε να βρεθεί λύση διά του διαλόγου και όχι με μέτρα καταναγκασμού και ΜΑΤ.

Γι’ αυτό άλλωστε ο δήμαρχος, ίσως για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, δέχθηκε τα εύσημα από τον αρχηγό της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μπεντενιώτη… Ο τελευταίος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το θέμα των ναυτεργατών είναι κορυφαίο για τη χώρα και ειδικά για τον Πειραιά που είναι η έδρα της ναυτικής οικογένειας. Ως εκφραστές λοιπόν της πόλης του Πειραιά, συνέχισε ο κ. Μπεντενιώτης, είμαστε υποχρεωμένοι να διαμαρτυρηθούμε για την επιστράτευση, αλλά και να προασπίσουμε το δικαίωμα των νησιωτών μας να έχουν επαφή με την ηπειρωτική χώρα. Γι’ αυτό θα πρέπει να εκδώσουμε ψήφισμα που να κινείται στο πνεύμα της εισήγησης του δημάρχου, αλλά και να εκφράζει την πλήρη αντίθεσή μας στην επιστράτευση.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας», Θοδωρής Δρίτσας, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι είναι υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά να συμπαραταχθεί και να συμπαρασταθεί στους ναυτεργάτες, γιατί η πλειοψηφία των Πειραιωτών είναι ναυτικοί και ο Πειραιάς είναι η πόλη που αντιπροσωπεύει και εκφράζει την ελληνική ναυτιλία. Όμως, συνέχισε ο κ. Δρίτσας, δεν είναι οι ναυτικοί εκείνοι που ευθύνονται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Οι ναυτικοί εξάντλησαν όλα τα μέσα πριν φθάσουν στην απεργία. Δεν βρήκαν όμως ανταπόκριση. Και κατέφυγαν στην απεργία. Για να απαντήσει η κυβέρνηση με την επιστράτευση. Με τη λύση που μόνο η Ελλάδα απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης εφαρμόζει. Και έχει καταγγελθεί γι’ αυτό.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς – Αναγέννηση», Κώστας Τζατζάνης, κατά την ομιλία του τόνισε ότι θα πρέπει να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης στους ναυτεργάτες και τον αγώνα τους και καταγγελίας της επιστράτευσης.

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του συμβούλου της πλειοψηφίας Δημήτρη Βρόντου που παρουσίασε έγγραφο της Ένωσης Πλοιοκτητών Επιβατηγών Πλοίων και στο οποίο δινόταν εντολή στους πλοιάρχους να ενημερώσουν τα πληρώματα και τους αξιωματικούς τους ότι πρέπει να πάνε στα λιμεναρχεία και να πάρουν τα φύλλα επιστράτευσης. Μάλιστα ο κάθε ναυτικός έπρεπε να υπογράψει ότι έλαβε γνώση της οδηγίας, προφανώς για να έχει τις ποινικές ευθύνες της ανυπακοής! Ο Δ. Βρόντος όμως είπε και κάτι άλλο. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση κατέφυγε στην επιστράτευση, όταν το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απεργία των ναυτεργατών! Κάτι που σημαίνει ότι αφού το κράτος δεν κατάφερε να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία, «τράβηξε» το φύλλο της επιστράτευσης!

Πολιτικά απαράδεκτη και καταδικαστέα χαρακτήρισε την επιστράτευση και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Τάκης Αβραμίδης.

Την παράσταση όμως έκλεψε ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ και συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ στον ΟΛΠ, Π. Καλογερόγιαννης, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η ΝΔ με την επιστράτευση των ναυτικών διέπραξε έγκλημα! Αντέγραψε το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, εκείνοι που το 1987 σκίζονταν κατά της επιστράτευσης και κάκιζαν το ΠΑΣΟΚ που την εφάρμοζε, οι ίδιοι σήμερα την έβγαλαν από τη… ναφθαλίνη και έγιναν οι φανατικότεροι υποστηρικτές της! Όταν δεν υπάρχει λύση σε ένα πρόβλημα, κοιτάς άλλες λύσεις, υπογράμμισε ο Π. Καλογερόγιαννης, και δεν χτυπάς μπουνιά στο μαχαίρι!

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Βασίλης Βουγιουκλάκης τόνισε ότι ως πιλότος έχει ζήσει τι σημαίνει επιστράτευση, όταν το 1987 το ΠΑΣΟΚ είχε επιστρατεύσει τους πιλότους και μάλιστα όσους δεν έπαιρναν τα φύλλα επιστράτευσης τους έσερναν στη φυλακή. Γι’ αυτό υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι να σταθούν στο πλευρό των ναυτεργατών.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η Νίτσα Βλασσοπούλου που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας: «Το ότι είχε κάνει πολιτική επιστράτευση το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί άλλοθι για τη Νέα Δημοκρατία να την επαναλάβει, ούτε είναι ελαφρυντικό για την κυβέρνηση. Το ότι έκανε ένα λάθος το ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι πρέπει να το επαναλάβουμε. Να αποφύγουμε να το ξανακάνουμε πρέπει και όχι να το χρησιμοποιούμε για άλλοθι».

Κατόπιν τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Π. Αγγελόπουλος και οι σύμβουλοι Γ. Σπυράκης, Γ. Μπενέτος και Δ. Αξαρλής.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Γκαβέρας, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του τέως πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, τον οποίο χαρακτήρισε σοβαρό άνθρωπο και έντιμο κυβερνήτη, επειδή κατοχύρωσε νομικά τον θεσμό της πολιτικής επιστράτευσης για να προστατεύσει παράλληλα με το δικαίωμα της απεργίας και το δικαίωμα της εργασίας! Δηλαδή ο πρόεδρος θέλησε να δικαιολογήσει την επιστράτευση! Στην αντίδραση του Μ. Μπεντενιώτη ο κ. Γκαβέρας τού απάντησε ότι, από τον πολύ χρόνο που έχει να τα χρησιμοποιήσει, τον έχουν… εγκαταλείψει τα νομικά του!

Η τοποθέτηση αυτή εξόργισε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας που τόνισε ότι είναι ντροπή, τη στιγμή που υπάρχει η σοβαρή και περιεκτική τοποθέτηση του δημάρχου, να έρχεται ο πρόεδρος του ΔΣ και να ισχυρίζεται ότι η επιστράτευση ήταν επιβεβλημένη και νόμιμη. «Καταγγέλλω τον πρόεδρο του ΔΣ», τόνισε ο Μ. Μπεντενιώτης, «γιατί εκφράζεται ως παρακρατικός και ακραίος. Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι είναι πρόεδρος μειοψηφίας και καταστροφικός για τον θεσμό. Πρέπει να έρθει πρόταση μομφής εναντίον του για να καταλάβει ότι δεν τον στηρίζει κανένας και ότι το σύνολο των συμβούλων τον αποδοκιμάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σχολιάστε εδώ