Κυριακή με τον πρωινό καφέ

Ποιος είναι ο προστάτης της κυρίας;

Είναι μια απλή υπάλληλος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με σύμβαση αορίστου χρόνου, που κατά την εκεί παραμονή της είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Δεν παρέχει όμως καμία υπηρεσία πια στο Πανεπιστήμιο, διότι τον Απρίλιο του 2005 μετακινήθηκε με απόσπαση στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης του ΠΕΠ Ηπείρου. Για να εργαστεί όμως στην υπηρεσία διαχείρισης του ΠΕΠ, έχει υπογράψει σύμβαση με τη Μονάδα Οικονομικής Διαχείρισης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (ΜΟΔ), η οποία προβλέπει αποκλειστική απασχόληση στην εν λόγω υπηρεσία. Η «πολυτάλαντη» όμως κυρία μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2005 εργαζόταν στην ΟΠΑΠ International στην Κύπρο, με πρόεδρο κάποιον κ. Αλεξανδρή, μέλος της ΚΕ της ΝΔ. Η πρόσληψη στον ΟΠΑΠ είχε γίνει με απόφαση του ΔΣ με την ιδιότητα της γραμματέως, με μηνιαία αμοιβή 600 κυπριακές λίρες (περίπου 1.050 ευρώ). Επιπλέον εισέπραττε έξοδα μετακίνησης από τα Γιάννενα στην Κύπρο και αντίστροφα, καθώς και έξοδα διαμονής στη Λευκωσία και συμμετείχε επίσης σε ταξίδια του οργανισμού στο εξωτερικό. Τα εισιτήρια εκδίδονταν από ταξιδιωτικό γραφείο της Αθήνας, ιδιοκτησίας παλιού ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου. Για να απουσιάζει από την εργασία της, τη διαχειριστική αρχή ΠΕΠ Ηπείρου, ζητούσε και περιέργως της διδόταν άδεια, παρά το γεγονός ότι την άδεια τη ζητούσε διότι εργαζόταν και αλλού.

Ευελπιστούμε ότι κάποιος αρμόδιος θα ευαισθητοποιηθεί να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν:
– Πώς υπάλληλος που έχει υπογράψει σύμβαση αποκλειστικής απασχόλησης με δημόσια υπηρεσία και αμείβεται γι’ αυτό, μπορεί να εργάζεται και σε άλλον δημόσιο οργανισμό και να αμείβεται επίσης;
– Γιατί ο ΟΠΑΠ πλήρωνε τόσα χρήματα (3.000-4.000 ευρώ) για μια υπάλληλο που καμία εξειδίκευση δεν έχει και ενώ γνώριζαν ότι η απασχόλησή της εκεί ήταν παράνομη.
– Γιατί η εν λόγω κυρία υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2005 την παραίτησή της στο ΔΣ του ΟΠΑΠ, η οποία και έγινε δεκτή;

Κατά τα λοιπά «σεμνά και ταπεινά…»!


Τι συμβαίνει στον Ιππόδρομο;

Η καταγγελία που μας έφτασε είναι σοβαρή:

= Στον ΟΔΙΕ εργάζονται πάνω από 800 έκτακτοι (είναι αυτοί που δουλεύουν μόνο τις ημέρες που γίνονται ιπποδρομίες και πληρώνονται με ημερομίσθιο). Σε κάθε όμως ιπποδρομιακή συγκέντρωση δεν εμφανίζονται όλοι για δουλειά. Και από δω αρχίζουν τα… περίεργα (τουλάχιστον). Καθότι -και πάντα σύμφωνα με την καταγγελία- κάποιοι βάζουν υπογραφές παρουσίας στους απόντες εκτάκτους και το βράδυ… τσεπώνουν την αμοιβή τους!

Κατά την καταγγελία που μας ήρθε, την παραπάνω δουλειά την κάνουν μόνιμα στελέχη του ΟΔΙΕ, από συγκεκριμένη διεύθυνση και από αυτήν ο οργανισμός χάνει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον μήνα!

Κατά τις πληροφορίες μας, η όλη κομπίνα έχει αρχίσει και συζητείται ευρέως στον οργανισμό. Και προχθές από τη διοίκηση διατάχθηκε ΕΔΕ.

Το ερώτημα είναι αν η ΕΔΕ θα προχωρήσει σε βάθος και θα βγάλει κάτι ή αν θα επικρατήσει η λογική του κουκουλώματος, δεδομένου ότι (σύμφωνα πάντα με την καταγγελία) φέρονται ενεχόμενα υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΔΙΕ.

Επιπροσθέτως σημειώνουμε ότι με το θέμα ασχολήθηκε και το ιπποδρομιακό περιοδικό «Γκανιάν», που σχετικά έγραψε: «… προστέθηκαν δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες και κάποιες έντονες φήμες που διέρρευσαν και οι οποίες μιλούν για οικονομική ατασθαλία κάποιων υπηρεσιών, αναφορικά τόσο με την καταγραφή των ονομάτων των εκτάκτων υπαλλήλων, όσο και με την αμοιβή τους! Ευνόητο φυσικά είναι ότι, όπως μόνιμα συμβαίνει και σε ανάλογες περιπτώσεις, οι φήμες αυτές εκπηγάζουν απ’ αυτόν καθ’ εαυτό τον εσωτερικό χώρο του Οργανισμού. Υποχρέωση δική μας είναι να τις καταγράψουμε και υποχρέωση της διοίκησης του ΟΔΙΕ να αξιολογήσει το αν ανταποκρίνονται στην αλήθεια ή όχι και στην πρώτη περίπτωση, αν υποτεθεί δηλαδή ότι πράγματι ισχύουν οι φήμες περί ατασθαλιών, να ανακοινώσει τις σκληρές τους υπευθύνους κυρώσεις».

Αναμένουμε -με ενδιαφέρον- και εμείς…


– Το «Παρόν» για άλλη μια φορά έδειξε τον σωστό δρόμο. Κι όπως έχει συμβεί και σ’ άλλες περιπτώσεις, αναγκάσθηκαν να ακολουθήσουν όχι μόνο κι άλλες εφημερίδες, αλλά ν’ αλλάξουν γραμμή ακόμη και η κυβέρνηση και τα κόμματα και πλέον όλοι να ζητούν αυτό που είχαμε την περασμένη Κυριακή πρωτοσέλιδο: «Να συλληφθεί ο Κορωνιάς και να ανακληθεί η άδεια της Vodafone»! Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσίκος μάς έλεγε:

– Καταφέρατε πάλι να μας σύρετε…

Απλώς το σημειώνουμε. Είναι η απόδειξη ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Και οι αναγνώστες μας έχουν σωστή ερμηνεία των γεγονότων, μακριά από παιχνίδια και ανταλλάγματα…


• Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά είναι ο τίτλος ενός κορυφαίου παλιού θρίλερ του μάγου στο είδος Χίτσκοκ. Τον περί ου ο λόγος άνθρωπο τελικά τον δολοφόνησαν για τους λόγους που εξηγεί ο τίτλος. Μετά το φιάσκο που έπαθε η ΓΔΕ με τα αντισταθμιστικά και τα άλλα συναφή των F-16 (θέμα που το χειριζόταν ο πτέραρχος Φαρατζής σε απευθείας συνεννόηση με Σπηλιωτόπουλο, με προκλητική αγνόηση του Ζορμπά, του οποίου φοβόντουσαν τις αντιρρήσεις), απομακρύνθηκε εσπευσμένα, ως εξιλαστήριο θύμα, ταξίαρχος, μέλος της Επιτροπής (βλ. «ΠΑΡΟΝ», 11/12/05). Έπειτα από λίγο όμως ο ταξίαρχος επανήλθε, οπότε όλοι εκάγχασαν! Σήμερα, τους ανθρώπους που γνωρίζουν πολλά για τις στρατιωτικές προμήθειες δεν τους δολοφονούν, αλλά τους αποκαθιστούν ή τους χαϊδεύουν, πριν ανοίξουν το στόμα τους…

• Επειδή καπέλα φοράνε και στο ΥΔΤ, επομένως η στήλη μπορεί να έχει γνώμη και για εκεί, ρωτάμε: Τι έγινε εκείνη η επιτροπή στην οποία προ 18 μηνών είχε αναθέσει ο Βουλγαράκης να επανεξετάσει τη διάθεση 3.500 αστυνομικών που, υπό το πρόσχημα της «ασφάλειας» υπηρετούν ως κηπουροί, οδηγοί κυριών, μωροφύλακες κ.ά. σε διάφορους celebrities (να πούμε ονόματα;).

• Δεν βλέπει ο κ. υπουργός ότι η έλλειψη αστυνόμευσης είναι κραυγαλέα και επικίνδυνη; Γιατί εξακολουθεί να κανακεύει διαφόρους; Ξέρει ότι διαπράττει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας; Μια άλλη υπόσχεση της ΝΔ που αποδείχτηκε μαγική εικόνα…

• Όπως λέγεται κι ακούγεται, αλλά μένει ανεπιβεβαίωτο ακόμη, ο μυστικός αριθμός κατάθεσης που απειλεί ο Τραγάκης ν’ αποκαλύψει (αμφιβάλλω αν το κάνει…) ανήκει σε τέως αξιωματικό της ΠΑ ή του Στρατού. Λες; Για τα TOR-M1 μιλάμε, βέβαια…

• Γράφτηκε κατά κόρον ότι τα 8 αεροσκάφη χωρίς πιλότο (UAV) τύπου SPERWER που αγοράσαμε από τη γαλλική SAGEM δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί και το ένα καταστράφηκε.

• Το έγκυρο «Jane’s» (3 Νοεμβρίου του 2004) είχε γράψει ότι 12 ομοιότυπα της Δανίας (προμήθεια το 2001) δεν είχαν ακόμη πιστοποιηθεί καίτοι πέρασαν τρία χρόνια. Το ίδιο πρόβλημα είχε και ο Καναδάς.

• Ιδού όμως τα νεότερα: Το έγκυρο επίσης «Defense News» (23/1/06) γράψει ότι η Δανία σταματάει το πρόγραμμα προμήθειας των SPERWER και ψάχνει να βρει πελάτη να τα πουλήσει (!) λόγω των προβλημάτων τους. Τα έβγαλε στο «σφυρί», με άλλα λόγια…

• Το καλύτερο το άφησα τελευταίο. Μερικοί στο ΓΕΣ έχουν πρεμούρα να ενεργοποιήσουν την OPTION για αγορά ακόμη 8 UAV’s έναντι 30 εκατ. ευρώ. Αν αληθεύει, είμαστε για τα πανηγύρια. Τι λέει το ΓΕΣ; Τι λέει ο Ζορμπάς; Σημειώνω ότι το τρέξιμο ενεργοποίησης της OPTION άρχισε το 2003 με «τεκμηριωμένες» προτάσεις, πριν καν δουν πώς είναι. Γαϊδούρι στο σακί…

• Σε δύο συνεχή φύλλα του το «Π» είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες του σκανδάλου της απευθείας ανάθεσης, χωρίς διαγωνισμό, από τον Άκη, λίγο πριν αποχωρήσει από το ΥΕΘΑ (2001), σε εταιρεία για δημιουργία λογισμικού-κοστολογικού συστήματος στο 401 ΓΣΝ, έργου παντελώς άχρηστου για το νοσοκομείο.

• Διερωτηθήκαμε αν μπορεί ένας υπουργός να ικανοποιεί, με προσωπική του απόφαση, την πρόταση που υποβάλλει οποιαδήποτε εταιρεία χωρίς καμιά εμπειρία σε τέτοια έργα. Θέσαμε ερωτήματα και κανείς δεν απάντησε.

• Προχωρήσαμε όμως την έρευνα και βγάλαμε… λαγό. Η εταιρεία Αθηναϊκές Υπηρεσίες Επενδυτών ΑΕ που πήρε τη δουλειά δεν ήταν οποιαδήποτε. Θυγατρική της Γενικής Τράπεζας (πρόεδρός της ο Γ. Δασκαλάκης, ο υπαρχηγός του Άκη, οικονομολόγος) με πρόεδρο τον Γιώργο Αγραφιώτη, «υπασπιστή» του Άκη, ο οποίος ταυτόχρονα κατείχε χρυσοφόρο θέση διευθυντή στο ΥΕΘΑ! Ο κ. Αγραφιώτης ακολούθησε τον Άκη στο υπουργείο Ανάπτυξης (όπου τον μετέθεσε ο Σημίτης μετά την παραγωγική του θητεία στο ΥΕΘΑ), ένθα ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα του υπουργείου!

• Λοιπές λεπτομέρειες, κίνητρα, πού πήγαν τα λεφτά είναι θέματα έρευνας του ΥΕΘΑ. Αν έχει τα κότσια…

• Σημειωτέον ότι παρόμοιο μπάχαλο με το ίδιο σύστημα είχε προκληθεί στο ΝΙΜΤΣ, με ανάδοχο τον γνωστό και μη εξαιρετέο κ. Βλάση Καμπούρογλου, στον οποίο με απευθείας ανάθεση είχε δώσει το ΥΕΘΑ τη δουλειά. Ο κ. Καμπούρογλου, αφού εισέπραξε το χρήμα, άφησε τη δουλειά στη μέση και απήλθε αξιοπρεπώς. Το θέμα «κουκουλώθηκε»… Ζήτω το έθνος!

• Εξαιρετικά αυστηρά έχουν γίνει πλέον τα μέτρα ασφαλείας στο Πεντάγωνο. Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του προσωπικού, αυξημένες φρουρές στις πύλες και μεταλλικά εμπόδια που ακινητοποιούν οποιοδήποτε ανεπιθύμητο αυτοκίνητο κάνουν έντονο το αίσθημα ασφάλειας στην «καρδιά» της εθνικής άμυνας. Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο πλέον να μπει κάποιος χωρίς να έχουν τηρηθεί οι κανόνες ασφαλείας. Την Τρίτη προσπάθησε να μπει χωρίς έγγραφη άδεια κάποιος «ανιψιός» του υπουργού, αλλά η φρουρά «δεν μάσησε». «Κι αν είσαι κι ανιψιός, με την αράδα σου θα πας», του είπαν!

• Το ‘πε και το ‘κανε ο Μανιάτης! Πολλή δουλειά στέλνει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Βασίλης Μιχαλολιάκος. Μόνο μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα τού έστειλε τρεις φακέλους με τα αποτελέσματα των ΕΔΕ για ισάριθμες ρεμούλες πάνω από 4 εκατ. ευρώ, με εντολή να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες όσων ενεπλάκησαν. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση εργολάβος που έπαιρνε με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό και με το πρόσχημα των «πρόσθετων επειγουσών εργασιών», άλλα έργα άσχετα με την αρχική σύμβαση!


Σχολιάστε εδώ