ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

• Σε… πελάγη ευτυχίας πλέει ο δήμαρχος Πειραιά, Χρήστος Αγραπίδης, ο οποίος θεωρητικά είναι από… σπόντα κερδισμένος του ανασχηματισμού. Και αυτό διότι ο «κολλητός» του, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, που πριν από ενάμιση χρόνο παραχώρησε στον δήμο τα στρατόπεδα Σακελίωνα και Παπαδογιώργη, που βρίσκονται στα σύνορα Καμινίων – Απόλλωνα, παρέμεινε στο πόστο του. Οπότε όλο και κάποια άλλη… αβάντα θα του κάνει προεκλογικά. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι και ο Τ. Νεράντζης, που κοντράριζε τον δήμαρχο για το θέμα του τραμ, άλλαξε υπουργείο. Οπότε πάει πιο… ήσυχος στις εκλογές ο Αγραπίδης. Είναι μετά να μην αισθάνεται ικανοποιημένος;

• Η τακτική του Π. Φασούλα να μη λέει ούτε ναι ούτε όχι στο αν θα κατέβει υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά έχει προκαλέσει δικαιολογημένες κόντρες και αντιδράσεις στους κόλπους των οπαδών και των στελεχών του Κινήματος στην πόλη, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν μπορεί ένα ολόκληρο κόμμα να περιμένει τον Φασούλα να αποφασίσει για να καθορίσει την προεκλογική τακτική του στον Πειραιά. Προτείνουν δε να δοθεί ένα χρονικό όριο στον Παναγιώτη για να απαντήσει οριστικά. Και αν μέχρι τότε δεν απαντήσει, να ανακοινώσει το Κίνημα άλλον υποψήφιο. Για να έχει το χρονικό περιθώριο να οργανωθεί και να δουλέψει. Λογική φαίνεται η πρόταση, αν και στη Χ. Τρικούπη φαίνεται ότι έχουν μάθει να… περιμένουν…

• Μπορεί να γνωρίζει ο Π. Καλογερόγιαννης από θάλασσες και από λιμάνια, αλλά από… κανάλια δεν ξέρει και πολλά πράγματα. Γι’ αυτό ας προσέχει μην τον… βραχυκυκλώσουν οι επιτήδειοι και τρέχει και δεν φτάνει. Μπορεί να είναι δουλευταράς, να μη σηκώνει μύγα στο σπαθί του, αλλά στο κανάλι είναι… άλλα τα κόλπα. Ούτε εβδομάδα δεν έχει που ανέλαβε και άρχισαν οι… παρασυναγωγές. Ας μην ξεχνάμε δε ότι έρχονται και εκλογές και το κανάλι θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αυτά προς το παρόν. Και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε…

• Από το περασμένο Σαββατοκύριακο άρχισε να λειτουργεί και τις αργίες το Τμήμα Αλλοδαπών της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά. Από τις 8 π.μ. μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι το τμήμα λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί τους αλλοδαπούς με συνέπεια και τάξη. Όσον αφορά τις καθημερινές, οι υπάλληλοι με πρώτη και καλύτερη την προϊσταμένη Νότα Καστρινάκη σπάνια φεύγουν πριν από τις 6 το απόγευμα. Τις επόμενες δε μέρες το τμήμα θα μηχανοργανωθεί πλήρως, αφού ο επικεφαλής αντιδήμαρχος Γ. Δαβάκης ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες. Για την αποδοτικότητα και την οργάνωσή του το τμήμα έχει πάρει πολλές φορές συγχαρητήρια από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Περιφέρειας. Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα πάνω από 10.000 αλλοδαποί εξυπηρετήθηκαν από το συγκεκριμένο τμήμα. Και κάτι ακόμα. Ενώ οι υπάλληλοι «σκίζονται» για να κάνουν καλά τη δουλειά τους, δεν έχουν την ανάλογη βοήθεια από το υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί τους έχει δώσει δύο τηλέφωνα για να απευθύνονται και να παίρνουν οδηγίες για τις δύσκολες περιπτώσεις, στα οποία όμως δεν απαντά ποτέ κανένας! Πράγμα που σημαίνει ότι ή είναι διαρκώς κατειλημμένα ή δεν ασχολείται κανένας με αυτά!

• Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα περί λαϊκών αγορών, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, από τις 23 Μαρτίου και μετά θα καταργηθούν οι… παραλαϊκές. Οι παραλαϊκές είναι οι κάθε είδους αθίγγανοι ή αλλοδαποί που αραδιάζουν την… πραμάτεια τους στο τέλος κάθε επίσημης λαϊκής και πολλές φορές αυτοί οι πάγκοι επεκτείνονται σε χώρο… διπλάσιο των λαϊκών, όπως για παράδειγμα στον Ν. Κόσμο, όπου η παραλαϊκή είχε… πνίξει την κανονική λαϊκή. Να σημειώσουμε ότι οι πωλητές των παραλαϊκών δεν έχουν άδειες και κάνουν τη δουλειά τους παράνομα, με την ανοχή των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι δεν μπορούν να τους διώξουν. Και στον Ν. Κόσμο, όπου είχε κατέβει ολόκληρη η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας, τα ΜΑΤ έδωσαν τη λύση. Κάτι παρόμοιο θα πρέπει να γίνει και στον Πειραιά. Γιατί οι παραλαϊκές τουλάχιστον στην Πηγάδα και στα Ταμπούρια είναι… διπλάσιες από τις λαϊκές και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν… αμαχητί. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι μπορούν νόμιμα να λειτουργήσουν παραλαϊκές, αλλά με άδειες που θα εκδίδουν οι δήμοι, ενώ θα λειτουργούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων από τις λαϊκές και ο κάθε πάγκος θα απέχει 50 μέτρα από τον άλλον. Ποιος όμως θα δεχτεί αυτούς τους όρους από τα κυκλώματα των παραλαϊκών; Γι’ αυτό λέμε ότι θα χρειαστούν ΜΑΤ και ότι θα έχουμε… μάχες στην πόλη. Κάποτε όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι.

• Μπορεί να έχει μια εβδομάδα που ανέλαβε τα καθήκοντά της ως πρόεδρος της ΔΕΚΟΜΕ η Πασχαλίνα Καλαγιά, ωστόσο ξημεροβραδιάζεται στο γραφείο της για να πετύχει τους δύο μεγάλους στόχους: την ίδρυση και λειτουργία του σταθμού παιδιών με ειδικές ανάγκες και τη δημιουργία ξενώνα απόρων. Και τα δύο θα λειτουργήσουν στα πρότυπα της Στέγης των Κακοποιημένων Γυναικών που αποτελεί κόσμημα για τον Πειραιά.

• Εκστρατεία για την πρόληψη της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών ανέλαβε ο δήμος Πειραιά. Έτσι ο δήμαρχος Χ. Αγραπίδης, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εγκληματικότητας Πειραιά, που διαθέτει πολύ υψηλού επιπέδου ιατρικό δυναμικό, και τον πρόεδρό του κ. Δαβάκη, κατάρτισε πλαίσιο οδηγιών, το οποίο μοίρασαν σε όλα τα Διαμερίσματα, τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, τις υπηρεσίες του δήμου και ειδικά στην υπηρεσία καθαριότητας κ.λπ. Στο μεταξύ, η Δημοτική Αστυνομία στις περιπολίες της έχει εντολή όταν βλέπει στους δρόμους ή στις πλατείες ψόφια ή άρρωστα πουλιά (περιστέρια κ.λπ.) να ενημερώνει την Υγειονομική Υπηρεσία για να τα μαζεύει και να τα εξετάζει. Το ίδιο γίνεται και στις ακτές του Πειραιά. Να σημειώσουμε ότι τις ίδιες ενέργειες κάνει με ομάδα πολιτών, εδώ και μία εβδομάδα, ο πρόεδρος του Β΄ Διαμερίσματος, Γιάννης Μαστρονικόλας, ο οποίος παράλληλα στις περιοδείες αυτές καταγράφει και τα όποια μικρά ή μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής, η οποία περιλαμβάνει όλο το κέντρο του Πειραιά.

• Όσον αφορά το ΥΕΝ, η παραμονή του Μανώλη Κεφαλογιάννη στον υπουργικό θώκο θα φέρει σίγουρα αλλαγή στην ηγεσία του Λιμενικού. Έτσι ο αρχηγός Θ. Γκλεζάκος, που από καιρό δεν… μιλιέται με τον υπουργό, θα φύγει και μάλλον επόμενος αρχηγός θα είναι ο νυν α΄ υπαρχηγός Γ. Μόσχος.


Σχολιάστε εδώ