«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Έκανε εντύπωση μάλιστα το γεγονός ότι περίμενε να ανέβει στην έδρα ο σύμβουλός της και να της δώσει σημείωμα για να απαντήσει απολογητικά στο πολύ επιθετικό σχόλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που, όπως έχει γράψει η στήλη, και στο παρελθόν είχε διακοπεί από την κυρία Μπενάκη, ήταν προετοιμασμένος να αντιδράσει με τον έντονο τρόπο που το έκανε, στην περίπτωση που η κυρία Μπενάκη τον διέκοπτε.

Η «υποτίμηση» του Γιώργου και η «στενοχώρια» του Βενιζέλου

Τόσο, πάντως, η στάση της προέδρου της Βουλής όσο και εκείνη της κυβέρνησης -που άφησε τον υφυπουργό Πέτρο Δούκα να απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν είχε ούτε καν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στην αίθουσα- έδειξαν ότι στο «γαλάζιο στρατόπεδο» έχουν υποτιμήσει τον Γ. Παπανδρέου.

Η εκδήλωση όμως αλαζονείας και η τακτική της υποτίμησης του αντιπάλου φέρνουν συνήθως τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πάντως, αναθάρρησαν από την εμφάνιση του αρχηγού τους στη Βουλή. Όλοι σχεδόν ήταν ικανοποιημένοι από τους τόνους που ύψωσε και ίσως καλύτερα αποδίδει το κλίμα των διαδρόμων αυτό που έλεγε αμέσως μετά ο Αλέκος Παπαδόπουλος σε συναδέλφους του: «Σήμερα ένιωσα για πρώτη φορά ότι είμαι βουλευτής της αντιπολίτευσης». Ο μόνος που δεν έδειχνε πολύ ευχαριστημένος -για να μην πούμε πως έμοιαζε και στενοχωρημένος- ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε εν θερμώ για την εκτίμησή του, περιορίστηκε να κάνει ένα… ξινό σχόλιο του τύπου «εντάξει, σήμερα σηκώσαμε τα φλάμπουρα…».

Μεσάνυχτα και σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ πήρε τη λίστα!

Το πόσο σοβαροί ήταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα των υποκλοπών το αποδεικνύει ίσως η διήγηση που έκανε στους διαδρόμους της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, για τον τρόπο με τον οποίο έμαθε ο ίδιος τα ονόματα που ήταν στη λίστα των παρακολουθούμενων. Κατά τον Γιώργο Βουλγαράκη, η συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό γραφείο ο ίδιος και ο Γιάννης Αγγέλου με τον Γ. Κορωνιά κράτησε είκοσι λεπτά και, επειδή βιαζόταν να φύγει για να πάει σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, ζήτησε από τον γενικό διευθυντή της Vodafone να του στείλει τον κατάλογο αργότερα με φαξ. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ισχυρίστηκε ότι το φαξ το πήρε στη 1.30 τη νύχτα στο ξενοδοχείο όπου γινόταν η εκδήλωση της «γαλάζιας» Νεολαίας. Αν είναι αλήθεια όλα αυτά, τότε ίσως εξηγούνται πολλά για τις απανωτές γκάφες της κυβέρνησης.

Αν μετά την αποκάλυψη ενός τόσο τεράστιας εθνικής σημασίας θέματος ο αρμόδιος υπουργός πήγε να διασκεδάσει με τους ΟΝΝΕΔίτες, αλίμονό μας!

————-*————

Ο ένας άνετος, ο άλλος ζορισμένος και ο καθένας για την πάρτη του

Το απόλυτο κοντράστ, σε σχέση με την πολύ πρόσφατη κοινή παρουσία τους στη Βουλή για τις απαγωγές των Παλαιστινίων, ήταν η εμφάνιση του Γ. Βουλγαράκη και του Α. Παπαληγούρα στην ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών για τις υποκλοπές. Ο άνετος υπουργός Δημόσιας Τάξης της προηγούμενης συνεδρίασης, που είχε κερδίσει τις εντυπώσεις -ίσως και λόγω του αλαλούμ της αντιπολίτευσης-, αυτή τη φορά ήταν ένας ζορισμένος Γιώργος Βουλγαράκης, που… έψαχνε εναγωνίως τρόπο να αποφύγει τα ερωτήματα για τον ίδιο, τον Γ. Κορωνιά και τους Αμερικανούς.
Ο «σφιγμένος» υπουργός Δικαιοσύνης, που την περασμένη φορά απολογούνταν για την καθυστερημένη αντίδραση της Δικαιοσύνης, είχε μεταβληθεί σε έναν άνετο Αναστάση Παπαληγούρα, που ήταν προετοιμασμένος να απαντήσει για τις δικές του ενέργειες, «αδειάζοντας» κυβέρνηση, Αστυνομία και εισαγγελείς, όπου χρειαζόταν. Το μόνο κοινό σημείο που είχαν οι δύο διαφορετικές αυτές εμφανίσεις ήταν ότι ο καθένας απαντούσε για τον τομέα ευθύνης του, λες και ήταν υπουργοί δύο διαφορετικών κυβερνήσεων!

————-*————

Έχουν βάλει στη μέση και… πυροβολούν τον Καραμάριο

Εν μέσω δύο πυρών βρίσκεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τάσος Καραμάριος, που γίνεται στόχος τόσο από το κόμμα του όσο και από την αντιπολίτευση εξαιτίας της αντιπαράθεσης για την κοινοβουλευτική έρευνα για τις υποκλοπές. Η κυβερνητική πτέρυγα θέλει να κλείσει το νωρίτερο την ιστορία που άνοιξε με την ακρόαση του Γ. Βουλγαράκη και του Α. Παπαληγούρα, καλώντας μόνο τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών και παραπέμποντας στο απώτατο μέλλον την Εξεταστική που έσπευσε δήθεν να ζητήσει η ίδια να γίνει μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, δηλαδή… ποτέ!

Το ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα θέλει να μετατρέψει από την «πίσω πόρτα» τη Θεσμών σε Εξεταστική και να καλέσει εκεί, εκτός από τους υπουργούς, δικαστές, στρατηγούς της Αστυνομίας και φυσικά τον Κορωνιά. Στην κλήτευση του τελευταίου, πάντως, στη Βουλή φαίνεται να συμφωνούν ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και ο Απ. Κακλαμάνης, υιοθετώντας το πρωτοσέλιδο του «Π» την περασμένη Κυριακή, είπαν ότι ο γενικός διευθυντής της Vodafone θα έπρεπε να είχε ήδη συλληφθεί!

————-*————

Τα υπουργικά «γαλλικά» και η «τυραννία Κακλαμάνη»

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Καραμάριος άκουσε τα εξ αμάξης στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης. Όταν μάλιστα πήγε να αποδεχθεί αίτημα του ΠΑΣΟΚ να συνεχιστεί και την επόμενη μέρα η ακρόαση των δύο υπουργών, ακόμη και ο συνήθως ψύχραιμος Παπαληγούρας τού επιτέθηκε φραστικά. Βουλευτές που ήταν στα πρώτα έδρανα και είχαν ήδη σηκωθεί παίρνουν… όρκο ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης χρησιμοποίησε τη φράση: «Τι πάει να κάνει τώρα αυτός ο μ…»!

Δεν του έφτανε αυτό, όμως, του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, ήταν και ο Α. Κακλαμάνης που κάθε λίγο και λιγάκι έπαιρνε τον λόγο για να πει ότι οι βουλευτές της ΝΔ «ξεφτιλίζουν τον πρόεδρο». Ο ίδιος ο τέως πρόεδρος της Βουλής έθεσε το ίδιο θέμα και στη Διάσκεψη των Προέδρων την Πέμπτη, στην οποία συνεχίστηκε ο καβγάς ανάμεσα στον ίδιο και τον άλλο Απόστολο -τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Σταύρου. Εκεί ο κ. Κακλαμάνης είπε και τον… πόνο του, διότι δύο ημέρες πριν ο Β. Πολύδωρας είχε χαρακτηρίσει την περίοδο της προεδρίας του «τυραννία» που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μ’ αυτά και μ’ αυτά η πολιτική ατμόσφαιρα φορτίζεται πλέον επικίνδυνα και το θέμα των υποκλοπών αποτελεί απαρχή εξελίξεων που δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει αυτή την ώρα ποιες θα είναι.

————-*————

Βρήκε ευκαιρία να «χτυπήσει» τους Παλαιστινίους

Ευκαιρία να «χτυπήσει» την Παλαιστινιακή Αρχή βρήκε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα που συμβαίνουν στον μουσουλμανικό κόσμο μετά τη δημοσίευση των σκίτσων για τον Μωάμεθ. Ο ανεξάρτητος βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών που καταλήγει ως εξής: «Δεδομένου πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δωρίζει 600 εκατ. δολ. (σ.σ. όχι ευρώ;) ετησίως στο παλαιστινιακό κράτος, ερωτάται η κυβέρνηση αν προτίθεται να ζητήσει από τους εταίρους της στις Βρυξέλλες τη διατύπωση καθαρής διαμαρτυρίας προς τις αρχές της Παλαιστίνης για τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες και πρωτοβουλίες. Και στην περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, να εξετασθεί η περίπτωση διακοπής της σχετικής βοήθειας. Δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να υποκύπτει στις απειλές των ακραίων ισλαμιστών σε βάρος ακόμη και των πιο θεμελιωδών αξιών των δυτικών κοινωνιών».

Με λίγα λόγια, ο εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ βουλευτής ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να πρωταγωνιστήσει στο να τιμωρηθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, επειδή κάποιοι ακραίοι προέβησαν σε πράξεις βίας.

Αλήθεια, ως Έλληνας θα ανεχόταν να τιμωρηθεί η χώρα μας συνολικά, αν κάποιοι ακραίοι προέβαιναν σε έκτροπα; Και γιατί άραγε δεν υπέβαλε ανάλογο αίτημα για άλλες ισλαμικές χώρες; Να είναι μόνον ότι θεωρεί τους Παλαιστινίους τον «αδύναμο κρίκο»;


Σχολιάστε εδώ