Από το 2012 στο 2016 και στο ποτέ…
· Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα αναβαθμιστεί με τη δημιουργία 16 νέων διευθύνσεων, που θα στελεχωθούν με κατάλληλο προσωπικό, αποτελώντας μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής και εξυπηρέτησης των ανθρώπων της Βόρειας Ελλάδας.
· Η Θεσσαλονίκη θα διεκδικήσει την ΕΧΡΟ του 2012, προετοιμαζόμενη κατάλληλα για να πετύχει τον στόχο της, χωρίς δηλαδή να επιδείξει την ολιγωρία, τα λάθη και τις παραλείψεις της πρώτης φοράς. (Εννοείται πως την αποτυχία του Δεκεμβρίου του 2004 τη φόρτωσαν στην ανεπαρκή -όπως τη χαρακτήρισαν- προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ, μολονότι από τον Μάρτιο δεν είχαν κάνει τίποτα ουσιαστικό για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της πόλης και παρά το ότι προσερχόμενοι στην ψηφοφορία δήλωναν σχεδόν βέβαιοι για τη νίκη.)
Ένας χρόνος πέρασε από τότε και το παραμικρό από όσα είχαν υποσχεθεί δεν πραγματοποιήθηκε.
Η αναβάθμιση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης έμεινε στα χαρτιά μιας εισήγησης του Τσιαρτσιώνη, ενώ πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει την κατάργησή του και τη συγχώνευσή του με το υπουργείο Αιγαίου…
Τα πολυδιαφημιζόμενα μεγάλα έργα της πόλης παρέμειναν πολυδιαφημιζόμενα. Μετρό, υποθαλάσσια, έργα της ΠΑΘΕ στα Τέμπη και στις στροφές του Πλαταμώνα, καθώς και τα νέα κομμάτια της Εγνατίας Οδού δεν ξεκίνησαν.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους χώρους της ΔΕΘ, ξεκίνησε ένας νέος σχεδιασμός για την αξιοποίηση των εκτάσεων στο κέντρο της πόλης (ο οποίος προβλέπει την παραμονή της Έκθεσης στο κέντρο), χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόνοια πού θα φιλοξενηθεί η ΕΧΡΟ και πώς θα προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή της νέας εγκατάστασης.
Από τον Καλατράβα στον Δοξιάδη, τα σχέδια πάνε και έρχονται, χωρίς να διατεθεί ούτε ένα ευρώ και δίχως να προβλέπεται η χρηματοδότηση οποιουδήποτε σχεδίου για τη ΔΕΘ και για την πόλη.
Οι ψυλλιασμένοι στη Θεσσαλονίκη θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να μη διεκδικηθεί η ΕΧΡΟ του 2012, προκειμένου αφενός να αποφευχθούν τα έξοδα και αφετέρου να μη διακινδυνέψουν νέα αποτυχία το 2008, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση από τη διεθνή επιτροπή που αναθέτει τη διοργάνωση.
Αντιλαμβανόμενος ότι το θέμα της ΕΧΡΟ του 2012 και οι κυβερνητικές παλινωδίες γι’ αυτό ενδιαφέρουν τους Θεσσαλονικείς και θα αξιοποιηθούν από την αντιπολίτευση κατά την προεκλογική περίοδο του φθινοπώρου, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος φροντίζει από τώρα να οργανώσει την άμυνά του.
Ως παλιός αθλητής γνωρίζει πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση ή έστω η υπονόμευση των όπλων του αντιπάλου.
Στο δίλημμά του να καταγγείλει την κυβέρνηση ή να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, επέλεξε να «αγοράσει χρόνο».
Βγήκε λοιπόν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να κηρύξει την έναρξη της προετοιμασίας για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ του… 2016.
Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξεί να αποφύγει την κριτική, υποστηρίζοντας πως η Θεσσαλονίκη θα πετύχει τον στόχο της σε χρόνο βεβαίως που ο ίδιος δεν θα έχει καμία ευθύνη (η ψηφοφορία για την ΕΧΡΟ του 2016 θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2012, όταν δηλαδή θα έχει περατωθεί και η νέα του θητεία, εφόσον κερδίσει στις φετινές εκλογές).