Άγριο ξύλο στην «πρώτη» του Καλαντζή…

Οι απειλούμενοι με απόλυση διαμαρτυρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο για την ενέργεια του Καλαντζή -ως βουλευτή Καβάλας- να στείλει επιστολή στις τράπεζες με την οποία ζητούσε να παραμείνει σε λειτουργία η μονάδα της εταιρείας στην Καβάλα και να κλείσει αυτή στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο μένος έδειξαν και προς τον νομάρχη Καβάλας, που ήρθε για να παραστεί στην ανάληψη του υπουργείου από τον συντοπίτη του, τον οποίο προπηλάκισαν, θεωρώντας τον βασικό υπαίτιο της δυσάρεστης κατάστασης την οποία βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο υπουργός μπήκε στον χώρο του υπουργείου και αμέσως οι εργάτες απέκλεισαν όλες τις εξόδους, μετατρέποντάς τον σε… ελεύθερο πολιορκημένο.

Η ώρα περνούσε και ο υπουργός έπρεπε να μεταβεί στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τους Προέδρους Ελλάδας και Ισραήλ που εκείνη την ώρα έφταναν για επίσκεψη στην πόλη. Χρειάστηκαν διαβουλεύσεις και παρεμβάσεις της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου για να πειστούν οι εργαζόμενοι να επιτρέψουν στον υπουργό να βγει από το υπουργείο.

Αμέσως μετά την αναχώρηση του υπουργού, και ενώ οι εργαζόμενοι επιβιβάζονταν στα λεωφορεία τους, η ηλεκτρισμένη από το πρωί ατμόσφαιρα πήρε φωτιά, καθώς οι διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν, κάνοντας χρήση χημικών νέας γενιάς (δεν τσούζουν τα μάτια, αλλά προκαλούν αφόρητη δυσφορία στο στήθος).

Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και για ώρα οι εργάτες διαδηλωτές συγκρούονταν με τους άνδρες των ΜΑΤ που συνέχιζαν να τους ψεκάζουν με χημικά. Παρέμβαση στο θέμα έκανε το ΠΑΣΟΚ που με δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου υπογραμμίζει ότι «η κοινωνική αναλγησία και ο πολιτικός αυταρχισμός της κυβέρνησης εκδηλώθηκαν σήμερα με τον πιο βάρβαρο τρόπο, μέσα από τη βίαιη επίθεση κατά των εργαζομένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν το δικαίωμά τους για δουλειά και αντιδρούν στην προκλητική και αδικαιολόγητη απόφαση των κρατικών τραπεζών και άρα της κυβέρνησης να κλείσει εν ψυχρώ το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης».


Σχολιάστε εδώ