Απευθείας και κατ’ εξαίρεση…

Με την ερώτηση ήρθε στη Βουλή η καταγγελία παραγωγών ότι «υπήρξαν παρατυπίες όσον αφορά τον διαγωνισμό» για την προμήθεια τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς καταληκτική ημερομηνία ήταν η 28η Φεβρουαρίου 2005. Από την απάντηση του κ. Παναγόπουλου και τον πίνακα που κατατέθηκε στη Βουλή αποδεικνύεται ότι από τις παραγωγές που η ΕΡΤ ενέκρινε ως εξωτερικές παραγωγές γι’ αυτή την τηλεοπτική σεζόν, δύο μόνο παραγωγές κατατέθηκαν μετά τις 28 Φεβρουαρίου και άλλες τρεις αφορούσαν ανανέωση σύμβασης.

Ο πίνακας των εξωτερικών παραγωγών της κρατικής τηλεόρασης παρατίθεται, αλλά εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι οι ημερομηνίες. Ενώ λοιπόν για όλες τις παραγωγές έχουν κατατεθεί προτάσεις από τον Ιανουάριο του 2005 ως και τις 28 Φεβρουαρίου 2005, το παιχνίδι «Τοις μετρητοίς» έχει ημερομηνία 29/5/05 και σημείωση «πρόταση γεν. διευθυντή» και η εκπομπή «Μπορώ: Η ζωή είναι παιχνίδι» ημερομηνία κατάθεσης 8/7/05 και σημείωση «fax από διευθυντή». Και οι δύο παραγωγές εγκρίθηκαν από το ΔΣ της ΕΡΤ στις 21 Ιουλίου 2005.

Ο κ. Παναγόπουλος ως επιχείρημα επικαλείται ότι «σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν περιορίζεται το δικαίωμα της ΕΡΤ να ανανεώνει την παραγωγή υπαρχουσών εκπομπών ή να αναθέτει κατ’ εξαίρεση, χωρίς πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος κάθε κατηγορίας, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη διαδικασία προγραμματισμού και το καλύτερο δυνατό ποιοτικό αποτέλεσμα».

Ο χαρακτηρισμός «ποιοτικό» προφανώς και αποδίδεται στην εκπομπή της Α. Δρούζα, για την οποία στην πρόταση που έκανε στην ΕΡΤ αναφέρει και τον τίτλο της προηγούμενης εκπομπής της στον Alpha «Μπορώ».

Το θέμα που προκύπτει είναι ότι η καταγγελία των παραγωγών αποδεικνύεται περίτρανα, κάποιες εκπομπές πράγματι πέρασαν εκτός διαδικασίας και εγκρίθηκαν και με απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ. Η απάντηση του προέδρου της βέβαια αποκρύπτει όλα τα άλλα, επίσης πολύ σοβαρά στοιχεία. Ποιες δηλαδή από αυτές τις παραγωγές του πίνακα είναι καθημερινές, πόσες εβδομαδιαίες και κυρίως πόσο κοστίζουν για την ΕΡΤ. Γιατί και από εκεί μπορεί κανείς να βγάλει πολλά συμπεράσματα.


Σχολιάστε εδώ