«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο -κατά τα άλλα νεοφιλελεύθερος- βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε την περασμένη Τρίτη από το βήμα της Βουλής με πολύ μεγάλο πάθος την απευθείας ανάθεση της επέκτασης στην ίδια κοινοπραξία που κατασκεύασε το αρχικό έργο και «χαρατσώνει» τους χρήστες του δρόμου, καθορίζοντας το διόδιο στην τιμή που τη βολεύει.

Έφθασε μάλιστα ο κ. Μάνος στο σημείο να πει ότι αν οι δύο υπουργοί απορρίψουν την πρόταση της Κοινοπραξίας για απευθείας ανάθεση, «διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που πλησιάζει τα όρια της απιστίας».

Πάντως ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, καθηγητής Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, έδειξε να μην ενδίδει στις απειλές και απαντώντας ξεκαθάρισε ότι για την ανάθεση του έργου θα γίνει διαγωνισμός! Μπράβο, Θέμη!


Όσο ανεβαίνει ο Γιώργος τόσο… ξινίζει ο Βενιζέλος

Γράφαμε και την περασμένη εβδομάδα για τα… ξινά σχόλια που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την -κατά γενική ομολογία- καλή εμφάνιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση νόμου περί του επιδόματος θέρμανσης που συνοδεύτηκε από γενικευμένη κριτική κατά της κυβέρνησης.

Μετά τον ανασχηματισμό αυτής ο θεσσαλονικιός δελφίνος ήταν ο μόνος «πράσινος» που έβρισκε θετικά στον ανασχηματισμό, για τον οποίο έλεγε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το μόνο επιχείρημα, ωστόσο, που είχε να επικαλεστεί ήταν η άποψη ότι «με την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών ο Κώστας Καραμανλής υπερκαλύπτει και τον μόνο τομέα στον οποίο είχε πλεονέκτημα ο Γιώργος».

Ακόμη πιο χαρακτηριστική ήταν η συμπεριφορά του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Πέμπτη. Ήταν ο μόνος που δεν χειροκρότησε ούτε μία φορά τον ομιλούντα αρχηγό του, όταν ακόμη και ο Κώστας Σημίτης έριξε δύο-τρία χαλαρά παλαμάκια…

Κάτι μας λέει ότι όσο θα ανεβαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου τόσο πιο… ξινός θα γίνεται ο Ε. Βενιζέλος. Και αυτό έως έναν βαθμό είναι ανθρώπινο, αφού η τυχόν επιτυχία του πρώτου… ψαλιδίζει τα φτερά που είχε ανοίξει ο δεύτερος, καλύπτοντας πολλές φορές τις αδυναμίες του αρχηγού (όπως, επί παραδείγματι, στην υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης).


Άλλαξε γήπεδο η γκρίνια στη Βουλή

Από τη μια οι υποκλοπές και από την άλλη ο ανασχηματισμός, πάντως, η γκρίνια που ήταν μόνιμη στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε γήπεδο και πέρασε στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία «βράζει» τις τελευταίες ημέρες.

Η προσμονή για υπουργοποίηση, που κρατούσε πολλά στόματα κλειστά ως τώρα, εξέλειπε πλέον και έτσι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν πλέον ανοιχτά τον θυμό τους στους διαδρόμους της Βουλής.

Δεν είναι μόνον ο Γιάννης Μανώλης που έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα πάει κόντρα στην επιλογή του Λευτέρη Ζαγορίτη ως επόμενου γραμματέα. Αρκετοί ακόμη εκτοξεύουν ότι θα σταματήσουν να στηρίζουν (ουσιαστικά και όχι τυπικά) την κυβέρνηση και θα ενδιαφέρονται μόνο για την επανεκλογή τους.

«Αν νομίζουν ότι Ελλάδα είναι μόνον η Αθήνα, από την οποία προέρχεται το μισό υπουργικό συμβούλιο, δεν έχουν καταλάβει τίποτε εκεί στο Μαξίμου», έλεγε οργισμένος βουλευτής από την Κεντρική Ελλάδα.

Αλλά και «Αθηναίοι» υποστήριζαν ότι τα κριτήρια με τα οποία στελεχώθηκε η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου δίκαια, αφού συμμετέχουν σε αυτή βουλευτές που εξελέγησαν σε χαμηλές θέσεις, ενώ έμειναν εκτός άλλοι που είχαν περισσότερους σταυρούς.


Στο αρχείο θα μείνει ο φάκελος για τον Μαρκογιαννάκη

Δεν δείχνει καμία διάθεση το ΠΑΣΟΚ να δώσει συνέχεια στην υπόθεση με το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (το περίφημο C4I), που έφθασε στη Βουλή, καθώς ο Εισαγγελέας που «χρεώθηκε» την έρευνα δεν την ολοκλήρωσε, αφού τη σχετική απόφαση για την παραλαβή του υποσυστήματος που αφορά τα λιμάνια την είχε υπογράψει ο τέως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Παρά τις επικοινωνιακές «πατάτες» των παραγόντων της Βουλής, που θέλησαν να κρατήσουν μυστική τη δικογραφία, πυροδοτώντας επικριτικά σχόλια, πληροφορίες της στήλης λένε ότι ο φάκελος δεν περιέχει σημαντικά στοιχεία που να δίνουν αφορμές για να δοθεί συνέχεια και η εμπλοκή του κρητικού πρώην υφυπουργού είναι μάλλον τυπική.

Βέβαια και στοιχεία να υπήρχαν, πάλι δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα προκαλούσε Εξεταστική Επιτροπή, αφού όλες οι παραγγελίες είχαν γίνει από υπουργούς του, ενώ και σε όσες από τις παραλαβές των κομματιών αυτού του συστήματος έγιναν δικοί του άνθρωποι είχαν τον πρώτο λόγο.

Οπότε, πάρα τον θόρυβο που έγινε στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, και η υπόθεση αυτή θα μείνει στο αρχείο της Βουλής, όπως έγινε με τόσες άλλες, τις οποίες η Δικαιοσύνη δεν μπορεί -λόγω του περίφημου νόμου περί ευθύνης υπουργών- να ερευνήσει.


Συστήνουν ομόφωνα επιτροπές και μετά τις ξεχνούν… όλοι μαζί

Μια ακόμη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε εν χορδαίς και οργάνοις έχει μείνει στα… αζήτητα. Μιλάμε για τη διακομματική επιτροπή για τους μετανάστες, που πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, το περασμένο φθινόπωρο, έσπευσε να την αποδεχθεί ασμένως η κυβέρνηση, τη συγκρότησε ομοφώνως η Βουλή και… αυτό ήταν.

Πέρασαν ήδη δύο μήνες από τις 19 Δεκεμβρίου 2005, όταν ο προεδρεύων -στη δεύτερη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού- αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε: «Η Διάσκεψη των Προέδρων στη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου 2005 ομόφωνα αποδέχθηκε την πρόταση και, για λόγους αποτελεσματικής λειτουργίας της επιτροπής, προτείνει η σύνθεσή της να περιλαμβάνει 15 μέλη κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων» και να συμμετάσχουν και ευρωβουλευτές.

Είπε ακόμη ότι «έργο της επιτροπής θα είναι η παρακολούθηση της πολιτικής για τη μετανάστευση και η διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών που διαβιούν στην Ελλάδα» και επίσης ότι έχει «προθεσμία υποβολής των προτάσεών της μέχρι το τέλος της Β’ Συνόδου».

Η Β’ Σύνοδος είναι η τρέχουσα που λήγει ουσιαστικά σε τρεις μήνες (υπολογίζεται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου) και τα κόμματα ακόμη δεν έχουν ορίσει ούτε τους συμμετέχοντες βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη, όταν έχει προηγηθεί η περίφημη διακομματική για το ντόπινγκ, που πομπωδώς είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2004, όταν ξέσπασε το «σκάνδαλο Τζέκου – Κεντέρη – Θάνου». Η διακομματική αυτή, που υποτίθεται ότι θα έλυνε το μεγάλο αυτό ζήτημα, συνεδρίασε κάποιες φορές και στο τέλος έβγαλε ένα πόρισμα, η τύχη του οποίου ακόμη αγνοείται.

Αν αυτό έγινε με πρόταση του πρωθυπουργού, φανταστείτε τι θα γίνει με την επιτροπή που πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ούτε σε δέκα τέρμινα δεν θα βγάλει πόρισμα.


Σχολιάστε εδώ