XΡΗΜΑτιστήριο

→ Αληθεύει ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρώην υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής ΑΧΕ καθώς και η νυν διευθύντρια της διεύθυνσης νομικών υπηρεσιών της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης; Δεν μπορούμε να μη μνημονεύσουμε τις σχέσεις του Ομίλου της Αγροτικής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ, κ. Ζαχαρόπουλου!

→ Την προηγούμενη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο επικράτησαν πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με στόχο την κατοχύρωση κερδών μετά το πρόσφατο ράλι. Επιθυμητή η διόρθωση, αλλά όχι και έτσι, καθώς ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,38% στις 4.091,44 μονάδες, όταν ο FTSE/ASE 20 μειώθηκε κατά 1,36%, ο FTSE/ASE Mid 40 σημείωσε πτώση 2,30% και ο FTSE/ASE Small Cap 80 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,01%. Την επομένη, παρά την παραμονή του οικονομικού επιτελείου στην κυβέρνηση, επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 0,61% στις 4.066,61 μονάδες και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 298,2 εκατ. ευρώ. Αρνητικό πρόσημο για τον ΟΤΕ -0,11% στα 18,36 ευρώ, την Coca-Cola 3E -0,08% στα 25,48 ευρώ, ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη για την Intralot +1,39% και τον Τεγόπουλο +3,02%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, στην οποία ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,23% στις 4.057,40 μονάδες, όταν στο σύνολο των μετοχών 51 ενισχύθηκαν, 241 υποχώρησαν και 86 παρέμειναν αμετάβλητες. Την επομένη, σε αναμονή των ανακοινώσεων για τα εταιρικά κέρδη, ο γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε σε θετικό έδαφος +0,93%, κλείνοντας τελικά στις 4.095,17 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 396,6 εκατ. ευρώ.

→ Άλλη μια εισηγμένη που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, άλλη μια τραπεζική αίτηση υπαγωγής εταιρείας στο άρθρο 46! Ο λόγος για την Προμότα και τις Alpha Bank, Εμπορική και FBB.

→ Πόσα από τα μέλη μιας ελληνικής οικογένειας πρέπει πλέον να εργάζονται, όταν το μέσο κόστος του μηνιαίου προϋπολογισμού της αγγίζει τα 2.515 ευρώ; Τουλάχιστον δύο, για να μην πούμε απαραιτήτως τρία!

→ Ποιος θα πληρώσει το κόστος της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ; Τα 696,7 εκατ. ευρώ, που είναι το αναλογιστικό κόστος του προγράμματος, είναι πολλά. Αλήθεια, πώς προέκυψε η διαφορά των 180 εκατομμυρίων ευρώ; Παραποιήθηκαν στοιχεία ή χρησιμοποιήθηκε διαφορετική μέθοδος αποτίμησης; Όσον αφορά τώρα τις σχετικές διευκρινίσεις του οργανισμού, τρεις λαλούν και δύο χορεύουν!

→ Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης έχει όλα εκείνα τα μέσα που θα της επιτρέπουν να ασκεί τον εποπτικό της ρόλο, καθώς ανάλογες επιτροπές στο παρελθόν δημιουργήθηκαν τόσο για να βολεύουν ημετέρους όσο και για να υπάρχει κυβερνητικό άλλοθι. Και όλα αυτά όταν ο αρμόδιος υπουργός παροτρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν την ιδιωτική ασφάλιση συμπληρωματικά με την κοινωνική.

→ «…Δεν θέλουμε να καθόμαστε πάνω σε cash που δεν χρειάζονται…»! Πώς αλλιώς ο πρόεδρος του ΧΑ θα δικαιολογήσει την αύξηση της επιστροφής στις τράπεζες – μετόχους; Και κάτι ακόμα: κ. Καπράλο, με έσοδα από κρατικές επιχορηγήσεις περιμένετε να εγγράψει κέρδη το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης; Όλα αυτά τα σκεφτήκατε πριν ή μετά το ράψιμο του κασμιρένιου κοστουμιού σας στην Κίνα;

→ Ορισμένες από τις ναυτιλιακές εταιρείες, για να εισαγάγουν τις μετοχές τους στο ΧΑ, θέτουν όρους, απαιτούν διευκολύνσεις και ζητούν ανταλλάγματα! Μήπως έχουν μπερδευτεί και νομίζουν ότι μας κάνουν χάρη; Για να μην τρελαθούμε δηλαδή, αυτές δεν είναι που επιδιώκουν να δανειστούν κεφάλαια από την εγχώρια χρηματαγορά;

→ «…Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες…» παραδέχτηκε έτσι απλά ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στην Επιτροπή της Βουλής. Ουδέν σχόλιο!

→ Ποιοι ευθύνονται για το μπάχαλο που επικρατεί σε πολλά λογιστήρια εισηγμένων εταιρειών; Μήπως τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (ΔΛΠ); Ίσως το υπουργείο Οικονομίας; Μήπως οι ελεγκτικές εταιρείες; Ίσως οι ίδιες οι επιχειρήσεις;

→ Ποιοι είναι αυτοί που εισηγήθηκαν και ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν για τη νέα μεθοδολογία προσδιορισμού του ύψους των ασφαλειών, που θα παρέχουν τα εκκαθαριστικά μέλη στην Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων; Ακόμα και να αποδεχθούμε τη μείωση της ελάχιστης ασφάλειας στα 500.000 ευρώ, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αιφνίδια ελάττωση του αριθμού των μετοχών που θα γίνονται πλέον αποδεκτές ως ενέχυρα!

→ Για ποιους λόγους μια ΑΕΔΑΚ, που είναι θυγατρική πιστωτικού ιδρύματος, προχωρεί σε διάσπαση των Αμοιβαίων της Κεφαλαίων; Άντε να βρουν άκρη οι μεριδιούχοι της;

→ Είναι τυχαίο που σύσσωμοι οι διεθνείς οίκοι βγάζουν αισιόδοξες αναλύσεις για τη Σοφόκλειους; Δεν είναι περίεργη η εμμονή τους με θετικές εκθέσεις στα blue chips; Λέτε να επιδιώκουν ξεφόρτωμα;

→ Ενώ το σίριαλ της έκδοσης Μπουρμπούλια συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, ακόμα περιμένουμε τον κ. Κουμεντάκη να απαντήσει στα ερωτήματά μας, σχετικά με τις απειλές κατά πρώην στελεχών της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ!

→ Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική εκτίμηση για την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής, αυτό όμως που γνωρίζουμε, παρά τις εκ του αντιθέτου δηλώσεις, είναι ότι ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει στους ξένους, όταν η διοίκηση της τράπεζας κλείνει προς τους Έλληνες.

→ Μήπως οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την επιδότηση από το Ταμείο Εγγυοδοσίας δεν είναι κοινές για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Γιατί θα πρέπει οι τράπεζες να έχουν και πάλι το πάνω χέρι;

→ Ποιους εξυπηρετεί το μέτρο της εξόφλησης χρεών προς εφορίες και δήμους με τη χρήση πιστωτικής κάρτας; Τους φορολογουμένους, το Δημόσιο ή τις τράπεζες; Έλα ντε;

→ Το μόνο σημείο της εγκυκλίου Αλογοσκούφη για τις ΔΕΚΟ που μας βρίσκει σύμφωνους είναι αυτό που αναφέρεται στις δραστικές περικοπές των αμοιβών του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, κατά τα άλλα όμως… χάος!

→ Από το πολύ «ζέσταμα» μπορεί και να «καεί»! Ο λόγος για την ελληνική κτηματαγορά, που σύμφωνα με τους «ειδικούς» αρχίζει να βρίσκει και πάλι τον δρόμο της.

→ Όταν στη Τουρκία οι 10 από τις 110 μεγαλύτερες ΑΧΕΠΕΥ κατέχουν το 45% του τζίρου της χρηματαγοράς τους, στην «ώριμη» Ελλάδα οι αντίστοιχες 10 από τις 72 ελέγχουν άνω του 70% του τζίρου του ΧΑ.

→ Με ποιον τρόπο προτίθεται το υπουργείο Οικονομίας να αυξήσει τα όρια υπαγωγής στον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας; Πώς θα εξασφαλιστεί ότι θα υπάγονται μόνο όσοι ιδιοκτήτες υπάγονταν και πέρσι; Μήπως θα ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες του 2005;

→ Ποιοι ευθύνονται για την αδυναμία της κρατικής διοίκησης να διασφαλίσει την ορθή καταβολή των γεωργικών επιδοτήσεων; Ποιοι ευθύνονται για την απώλεια κοινοτικών κονδυλίων ύψους 444 εκατ. ευρώ; Ονόματα και διευθύνσεις, παρακαλώ!

→ Με αφορμή τις διαρροές για τις επενδυτικές επιλογές των κεντρικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ρωτάμε την «Τράπεζα της Ελλάδος αν με σκοπό την αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων τοποθετείται και σε χρηματοπιστωτικά εργαλεία υψηλότερου ρίσκου; Ποια είναι αυτά και από ποια επιτροπή ελέγχονται;

→ Μετά την είσοδο του κ. Τζαβέλα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ζήνων μπήκαν χρήματα στα ταμεία της εταιρείας, και προχώρησε η εξαγορά της Megabet. Ας είναι όμως καλά ο Κύπριος…

→ Δεν είναι λίγες οι φορές που τα κρατικά εποπτευόμενα πιστωτικά ιδρύματα, για να μη χαλάσουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις κάποιων ιδιωτικών τραπεζών! Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καταγγελίες κοινοπρακτικών δανείων.

→ Το χρηματιστηριακό ράλι στην περιφέρεια προβληματίζει μόνο αυτούς που θέλουν να προβληματιστούν, αυτούς που θέλουν να στρέψουν το retail στα βαριά χαρτιά, αυτούς που εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία, τους γνωστούς σε όλους «παπαγάλους» των μεγάλων!

→ Περίεργη αντίληψη για τη μείωση της γραφειοκρατίας φαίνεται ότι έχει το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα δικαιολογητικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

→ Καλά Χριστούγεννα… για την Ολυμπιακή, η οποία σύμφωνα με τους αρμοδίους αναμένεται να «απογειωθεί»!

→ «…Το δημοσίευμα… δεν έχει ως πηγή τη διοίκηση της εταιρείας…»! Καλά, κύριοι της Ευρωπαϊκής Πίστης, από πού αλλού μπορεί να προέρχονται οι διαρροές;

→ Υπό το βάρος των στοιχείων της SEC, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες αναγκάστηκε να αποδεχθεί τις κατηγορίες των λογιστικών αλχημειών! Και όλα αυτά όταν η δική μας Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακόμα διερευνά παλαιές υποθέσεις, ενώ χάνει πολλές δικαστικές μάχες. Τώρα όσον αφορά τα πρόσφατα πρόστιμα, μπορεί να άστραψε, αλλά δεν βρόντηξε, καθώς και στα μαλακά έπεσαν και εφέσιμα είναι! Εντύπωση προκαλεί το μεγάλο, για ΑΕΛΔΕ, χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβάλει η «Ρόλαντ Μπέργκερ».

→ Για ποια ανάπτυξη μιλά η κυβέρνηση, όταν τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν 22% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2004, οι απλήρωτες συναλλαγματικές κατά 59,4%, ενώ τα νοικοκυριά καλούνται να εξοφλήσουν χρέος που ξεπερνά τα 67 δισ. ευρώ! Και τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά.

→ Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια ορισμένων εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων τους; Οι βασικοί μέτοχοι που έβαλαν χέρι στο ταμείο ή το κράτος που ακόμα χρωστά χρήματα από τα δημόσια έργα;


Σχολιάστε εδώ