ο Δαίμονας των δημαρχείων

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Αλλού είναι η ταμπακέρα. Όλοι λένε ότι η «απομάκρυνσή» του από την ομάδα διοίκησης του δήμου είναι η μόνη και αληθινή αιτία. Μέχρι πρότινος ο Νικόλας ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος του διεμήνυσε ότι πρέπει να αναλάβει και κανένας άλλος. Αυτό ήταν. Από τότε άρχισαν οι ιστορίες περί «διαφορετικής αντίληψης». Όλα τ’ άλλα είναι για μικρά παιδιά. Έτσι λένε οι παροικούντες την Ελευσίνα.

Παρών και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές δηλώνει ο πρώην δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος. Ο τραπεζικός υπάλληλος θεωρεί, όπως λέει σε φίλους του, ότι ο νυν τοπάρχης Στέφανος Βλάχος δεν θα καταφέρει να περάσει ούτε στον δεύτερο γύρο. Ο καθένας βέβαια μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Σημασία έχει ότι η θητεία του φίλτατου κατά τ’ άλλα πρώην δημάρχου είχε «στολιστεί» με αρκετά παρατράγουδα που αφορούσαν στην τεχνική υπηρεσία, με σοβαρούς ξυλοδαρμούς στελεχών της από αγνώστους. Φυσικά δεν εννοώ ότι ο Γιώργης είχε καμία ανάμειξη σε αυτήν την ιστορία, αλλά, όπως και να το κάνεις, όταν γίνεται επί των ημερών σου, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχουμε μάθει τίποτα γι’ αυτήν την ιστορία.

Τα αδύνατα δυνατά κάνει ο διορισμένος δήμαρχος Καματερού, λόγω παραίτησης του προηγούμενου, Νικήτας Καμαρινόπουλος, για να πάρει το χρίσμα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια φιλοδοξία όμως έχει και η νεαρή, όμορφη δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Παναγιωτάκη. Την πρόθεσή της για τη μάχη των εκλογών εξέφρασε και η πρόεδρος της UNESCO, Κατερίνα Δημητρίου. Μαθαίνω ότι το παζάρι που γινόταν στην πόλη κάθε Κυριακή θα αποτελέσει τον «ιστό» αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων. Α, να μην ξεχάσω. Θέλει και ο Δανάκος να ξαναγίνει δήμαρχος.

Η πληροφορία μου είναι απόλυτα διασταυρωμένη. Ο νυν αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Γιώργος Χριστοφοράκης ετοιμάζεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος, ανεξάρτητα από το ποιον θα χρίσει το ΠΑΣΟΚ επίσημο υποψήφιο. Βάζω στοίχημα ότι ο Γιώργης δεν πρόκειται να διαψεύσει αυτήν την είδηση, γιατί πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο, ο οποίος φυσικά δεν θέλει να εκτεθεί, αφού το μέλλον θα μας δικαιώσει πλήρως.

Κάθε φορά οι πληροφορίες που σας δίνω από τούτο εδώ το μετερίζι προσπαθούν να είναι πιο μπροστά από την καθημερινή ειδησεογραφία. Να έχει άλλωστε και νόημα η θυσία που κάνετε κάθε Κυριακή, πληρώνοντας χρήματα από το υστέρημά σας. Η ίδια «γραμμή» υπάρχει σε όλες τις σελίδες της εφημερίδας μας. Μου είπε λοιπόν άνθρωπός μου, που η πληροφόρησή του περί των «πράσινων» διαβουλεύσεων είναι εγκυρότατη, ότι το ΠΑΣΟΚ στον δήμο Αιγάλεω προσανατολίζεται σε επιλογή εκτός δήμου που θα αφορά ένα άφθαρτο πρόσωπο. Η πορεία του νυν δημάρχου, Δημήτρη Καλογερόπουλου, που θεωρείται σε γενικές γραμμές πετυχημένη, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για το ποιος θα είναι ο αντίπαλος υποψήφιος. «Το Αιγάλεω θεωρείται για το ΠΑΣΟΚ ένα προπύργιο που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί», μου λέει ο άνθρωπός μου. Μέχρι και όνομα πρώην υπουργού ακούγεται. Στο τέλος να δείτε ότι στην κεντρική ομιλία του όποιου υποψήφιου θα πάει και ο αρχηγός του κόμματος. «Μπετόν» ο τοπάρχης Δημήτριος.

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές τα δημοτικά αναψυκτήρια αποτελούν σοβαρές οικονομικές απολαβές για τους δήμους. Κυλικεία σε πλατείες με τσουχτερά ενοίκια κάθε μήνα συμβάλλουν με σοβαρά ποσά στα ταμεία των δήμων. Φαίνεται όμως πως στην Αγία Βαρβάρα έχουν άλλη αντίληψη γι’ αυτήν τη λογική. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, εξαιτίας μιας ερώτησης που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Καβόγλης, μάθαμε ότι τρία δημοτικά αναψυκτήρια που υπάρχουν στην πόλη χρωστούν περισσότερα από 250.000 ευρώ! Γιατί, αγαπημένε μου δήμαρχε; Φταίνε οι υπηρεσίες γι’ αυτήν την «περίεργη» αντιμετώπιση προς τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες ή οι ταλαίπωροι υπάλληλοι εκτελούν άνωθεν εντολές; Επειδή ξέρω ότι αγαπάς τον διάλογο, περιμένω απάντηση. Άμα θες, βρίσε με να ξεσπάσεις. Το έχω συνηθίσει. Δεν με πειράζει.

Έχουμε εξέλιξη στη σοβαρή υπόθεση με τη μήνυση που είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2003 και αφορούσε στη διερεύνηση πλαστών μεταδημοτεύσεων που είχαν γίνει, σύμφωνα με τη μήνυση, στον δήμο Αγίας Βαρβάρας. Η υπόθεση εισήχθη για συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα στο 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, αλλά λόγω απουσίας των δικηγόρων των έντεκα κατηγορουμένων η δίκη ανεβλήθη. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως είναι ότι από πλευράς διοίκησης δήμου δεν υπήρχε καμία νομική παράσταση. Ο δήμαρχος είχε διαβεβαιώσει το δημοτικό συμβούλιο ότι επειδή θέλει να ξεκαθαρίσει αυτή η αμαρτωλή υπόθεση, ο δήμος θα παραστεί στο δικαστήριο για να πει τις θέσεις του. Παιδιά, μήπως πήγατε κατά λάθος στο Παρίσι, εκεί όπου δικάζεται η Μπουρμπούλια; Άνθρωποι είμαστε. Ένα λάθος συγχωρείται.

Παραπονεθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα, επειδή ο πολυδιαφημισμένος από τη στήλη πρώην τοπάρχης Γλυφάδας Στέλιος Λανδράκης δεν μας κάλεσε στην πρεμιέρα της ανακοίνωσης του συνδυασμού του. Μου έστειλε λοιπόν ένα φαξ και για να επανορθώσει με καλεί στον χορό που κάνει η παράταξή του την ερχόμενη Τετάρτη στα «Αστέρια» Γλυφάδας. Στελάρα μου, επειδή ξέρεις από δαιμόνια και τα περί άυλης φυσιογνωμίας τους, να είσαι σίγουρος ότι εκεί θα είμαι χωρίς να έχω έρθει. Έχω απορία να δω ποιοι βουλευτές της ΝουΔούλας θα πάνε. Γιατί αν αληθεύουν αυτά που λένε κατ’ ιδίαν για τις ημέρες της λαμπρής θητείας σου, ούτε τον οδηγό τους δεν πρέπει να στείλουν. Ίδωμεν.

Ο ταλαίπωρος ο Ρώτας τραβάει τα μαλλιά του, αφού πλέον έχει μάθει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος με τη «γαλάζια» στήριξη στο Μαρούσι. «Έχω χαλάσει εκατό εκατομμύρια για να δημιουργήσω εκλογική βάση», λέει σε φίλους του. «Γιατί δεν μου το έλεγαν πριν από δύο χρόνια ότι δεν με θέλουν;». Ο πρώην υπάλληλος του δήμου, πολιτικός μηχανικός και προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας, έχει πεισμώσει και στέλνει παντού το μήνυμα ότι θα κατέβει ως «αντάρτης». Έτσι λέει. Ποια είναι η πραγματικότητα; Λοιπόν, διαβάστε για να ξέρετε τα πάντα πριν από τους άλλους. Ο Ρώτας δεν πρόκειται να κάνει τίποτα. Τελεία και παύλα. Το μόνο που κάνει είναι να ζητάει καμιά θεσούλα σε κάποιον οργανισμό. Η άλλη επιλογή, που παρουσιάζεται ως ιδανική από έναν-δυο δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και αφορά τον γιατρό Γιώργο Πατούλη, τέθηκε τελεσίδικα «εκτός λειτουργίας». Το γεγονός ότι είναι καραμπινάτος δεξιός δεν βολεύει την πολιτική διεισδυτικότητα που αναζητεί η Ρηγίλλης. Αυτό που σας λέω είναι διπλοτσεκαρισμένο. Σε άλλη προσωπικότητα προσανατολίζονται οι επιτελείς του νεοκλασικού. Μην ξαφνιαστείτε για τίποτα. Αυτά προς το παρόν.

Ασφυκτικά είχε γεμίσει η αίθουσα του κέντρου όπου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο συνδυασμός του πρώην δημάρχου Σαλαμίνας Θανάση Μακρή. Ειπώθηκαν τα πάντα. Φαίνεται ότι ο συνδυασμός του πρώην δημάρχου έχει μια δυναμική που αρχίζει να μπερδεύει πολλούς για το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως, λόγω των πρόσφατων πολιτικών μεταγραφών διαφόρων προσώπων στη δημοτική παράταξη του Μακρή δεν έλειψαν και οι κακόπιστοι που έλεγαν ψιθυριστά «βάλτε να ακούσουμε τις κασέτες…». Απ’ ό,τι μου είπαν, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους. Κατά τ’ άλλα, παιδιά μου καλά, εύχομαι να πράξετε τα πάντα για το καλό του νησιού. Το έχει ανάγκη. Ιδιαίτερα μετά τα τελευταία τρία χρόνια.

Είδα την Τετάρτη τον δήμαρχο Κρωπίας στην τηλεοπτική εκπομπή του Ευαγγελάτου. Λέω και εγώ, τώρα θα πει για τα εικονικά τιμολόγια που βρέθηκαν στη δημοτική επιχείρηση του δήμου του. Τίποτα όμως. Περιορίστηκε να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την παράνομη χωματερή που υπάρχει στην πόλη του. Ίσως την επόμενη φορά. Υπάρχει ακόμη περιθώριο.

Προς το παρόν τα πρωτεία της πιο όμορφης και γοητευτικής ξανθιάς υποψηφίας δημάρχου στην Αττική έχει η Αθηνά Λυγνού που θέλει να σώσει τη Γλυφάδα. Το σχόλιό μου δεν είναι ειρωνικό. Κάθε άλλο. Σοβαρά μιλάω. Η στήλη θα ανακηρύξει την καλύτερη προσπάθεια για την αισθητική αναβάθμιση της πολύπαθης τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συσκευή φαξ που έχει ο δήμος Αργυρούπολης πρέπει να καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες. Πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι εδώ και δύο εβδομάδες ο τοπάρχης και αγαπητός μου φίλος Τσαρπαλής, κατά δήλωσή του, μου στέλνει όλα τα έγγραφα που αφορούν τον τρόπο που έγινε η περιβόητη ανάθεση για τη μετατροπή του πολιτιστικού κέντρου σε πολυκατάστημα σούπερ μάρκετ! Και ακόμη δεν έχουν φτάσει στην Παλλήνη. Γιάννη μου, άμα το φτιάξεις, θυμήσου να μου στείλεις και τα σχετικά έγγραφα για τον «διαγωνισμό» που έκανες για το λεύκωμα που θα στοιχίσει στον δήμο δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Πολλά ακούγονται όμως. Εγώ φυσικά δεν πιστεύω τίποτα. Έχω προσωπική αντίληψη περί της εντιμότητάς σου. Αλήθεια, ο σύμβουλός σου επί του Τύπου, αγαπητός Θανάσης, έχει καμία σχέση με τον μειοδότη του διαγωνισμού;

Βαριές κουβέντες και έντονη κριτική ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο Π. Φάληρο από τη Μαριλένα Ιατρίδου και αφορούσαν τον δήμαρχο Χατζηδάκη. «Στην αρχή τον είχα πιστέψει. Καπηλεύτηκε όμως τον αγώνα των κατοίκων κατά του τραμ για να βγει δήμαρχος». Τα πιο σοβαρά η δημοτική σύμβουλος, η οποία είχε εκλεγεί με την παράταξη του δημάρχου, τα είπε πιο κάτω: «Ο φετινός προϋπολογισμός είναι γεμάτος από δωρεές επιχειρηματιών. Εάν γίνονται χωρίς αντάλλαγμα, είναι ευπρόσδεκτες. Εάν όμως γίνονται προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του δήμου σε καταστροφικά για το Φάληρο έργα, όπως στην περίπτωση Βωβού, είναι απαράδεκτες». Μόνο ο δήμαρχος ξέρει την απάντηση. Το σημαντικό σε αυτήν την ιστορία είναι ότι αυτά δεν τα λέει σύμβουλος της αντιπολίτευσης, αλλά δικός του άνθρωπος. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Και δεύτερη δημοσκόπηση για τους υποψηφίους δημάρχους διενεργήθηκε πριν από λίγες μέρες στην πόλη των Μεγάρων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη δημοσκόπηση η οποία θα δει το φως της δημοσιότητας εντός των προσεχών ημερών, ο 37χρονος γιατρός και υποψήφιος δήμαρχος με τη ΝΔ Γιάννης Μαρινάκης προηγείται με συντριπτική διαφορά έναντι των υποψηφίων που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Αριστερά. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα, πάντως, της δημοσκόπησης είναι ότι ο Γ. Μαρινάκης φαίνεται πως κερδίζει από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, με ποσοστό που ξεπερνά το 43%, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα της μέτρησης έχουν ήδη ζητηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τη Ρηγίλλης, καθώς αυτό που ενδιαφέρει την κυβερνητική παράταξη είναι ο δήμος Μεγάρων μετά από πολλά χρόνια να περάσει στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Πρώτος και με διαφορά στις προτιμήσεις εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΔΣ στον δήμο Άρτας, Γιώργος Κοτσαρίδας, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα διεκδικήσει με πολλές πιθανότητες τον δήμο με την πολιτική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος της Ρηγίλλης είναι με την υποψηφιότητα του Γ. Κοτσαρίδα στον δήμο Άρτας το ΠΑΣΟΚ να υποστεί μεγάλη εκλογική ήττα, καθώς στους σχεδιασμούς της ΝΔ χαρακτηρίζεται «δήμος κλειδί» για το κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Κοτσαρίδα ως υποψηφίου δημάρχου στηριζόμενου από τη ΝΔ αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή ο στενός του φίλος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Β. Μεϊμαράκης.

Χαμός γίνεται με τα «συντροφικά» μαχαιρώματα των ΠΑΣΟΚων στους Αγίους Αναργύρους. Ενώ οι έξι υποψήφιοι για το χρίσμα έχουν δεσμευτεί δημόσια ότι θα προχωρήσουν ενωμένοι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αρκετοί από αυτούς αφήνουν να διαρρεύσει τόσο στον κομματικό τους περίγυρο όσο και στους ψηφοφόρους τους ότι έτσι και δεν πάρουν το χρίσμα, έχουν έτοιμο δικό τους, ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Όπως μαθαίνουμε, τα καμώματα των «πράσινων» δελφίνων έχουν εξοργίσει τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Έχω λύση. Μπουρμπούλια υπερνομάρχης, Γιοσάκης Αθήνα και Μαυρίκης Πειραιά. Συντονιστής προεκλογικού αγώνα ο «ξάδελφος» από τις Σέρρες.


Σχολιάστε εδώ