Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Κάτι που στην καλή περίπτωση οδηγεί σε διόρθωση -βίαιη ή μη, μέλλει να το δούμε- και στη χειρότερη σε ανατροπή του κλίματος εμπιστοσύνης που προσπαθούν να περάσουν στους επενδυτές όλοι οι… σοβαρά εμπλεκόμενοι με την αγορά».

Και κάπως έτσι φτάσαμε στα μέσα της εβδομάδας να μετράμε τέσσερις σερί πτωτικές συνεδριάσεις, φτάσαμε να δούμε την Τετάρτη ακόμα και κινήσεις πανικού με πωλήσεις-«μαρκετιές» τίτλων, φτάσαμε να διαβάζουμε σχόλια για τη συνεδρίαση στα ιντερνετικά μέσα ενημέρωσης, που ούτε λίγο ούτε πολύ έκαναν λόγο για άμεση ανάγκη ανοδικής αντίδρασης, ειδάλλως «όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά…».

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η ακτινογραφία των πτωτικών συνεδριάσεων δείχνει κάτι που ακόμα και ο φύσει και θέσει υπογράφων τη στήλη πίστευε πως παρήλθε ανεπιστρεπτί: την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης των όψιμων -ιδιωτών- επενδυτών στη στοιχειώδη έστω αξιοπιστία της αγοράς. Δεν δικαιολογείται να ψωνίζει κανείς ακόμα και βαριά χαρτιά σε υψηλά πολλών εβδομάδων και μετά να τα «σκοτώνει» σε όποια τιμή βρει, ακόμα και αν έχουν μεσολαβήσει όχι τέσσερις, αλλά… δεκατέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις! Δείτε μόνο πώς αντέδρασαν χαρτιά της μικρής κεφαλαιοποίησης και του λεγόμενου Δείκτη Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας και θα καταλάβετε γιατί απορώ και εξίσταμαι…
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η Σοφοκλέους, όπως και κάθε αγορά που θέλει να είναι υγιής και αξιόπιστη, οφείλει να δίνει ευκαιρίες σε όλους και να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους -κάτι που να σας θυμίσω πως γίνεται ρευστοποιώντας τις θέσεις μας- αλλά και να μπαίνουν σε χαρτιά της επιλογής τους στην πρώτη ευκαιρία. Όπου ως ευκαιρία νοείται το πισωγύρισμα σε επίπεδα τιμών τέτοια, που τελικά να δικαιολογούν το ρίσκο της τοποθέτησης.

Κλείνοντας αυτό το σχόλιο, να επιστήσω την προσοχή όλων μας σε δύο βασικά χαρακτηριστικά της πτώσης που κατέγραψε η αγορά.

Πρώτον, πωλητές ήταν εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί και τα μεγάλα «hedge funds». Με ό,τι αυτό σημαίνει…

Δεύτερον, την Παρασκευή έληξαν τα ΣΜΕ Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων, όπερ σημαίνει πως από βδομάδα μπαίνουμε «καθαροί» στο κυνήγι της επενδυτικής ευκαιρίας που θα αβγατίσει τα κεφάλαιά μας!

Τέλος, να σας πω πως πέρσι τέτοια εποχή προσθέταμε στους όποιους προβληματισμούς μας και τα επερχόμενα αποτελέσματα των εισηγμένων που σιγά σιγά ανακοινώνονταν. Φέτος όμως με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, την επιβεβαιωμένη αδυναμία σχεδόν του συνόλου των εισηγμένων να προσαρμόσουν τα στοιχεία τους ανάλογα και την παράταση ανακοίνωσης των στοιχείων έως τις 31/3, τα δεδομένα αλλάζουν κατά τι.

ΥΓ.: Μία παρέμβαση που θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες έκανε την Τετάρτη ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου, κ. Καπράλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Δήλωσε δημοσίως πως έπειτα από τη δημοσίευση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων κάποιες εισηγμένες θα τεθούν υπό επιτήρηση! Αν και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, η λίστα με τις «εκτός παιχνιδιού» μετοχές θα μεγαλώσει, όπως θα μεγαλώσει και η πεποίθηση της στήλης πως όσο και αν «πονάνε» πολλούς τέτοιες αποφάσεις, ίσως είναι και μονόδρομος για την τελική και πλήρη εξυγίανση της αγοράς μας.

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ