Αλλάζει τακτική ο Παπανδρέου

Έχει μεγάλη σημασία αυτό, λέει ένας εκ των στενών συνεργατών του Γιώργου και υπογραμμίζει στο «Π» ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει από εδώ και πέρα να δείξει έναν διαφορετικό τρόπο αντιπολίτευσης. Την ανάγκη αυτή τη συνειδητοποίησε μετά την έντονη αντιπαράθεσή του με την πρόεδρο της Βουλής, κ. Μπενάκη, όταν την είχε χαρακτηρίσει εκπρόσωπο κόμματος.

Μάλιστα, ο Γιώργος, συζητώντας με τη κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, τη διευθύντρια του γραφείου του στη Βουλή, σημείωσε πως «ενώ το ΠΑΣΟΚ κάνει μια σειρά πραγμάτων, δεν περνάει τίποτα στον κόσμο και περνάει μόνο αυτή η φράση μου!». Φράση που ωστόσο ειπώθηκε με αγανάκτηση και θυμό, κάτι που φάνηκε ότι έλειπε τόσο καιρό από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, που μάλλον αυτό θέλουν από τον αρχηγό τους.

Στο γραφείο του κ. Παπανδρέου (όχι στη Χαριλάου Τρικούπη και έχει σημασία αυτό) ανοίγουν τα πανιά σε άλλες θάλασσες, πιο βαθιές, και πεποίθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει από τώρα και μέχρι τις εκλογές (όποτε αυτές γίνουν) να διατηρεί στον αντιπολιτευτικό του λόγο υψηλούς τόνους, που να συνοδεύονται από πολιτικές δράσεις του ΠΑΣΟΚ στις οποίες θα καταθέτει κάθε φορά τις δικές του προτάσεις ως εναλλακτική λύση σε όσα προτείνει η κυβέρνηση. Η φράση «υπάρχει άλλος δρόμος» αποτελεί για τον Γιώργο ουσία και όχι μόνο επικοινωνιακό τερτίπι.

Σύμφωνα με ορισμένους συνομιλητές του κ. Παπανδρέου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάθε φορά θα φτάνει στο… παρά ένα, υπονοώντας πρόωρες εκλογές, αλλά δεν θα τις ζητάει ευθέως από την κυβέρνηση -αυτή θα είναι η νέα τακτική που εγκαινιάζει από τώρα και στο εξής. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στην εφημερίδα μας πως «ο Παπανδρέου δεν μπορεί να βρίσκεται συνεχώς κάτω από την απειλή του Καραμανλή για πρόωρες εκλογές. Όσο θα διοχετεύεται κάτι τέτοιο τόσο πιο πολύ θα αντιδρά ο Παπανδρέου» και ήδη η στάση του είναι πολύ εριστική και σκληρή, δείχνοντας ότι δεν φοβάται τις απειλές του Καραμανλή, αλλά τολμά και θα τολμήσει ακόμη περισσότερο όταν θα τις ζητήσει ευθέως.

Οι αλλαγές αυτές, ο τρόπος που από εδώ και πέρα θα κινηθεί ο κ. Παπανδρέου, έχοντας στο στόχαστρό του μόνιμα τον πρωθυπουργό, λαμβάνουν υπ’ όψιν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει και έχει στα χέρια του ο κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές ή τουλάχιστον με όσα μας μεταφέρουν ορισμένοι επιτελείς του κ. Παπανδρέου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο κόσμος άλλαξε στάση απέναντι στο κόμμα του και από εκεί που δεν ήθελε καθόλου να ακούει για το ΠΑΣΟΚ, επειδή κυβέρνησε είκοσι χρόνια, τώρα οι δημοσκοπήσεις μεταφέρουν αισιόδοξο κλίμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αρχίσει και «τσιμπάει» θετικά μηνύματα από τους πολίτες και συσπειρώνονται οι οπαδοί του.

Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί του για τις αλλαγές στο κόμμα δεν προχώρησαν όσο περίμενε ο ίδιος και τα περί ανασυγκρότησης του στέρησαν πολύτιμο χρόνο. Τώρα επιταχύνει το βήμα του, επιχειρώντας το άλμα, και παράλληλα επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις, ώστε να είναι προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα.

Κατ’ αρχάς δεν πιστεύει ότι ο Καραμανλής θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αν πάλι αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θέλει να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα και να μην αιφνιδιαστεί από τον Καραμανλή και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εφ’ εξής. Οι λάθος σχεδιασμοί που είχε κάνει προ διετίας τού στέρησαν το προνόμιο να χτίσει την αντιπολιτευτική του τακτική σε αντιστοίχηση με την κοινωνία και τώρα που δεν προχώρησε ο σχεδιασμός του το κατάλαβε και προσπαθεί να επιταχύνει τη νέα αντιπολιτευτική τακτική του προκειμένου να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.

Πρόσφατα, σε μια συζήτηση που έγινε σε πολύ κλειστό κύκλο συνεργατών του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι παρατάει στη μέση την προσπάθεια ανασυγκρότησης στο κόμμα του, γιατί, όπως ειπώθηκε «στην αρχή νομίζαμε ότι με το που θα το έλεγε ο Παπανδρέου θα έτρεχαν όλοι να μπούνε στις οργανώσεις», κάτι βεβαίως που δεν έγινε και δεν έκανε ουρά ο κόσμος για να «στρατευτεί» στις «γραμμές» του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο Παπανδρέου είναι πεπεισμένος πως τα εσωκομματικά δεν αφορούν κανέναν (πλην των παροικούντων στην κομματική Ιερουσαλήμ).

Η φράση του κ. Παπανδρέου «τώρα ξέρουμε τι θέλει ο κόσμος» δείχνει και τις πραγματικές του προθέσεις. Στόχος του είναι πλέον να διατηρήσει το προφίλ του σκληρού Παπανδρέου, σαν τον πατέρα του, γιατί αυτό προτιμά ο κόσμος. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα διατηρηθεί αυτό και για πόσο καιρό.

Οι συνεργάτες του με τους οποίους συζητά αυτά τα θέματα, δηλαδή αυτοί στους οποίους έχει περισσότερη εμπιστοσύνη, αναφέρουν ότι στο εξής ο Γιώργος θα δείχνει τα δόντια του στην κυβέρνηση. Αφετηρία για σκληρή αντιπαράθεση θα είναι οι αφορμές που θα δίνει η κυβέρνηση, αλλά και γεγονότα που θα δημιουργεί το ΠΑΣΟΚ και εδώ ακριβώς βρίσκεται και η δυσκολία του πράγματος. Για παράδειγμα, μέσα στο Σαββατοκύριακο 1.200 νέοι μέχρι 28 ετών θα πραγματοποιήσουν σε όλη την Ελλάδα ανοικτές συνελεύσεις για να συζητήσουν τα προβλήματα της νεολαίας. Θα υπάρξει παρέμβαση του Γιώργου (θα επισκεφθεί κατά πάσα πιθανότητα νέους στο Ναύπλιο σήμερα) και θα παρουσιάσει την εναλλακτική πρόταση του κόμματός του. Κάθε φορά λοιπόν που θα υπάρχει η ανάγκη ανάδειξης της σκληρής αντιπολιτευτικής στάσης, οι επιτελείς του Παπανδρέου, παίρνοντας αφορμή από την κυβέρνηση, θα προχωρούν στους κατάλληλους σχεδιασμούς ώστε να βγαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να δηλώνει τη νέα πρόταση, ώστε εκτός από τον καταγγελτικό λόγο να υπάρχει και η εναλλακτική λύση του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τώρα αυτό δεν γινόταν. Όταν δηλαδή ο Παπανδρέου έκανε μια καλή ομιλία και έμεναν ικανοποιημένα τα στελέχη του, δεν υπήρχε κάτι άλλο στη συνέχεια που να συμπληρώνει την παρουσία του, με αποτέλεσμα να μένει στο κενό η προσπάθεια και να παρουσιάζει «κοιλιά» η γενική του παρέμβαση. Αυτό οφειλόταν στον τρόπο που οργάνωνε το γραφείο του τις παρεμβάσεις του το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως που ο Παπανδρέου κατάλαβε πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και άλλαξε ακόμη και ορισμένα πρόσωπα, η νέα τακτική θα είναι διαφορετική, ώστε όλα αυτά τα αρνητικά φαινόμενα να μην παρουσιαστούν ξανά στην πορεία προς τις δημοτικές και τις εθνικές εκλογές.


Σχολιάστε εδώ