Η Nέα Δημοκρατία φοβάται πλέον τον Γιώργο;

Σύμφωνα με επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συζητούν τη στρατηγική του Γιώργου, καθημερινά πλέον θα αναγκάζεται η κυβέρνηση να αναπροσαρμόζει την τακτική της έναντι του ΠΑΣΟΚ και του Παπανδρέου: «Στο Μαξίμου εδώ και καιρό υπήρχε ένα σχέδιο που στόχο είχε την αποδόμηση του Γιώργου με κάθε ευκαιρία», λέει στέλεχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, «είχε εξαπολυθεί εδώ και αρκετούς μήνες, μέσω διαφόρων επικοινωνιακών διαύλων και ανθρώπων, μια προσπάθεια να αναδειχθεί με κάθε τρόπο ακόμη και το πιο απίθανο εσωκομματικό θέμα εις βάρος του Παπανδρέου για να δείξουν ότι στο ΠΑΣΟΚ ”τρώγονται”».

Στελέχη του κ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι Ρηγίλλης και Μαξίμου προσπαθούν να διαβρώσουν την μεγάλη αποδοχή του Γιώργου στο εσωτερικό του κόμματος, της τάξης του 70% (πού ο Σημίτης…), γι’ αυτό και η τακτική τους εστιάζεται στην ανάδειξη της εσωτερικής γκρίνιας και μιζέριας, να δείξουν έτσι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ή είναι πολύ νωρίς να κυβερνήσει εκμεταλλευόμενο τα λάθη της κυβέρνησης.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, που έχει «υπηρετήσει» ως συνεργάτης και τον Ανδρέα και τον Σημίτη, σημείωνε πως η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τόσο τον Γιώργο αλλά τα δικά της λάθη και τη μεγάλη της αδυναμία να έχει αποτέλεσμα στο έργο της. Ο δε Παπανδρέου χρειάζεται, όπως έλεγε, να έχει δίπλα του ανθρώπους που να τους ακούει και να τους εμπιστεύεται, να είναι μεθοδικός και να διαθέτει οργάνωση. Χαρακτηριστικά που δεν έχει μέχρι σήμερα.

Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αποδομήσει τον Γιώργο, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, θα πέσει στο κενό. «Δημιούργησαν την ιστορία του τρίτου πόλου για να φοβίσουν το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο, εκβιάζουν με πρόωρες εκλογές, αναζητούν σωσίβια μέσω ορισμένων δικών μας στελεχών που ασκούν κριτική στον Γιώργο, προκειμένου να δείξουν ότι δεν φταίνε τα δικά τους λάθη, αλλά φταίει ή το ΠΑΣΟΚ ή εν γένει το σύστημα», υποστηρίζει στο «Π» ο Νίκος Αθανασάκης, που γνωρίζει τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα και αναλόγως διαμορφώνει την ατζέντα του Γιώργου: το «μας βολεύει ο Γιώργος», που έλεγε η ΝΔ, έχει τελειώσει.

Την άποψη αυτή τεκμηριώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη με στοιχεία, όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις που διαθέτουν, σύμφωνα με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά και η διαφορά από τη ΝΔ, όπως λένε, μεγαλώνει, αλλά την ενισχύουν ακόμη περισσότερο και άλλες ενδείξεις και κυρίως το κλίμα στον κόσμο.

Έτερος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, με μεγάλη κομματική εμπειρία, επισημαίνει ότι επέστρεψαν στο κόμμα στελέχη που είχαν φύγει επί Σημίτη (που σημειώνουν ότι εξαιτίας της δικής του πολιτικής αναρριχήθηκε ο Καραμανλής στην πρωθυπουργία). Και η συσπείρωση είναι η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ακόμη και σε προεκλογική περίοδο και δείχνει ότι ο Παπανδρέου, σκληραίνοντας τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, εισπράττει τα θετικά σχόλια των οπαδών του. Θα συνεχίσει επομένως την ίδια τακτική και θα αναδεικνύει κάθε θέμα ξεχωριστά: «Θα φτάνει ένα βήμα πριν ζητήσει πρόωρες εκλογές ή θα περιγράφει το αίτημα για πρόωρες εκλογές, δεν θα το λέει ευθέως, θα το αφήνει να εννοείται για καθένα από τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, με κυριότερο όλων την οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θανάσης Τσούρας.

Η ατζέντα είναι πλήρης αυτό το διάστημα για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Και όπως εξηγεί ο κ. Τσούρας, «η Νέα Δημοκρατία από εδώ και πέρα θα αιφνιδιάζεται δυσμενώς. Γιατί μέσα από τη νέα λειτουργία του κόμματος προωθείται ένα τρίπτυχο που αποδίδει (ανασυγκρότηση, συνεχείς νέες προτάσεις ως πλαίσιο για το κυβερνητικό πρόγραμμα, πορεία στον λαό και δίπλα στους πολίτες)», σύμφωνα με τον συνεργάτη του κ. Παπανδρέου.

Τα επόμενα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι η νεολαία και η ενεργοποίησή της, ο νέος τομέας και η δραστηριότητα που πρέπει να αναπτύξουν οι ετεροδημότες, τα θέματα που έχουν σχέση με τη νέα ΠΑΣΠ που δημιουργείται στον χώρο των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και οι νέες οργανώσεις εργαζομένων που προωθούνται. Τις επόμενες δύο εβδομάδες παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τους καταναλωτές, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο 17 και 18 Μαρτίου, με ομιλία του προέδρου για την τοπική αυτοδιοίκηση, και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις περιοδείες που δεν θα ανακοπούν.

Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ περί πρόωρων εκλογών δεν ήταν δυνατόν να προβληθεί πριν από πέντε μήνες γιατί θα ήταν αναξιόπιστο εντελώς, ενώ τώρα έχει υπόβαθρο τη λαϊκή δυσαρέσκεια, λένε στο ΠΑΣΟΚ. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την τελευταία κρίση με τους ναυτεργάτες, αλλά εδώ υπάρχει το εξής πρόβλημα: Φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ μήπως γίνουν «σάντουιτς» ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό όπως υποστηρίζει και ο Χρ. Πρωτόπαπας χρειάζονται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί για να μην απομονωθεί το ΠΑΣΟΚ στη μάχη και τη συγκεκριμένη συγκυρία. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να δείξει, όπως έλεγε ο ίδιος, αντίσταση απέναντι στην κυβέρνηση και να συνομιλήσει με την κοινωνία, αναδεικνύοντας το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τα προϊόντά τους ή οι πολίτες που ζούνε στα νησιά, ενώ αν προκληθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα, που πυρπολεί και τα δύο μεγάλα κόμματα, τότε να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας μέτωπο και μάλιστα με σκληρό τρόπο απέναντι στο ΚΚΕ, γιατί έχουν και άλλους λογαριασμούς μαζί του, όπως είναι οι δημοτικές εκλογές. Θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι το Κομουνιστικό Κόμμα θα προσφέρει άλλη μια φορά σωσίβιο στην κυβέρνηση στην υπόθεση αυτή.

Βέβαια, εκείνο που παρατηρούν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως και η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ξεπεράσει τον σκόπελο των κυβερνητικών μέτρων. «Θα έρθουν και καλύτερες ημέρες για τον Καραμανλή», υποστήριζαν κομματικά στελέχη του κ. Παπανδρέου και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καλός σχεδιασμός, ανάλογοι ρυθμοί, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην εμφανιστεί αναξιόπιστο το επόμενο διάστημα, αλλά να βαδίζει σύμφωνα με το μήνυμα των δημοσκοπήσεων, που υποτίθεται είναι η φωτογραφία της στιγμής μέσα στην κοινωνία.

Αυτό θα γίνει με τις συνεχιζόμενες περιοδείες του κ. Παπανδρέου στην περιφέρεια -ήδη την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη θα βρίσκεται στον νομό Λασιθίου- αλλά και με την ενεργό παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Αύριο μάλιστα θα γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ανεργία, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα, με σκληρή αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε το ΠΑΣΟΚ να διοργανώνει, στη συμπλήρωση δύο χρόνων κυβέρνησης της ΝΔ (7 Μαρτίου), ακόμη και μεγάλη συγκέντρωση με χαρακτηριστικά διαδήλωσης και με ομιλητή τον κ. Παπανδρέου. Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί, έλεγαν στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ σχεδόν σίγουρη πρέπει να θεωρείται η συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που πρόκειται να δώσει ο κ. Παπανδρέου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Π. Γερουλάνο, διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έχει συνεχείς επαφές με άλλα στελέχη προκειμένου να συνοδευθούν οι πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου και με το κατάλληλο επικοινωνιακό περιτύλιγμα, ετοιμάζεται πυρετωδώς και η νέα έκδοση της λεγόμενης «Μαύρης Βίβλου», συμπληρωμένη με τα «νέα κατορθώματα της κυβέρνησης σε όλους τους κυβερνητικούς τομείς».

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στόχος είναι να διατηρηθεί η κινητικότητα του ΠΑΣΟΚ μέσα από τις πρωτοβουλίες του Γιώργου, ώστε ακόμη και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι έτοιμο να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Γιατί από εκεί και μετά αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα και στα δύο ενδεχόμενα, της ήττας ή της νίκης.


Σχολιάστε εδώ