επί του πιεστηρίου

Η απεργία πάντως στα λιμάνια πόνεσε. Είχε όμως κι ένα μήνυμα. Η κάθε τάξη όταν απεργεί θέλει τη συμπαράσταση των άλλων. Και δεν υπολογίζει την ταλαιπωρία που προκαλεί στους πολίτες. Όταν όμως η τάξη αυτή πληγεί από την απεργία μιας άλλης τάξης τότε φωνάζει, οργίζεται, απειλεί να πάρει τα… όπλα, μιλάει για καταστροφή που παθαίνει, για ανεπανόρθωτη ζημιά. Γι’ αυτό κάθε τάξη πριν αποφασίσει να κατέβει σε απεργία θα πρέπει να μετράει τις επιπτώσεις, ώστε να μπορεί να υπολογίζει στη συμπαράσταση των πολιτών και να μην τους έχει απέναντι.

Δεν πρόλαβα να γράψω για τις… προθέσεις της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΞ για τη διαχείριση των οικονομικών, με την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, και η Ντόρα έσπευσε να με επιβεβαιώσει. Όρισε γενικό γραμματέα υπεύθυνο για τα οικονομικά τον μέχρι πρότινος αντιδήμαρχό της και έμπιστο άνθρωπό της, τον Θ. Σκυλακάκη, που θα έχει και την αρμοδιότητα των δισεκατομμυρίων που δίνουν στις ΜΚΟ, τις γνωστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι περισσότερες των οποίων είναι κυριολεκτικά… λαμόγια, γι’ αυτό και ο Στυλιανίδης τις είχε στείλει είτε στον Εισαγγελέα είτε τις είχε αποκλείσει κάθε παραπέρα χρηματοδότηση. Θα περιμένουμε να δούμε τις αλλαγές…

Έχουν δίκιο εκείνοι που επισημαίνουν ότι πώς μπορεί να λειτουργήσει θεσμός, όταν όλα δημοσιοποιούνται πριν ολοκληρωθεί μια έρευνα και αναφέρουν την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, όπου οι καταθέσεις του προέδρου της καθώς και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μεταδίδονταν λίγη ώρα μετά από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις και δημοσιεύονταν στις εφημερίδες. Εδώ μια προανάκριση γίνεται και κανένας δεν παίρνει χαμπάρι, όπως συνέβη με την έρευνα που έκανε η Δικαιοσύνη επί 11 μήνες, μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών. Πώς λοιπόν να μην κρύψουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους οι δράστες, αφού μαθαίνουν από πρώτο χέρι τα στοιχεία που έχει το κράτος; Και πώς μετά να φθάσει η Δικαιοσύνη στους αυτουργούς και να τους παραπέμψει στο σκαμνί;

Τώρα θυμήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου τον καθηγητή Δημήτρη Τσάτσο… Του ζήτησε να αναλάβει την ευθύνη των πρωτοβουλιών και των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ επί της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η απάντηση του καταξιωμένου διεθνώς συνταγματολόγου μας ήταν ένα μεγάλο ΟΧΙ. Δεν ξέρω, αν θύμισε στον Γιώργο ότι τον έβγαλε από το ευρωψηφοδέλτιο για να βάλει τη Ματσούκα, την κυρία Μπατζελή, τον κ. Λαμπρινίδη, τον κ. Μπεγλίτη και ένα σωρό άλλους, προφανώς πιο ικανούς, γνωστούς και διάσημους!

Εντυπωσιακή ήταν την περασμένη Κυριακή η παρουσία του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου στο έκτο Συνέδριο του κόμματός του. Όπως και εντυπωσιακή η ομιλία του, με θέσεις πάνω σε όλα τα ανοιχτά θέματα. Ο Πρόεδρος καταχειροκροτήθηκε και κοινή ήταν η εκτίμηση ότι το ΔΗΚΟ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές πάει για άλμα. Υπολογίζουν ότι από το 14,5%, που είχε στις προηγούμενες εκλογές, το 17 με 17,5% είναι στόχος εφικτός!

Κρατάμε την απάντηση που έδωσε ο ευπατρίδης Πέτρος Μολυβιάτης, όταν αποχωρώντας από το υπουργείο Εξωτερικών, αφού το είχε παραδώσει στην Ντόρα, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πού θα πάει, τι θα κάνει:
– Πάω στην οικογένειά μου.
Στο λιμάνι του κάθε ανθρώπου. Ένα ήρεμο λιμάνι που εξακολουθεί να το κρατάει τούτος ο τόπος ως κόρην οφθαλμού. Και έχει αποδειχθεί η δύναμη της φυλής μας, η διατήρηση του έθνους μας.
Να ‘στε καλά, δυνατός και ασυμβίβαστος, κύριε Μολυβιάτη.

Απόλυτα σωστή η επιλογή του καθηγητή Διον. Χιόνη για τη θέση του διευθύνοντας συμβούλου του ΟΣΕ. Ο κ. Χιόνης πέρασε την «εξέταση» από την Επιτροπή της Βουλής, χωρίς να υπάρξουν αντιρρήσεις. Καλή επιτυχία.

Στη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά για τον τραγικό θάνατο του ανιψιού της, σε τροχαίο, τα θερμά μας συλλυπητήρια και κουράγιο.


Σχολιάστε εδώ