Πιέζουν οι τραπεζίτες για την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ!

Αναλυτικά, οι τραπεζίτες επείγονται να «ξεφορτωθούν» τα Ταμεία, καθώς υπολογίζουν ότι με την ένταξή τους στο ΙΚΑ θα αποκομίσουν οφέλη της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μείωση-εξομοίωση των ασφαλιστικών εισφορών με το επίπεδο εκείνων που ισχύουν στο ΙΚΑ. Η εργοδοσία των τραπεζών ζητά ακόμη και απαλλαγή από τα 90 εκατ. ευρώ που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν ετησίως για τα ελλείμματα των Ταμείων. Με την άποψη αυτή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος ο κ. Αλογοσκούφης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι:

• Ο κ. Παναγιωτόπουλος όπως και η διοίκηση του ΙΚΑ αντιστέκονται σε μια τέτοια λύση, καθώς με τη σειρά τους θεωρούν ότι το κόστος για το ΙΚΑ θα είναι δυσβάσταχτο. Και αυτό γιατί με τις νέες εργασιακές σχέσεις που διαμορφώνονται στις τράπεζες οι αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων θα είναι δυσανάλογα χαμηλές, σε σχέση με τη μέση σύνταξη που θα κληθεί το ΙΚΑ να καταβάλει στους «μελλοντικούς συνταξιούχους». Θα είναι δηλαδή πολύ μεγάλο το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ εισφορών και παροχών.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, υποστηρίζει η οποιαδήποτε αντιμετώπιση του νέου σοβαρότατου αυτού προβλήματος να γίνει με τη γενικότερη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και όχι στην παρούσα φάση.

Πάντως, είναι προφανές πως η όποια εξέλιξη θα εξαρτηθεί και από την έκβαση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζιτών γύρω από τα εργασιακά θέματα, με αιχμή τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αν η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων κατορθώσει να ματαιώσει τα σχέδια Αλογοσκούφη – τραπεζιτών, δύσκολα θα προχωρήσει η υλοποίηση των ασφαλιστικών απαιτήσεων της εργοδοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, που η ΟΤΟΕ «ηττηθεί», θα είναι ραγδαίες και οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων.


Σχολιάστε εδώ