Ο Πρόεδρος του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη
Οι Εβραίοι της πόλης έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες τους για να υποδεχθούν το προεδρικό ζεύγος, το οποίο θα έρθει στην πόλη αφού προηγουμένως ολοκληρώσει τις τυπικές πολιτικές συναντήσεις του στην Αθήνα.
Στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Ισραήλ, συνοδευόμενος και από τον έλληνα ομόλογό του, θα επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, η οποία έχει ιστορική εβραϊκή παρουσία. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας για να στηρίξει τις προσπάθειές τους.
Μαθαίνω πως οι Εβραίοι σχεδιάζουν τρόπους για να αυξήσουν την πληθυσμιακή και κυρίως την οικονομική και πολιτική τους επιρροή στην πόλη, η οποία μέχρι την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αριθμούσε τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά εβραϊκή κοινότητα στον κόσμο – εκτός Ισραήλ. Στη διάρκεια της κατοχής τα ναζιστικά στρατεύματα εξαφάνισαν την ανθούσα εβραϊκή κοινότητα της πόλης, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες μέλη της -κάθε φύλου και ηλικίας- στα κρεματόρια και στα στρατόπεδα θανάτου της Δυτικής Ευρώπης. Οι λίγοι που διασώθηκαν έμειναν στην πόλη, ξεκινώντας από την αρχή την προσπάθειά τους να επαναφέρουν τη χαμένη ισχύ της κοινότητάς τους, χωρίς να αποδεχθούν την ιδέα πως «η Θεσσαλονίκη δεν είναι δική τους».
Πληροφορούμαι ότι στα συρτάρια τους υπάρχουν σχέδια για την «εξωτερική ενίσχυση» των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Δεν αναφέρομαι σε οικονομική ενίσχυση και χρηματοδότηση κάποιων δράσεων, αλλά στην αύξηση του πληθυσμού τους με τη «μετανάστευση» στην πόλη μεγάλου αριθμού Εβραίων από τις παρακμάζουσες πολιτείες τού πρώην ανατολικού μπλοκ – κυρίως τη Ρωσία.
Η πολυποίκιλη και ασυνήθιστη κινητικότητα που αναπτύσσεται τελευταία δείχνει πως ο κύβος έχει ριφθεί. Η έλευση του Μοσέ Κατσάβ στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται σε αυτόν τον προγραμματισμό.
Απομένει να δούμε την εφαρμογή του σχεδίου στην πράξη μέσα στα επόμενα χρόνια.