ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Ούτε βεβαίως έκπληξη ήταν για τους περισσότερους διπλωματικούς η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από την Ντόρα Μπακογιάννη ούτε αιφνιδιάσθηκαν, αφού ήταν έτοιμοι από καιρό… Απεναντίας, οσφραινόμενοι εγκαίρως την επερχόμενη αλλαγή φρουράς, ορισμένοι ήδη πρόλαβαν να φύγουν στο εξωτερικό, σε καλές πρεσβείες, ενώ άλλοι έχουν ετοιμαστεί να πλασαριστούν ως… παλαιοί μητσοτακικοί και όψιμοι μπακογιαννικοί στο στενό επιτελείο της νέας υπουργού… Το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει στην πλειοψηφία του ακομμάτιστο, αλλά έντονα προσωποκεντρικό, με απόλυτο μονάρχη παλαιάς μορφής τον εκάστοτε υπουργό Εξωτερικών, συνεπώς η… βασίλισσα Ντόρα θα έχει εφεξής τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας…

Στο υπουργείο Εξωτερικών «κοιμούνται», είπε πρόσφατα ο τέως υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Με τον ανασχηματισμό, αιφνιδίως «ξύπνησαν» οι περισσότεροι και αρχίζουν να γράφουν υπηρεσιακά σημειώματα και εισηγήσεις για την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη… Την παρατεταμένη απραξία διαδέχεται μια εμφανής κινητικότητα, να δούμε όμως πού θα οδηγήσει…

Πολλές είναι οι προσδοκίες των διπλωματικών και ιδίως του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού από τη νέα υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Άμεση προτεραιότητα δίνουν στη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης και στην αξιοκρατία, στοιχεία που φαίνεται ότι είχαν μπει στο ράφι από τον απελθόντα υπουργό.

Στο ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου θα στηριχθεί, σε μεγάλο βαθμό, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, αλλά θα προχωρήσει και σε εσωτερική αναδιάρθρωση, αφού γνωρίζει καλά -και από πρώτο χέρι- πρόσωπα και καταστάσεις…

Σε αλλαγές ορισμένων πρέσβεων, αλλά σε βάθος χρόνου, με διαβεβαιώνουν ότι θα προχωρήσει η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, κατά προτεραιότητα, σε σημαντικές πρεσβείες σε γειτονικές χώρες… Κατά γενική εκτίμηση, ορισμένοι πρέσβεις δεν αποτελούσαν ό,τι καλύτερο από απόψεως επαγγελματικής εμπειρίας και ικανοτήτων, είχαν όμως καλές προσβάσεις στο στενό επιτελείο, υπηρεσιακό και οικογενειακό, του απελθόντος υπουργού Π. Μολυβιάτη…

Με ανάμεικτα αισθήματα υποδέχθηκαν οι περισσότεροι διπλωματικοί την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Όσοι βολεύτηκαν επί υπουργίας Π. Μολυβιάτη -οι περισσότεροι βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό- θα τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη και συμπάθεια, αρκετοί όμως κρατούν επικριτική στάση… Δεν συνέβαλε ο αποχωρήσας υπουργός στην απαραίτητη εσωτερική συνοχή και σύμπνοια του διπλωματικού κλάδου. Απεναντίας, με ορισμένες άκρως ευνοιοκρατικές μεταθέσεις δημιούργησε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και εσωτερικής διαπάλης. Δεν λησμονούν οι περισσότεροι το… πογκρόμ στις προαγωγές τον περασμένο Ιούλιο, όταν ικανότατοι και έμπειροι πρέσβεις που είχαν υπηρετήσει ως διευθυντές του διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών και άλλοι σε υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης θεωρήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών ως μη προακτέοι στον ανώτατο πρεσβευτικό βαθμό και περιθωριοποιήθηκαν… Όπως έλεγε παλαιός και έμπειρος υπουργός, στο όνομα της αξιοκρατίας με προσωπικά κριτήρια έχουν γίνει οι μεγαλύτερες αδικίες… Με την έλευση της νέας υπουργού, αρκετοί αισιοδοξούν ότι το όλο κλίμα θα αλλάξει…

Για εκσυγχρονισμό του οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, για καινοτομίες και μεταρρυθμιστικές τομές μίλησε προς τα στελέχη του υπουργείου, εδώ και έναν χρόνο περίπου, ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, έθεσε μάλιστα και τρίμηνη προθεσμία για ολοκλήρωση του έργου… Από τότε πέρασε τρίμηνο, πέρασε εξάμηνο, εννεάμηνο και βάλε… Τελικά, αφού ροκάνισε τον χρόνο, παρέδωσε στον πρέσβη Χ. Ροκανά, γενικό γραμματέα του υπουργείου, τις προτάσεις και τις πολλές αντιδράσεις για περισσότερη ώσμωση και εν όψει ανασχηματισμού. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα παραμείνει στη θέση του γενικού γραμματέα ο πρέσβης Χαρ. Ροκανάς. Μερικοί του χρεώνουν ορισμένα διαδρομικά σχόλια για τη νέα ηγεσία, ροκανίζοντας προκαταβολικά την καρέκλα του… Τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ έχει βάλει στόχο, όπως λέγεται, ο γενικός γραμματέας για να αποχωρήσει αξιοπρεπώς… Όπως φαίνεται, σε αυτό το υπουργείο ο κάθε διπλωματικός ροκανίζει τη θέση κάποιου άλλου. Πάντοτε, βεβαίως, με τη δέουσα ευγένεια…

Αρκετές οι θετικές κρίσεις για τη σύντομη σχετικά θητεία του Π. Μολυβιάτη στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν έλειψαν και οι αρνητικές… Για πασιφανή χρεοκοπία στην εξωτερική πολιτική και ότι αφήνει πίσω του ένα… ρημαδιό, κληρονομιά στη νέα υπουργό Εξωτερικών, γράφει αντιπολιτευόμενος αρθρογράφος στη μόνιμη στήλη του… Κάπου στη μέση, νομίζουμε εμείς, ότι είναι η αλήθεια… Υπάρχει άλλωστε και η μυστική διπλωματία που δεν αφήνει, σε αυτήν τη φάση, να χυθεί άπλετο φως σε κρίσιμα θέματα. Εμείς βεβαίως μένουμε με την απορία εάν τελικά φάγαμε λιγότερες «σφαλιάρες» από φίλους και «συμμάχους» (γιατί τους εχθρούς μας τους ξέρουμε) όσο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας βρισκόταν ο Π. Μολυβιάτης…

Μέγα μυστήριο παραμένει ποιον τελικά «άκουσε» ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και μετά έναν παρατεταμένο εσωτερικό διαλογισμό, στην Κίνα, στη Ραφήνα και στην Αράχοβα, με αποφασιστικότητα προχώρησε στην παράδοση του υπουργείου Εξωτερικών στην Ντόρα Μπακογιάννη… Εγώ την πρότεινα, εκμυστηρεύτηκε αυτάρεσκα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γιωργάκης Παπανδρέου. Το ίδιο λένε, χωρίς βεβαίως δημοσίως να το μαρτυράνε, κάποιοι στρατηγικοί μας «σύμμαχοι» και άλλες ευρωκοινοτικές δυνάμεις… Να γιατί χρειάζεται καμιά φορά η… Vodafone με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, για να μαθαίνουμε μερικές κρυφές αλήθειες. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρότεινε την πρώην δήμαρχο της Αθήνας για υπουργό Εξωτερικών κάποιος από την Κύπρο…

Και ένα σχόλιο για τη διεθνή επικαιρότητα, για τις αραβικές βίαιες και αντιδυτικές αντιδράσεις, με αφορμή τις γελοιογραφίες για τον προφήτη Μωάμεθ… Λάθος του δανού πρωθυπουργού Ράσμουσεν να υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου, όπου βεβαίως αυτή εκδηλώνεται με ακραία μορφή και δεν σέβεται ιερά σύμβολα, θρησκευτικά ή εθνικά άλλων λαών και με διαφορετική μάλιστα κουλτούρα. Αλήθεια, δεν θα ενοχλούσε μεγάλη μερίδα των χριστιανών εάν κάποιος πωρωμένος άραβας «καλλιτέχνης» φανταζόταν πώς θα ήταν η σεξουαλική ζωή της Παναγίας και άρχιζε να την απεικονίζει αναλόγως… Δεύτερο λάθος του δανού πρωθυπουργού, που απαξίωσε να συναντηθεί με τους άραβες πρέσβεις, ούτε τους παρέπεμψε στον υπουργό Εξωτερικών… Οι Δανοί άρχισαν να ανησυχούν σοβαρά μόνο όταν αντελήφθησαν ότι θα μειωθούν οι… εξαγωγές τους στις μουσουλμανικές χώρες και θα εξαφανιστεί η δανέζικη «φέτα» από τα αραβικά σούπερ μάρκετ… Τρίτο μοιραίο λάθος του δανού πρωθυπουργού, που επεζήτησε χείρα βοηθείας και διπλωματική υποστήριξη από τον αμερικανό Πρόεδρο Μπους, κόκκινο πανί, τουλάχιστον για ένα μεγάλο τμήμα του αραβικού κόσμου. Παιδί από φτωχή αγροτική οικογένεια ο δανός πρωθυπουργός, εργατικός, ήξερε πολύ καλά πώς σκέπτεται και αντιδρά ο μέσος δανός πολίτης, αλλά σε θέματα διεθνών σχέσεων φαίνεται ότι είχε μεσάνυχτα και τώρα προσπαθεί να κατανοήσει πώς σκέπτονται οι πακιστανοί διαδηλωτές και άλλες σκοτεινές δυνάμεις…

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ