Αναγνώριση του ψευδοκράτους μεθοδεύει η Βρετανία!

Οι εκβιασμοί είναι ανοικτοί κυρίως προς την Κύπρο από τους Βρετανούς διά του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο οποίος στη Βουλή των Κοινοτήτων προχώρησε σε πρωτοφανή πρόκληση (υιοθετώντας πλήρως όλα τα τουρκικά επιχειρήματα), κάνοντας λόγο για «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», «διοίκηση του Προέδρου Παπαδόπουλου» που οδηγεί το νησί σε διχοτόμηση και απειλώντας για το μελλοντικό καθεστώς της Κύπρου στην ΕΕ αν δεν λυθεί το Κυπριακό.

Η αίσθηση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά και το νέο κτύπημα του Τζακ Στρο είναι ότι η Βρετανία μεθοδεύει μια έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η διχοτόμηση.

Η Λευκωσία προετοιμάζει την απάντησή της στη βρετανική προβοκάτσια και ήδη υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για αποχώρηση της Κύπρου από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και να τεθεί θέμα για τις βρετανικές βάσεις στο νησί, όπως έχει αποκαλύψει εδώ και τρεις βδομάδες «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»…

Εκβιασμός στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Όμως ο εκβιασμός και οι προκλήσεις δεν περιορίστηκαν στο Λονδίνο, καθώς και το ελληνικό Κοινοβούλιο έγινε δέκτης σκληρού εκβιασμού και ωμών προκλήσεων. Πρωταγωνιστής ο Ρενέ Βαν Ντερ Λίντεν, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος με όσα είπε περί Κυπριακού, μιλώντας στην ελληνική Βουλή (σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις ελλήνων βουλευτών, με αιχμή τον Χρήστο Παπουτσή (ήταν αυτός που είχε από την αρχή οριστεί να αναφερθεί στο Κυπριακό σε αυτήν τη διαδικασία).

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Βαν Ντερ Λίντεν, με εκβιαστικό τρόπο μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είπε πως αν δεν λυθεί το Κυπριακό, θα δυσκολέψει η θέση της Κύπρου στην ΕΕ και κάλεσε την Ελλάδα να συνετίσει τους Ελληνοκύπριους για να δείξουν μεγαλύτερη προθυμία στην επίλυση του Κυπριακού.

«Το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο. Η Ελλάδα παραμένει μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις και έχει ιδιαίτερη ευθύνη για τη διαδικασία του Κυπριακού. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατέβαλε προσπάθειες να βρεθεί μια λύση. Πρέπει να πείσετε την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει μεγαλύτερη προθυμία για επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαν Ντερ Λίντεν.

Οι αναφορές του κ. Βαν Ντερ Λίντεν στο Κυπριακό προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή (που από τη διαδικασία μπορούσε να τοποθετηθεί στο Κυπριακό), ο οποίος δήλωσε πως η τοποθέτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης προκαλεί «ερωτηματικά σε σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη νομιμότητα στην Κύπρο».

«Αντιμετωπίζετε το Κυπριακό ως πρόβλημα δύο κοινοτήτων, η μία από τις οποίες επηρεάζεται από την Ελλάδα και η άλλη από την Τουρκία. Η Κύπρος αποτελεί ανεξάρτητο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής.

Ο κ. Βαν Ντερ Λίντεν, αντί να αναδιπλωθεί, συνέχισε τις αιχμές του. «Η θέση μας σε σχέση με το Κυπριακό δεν έχει αλλάξει. Νομικά και πολιτικά ήμασταν πάντα ξεκάθαροι στις δηλώσεις μας. Υπάρχει όμως και το θέμα τού πώς θα εξευρεθεί λύση. Όλοι έχουν κουραστεί από το άλυτο του προβλήματος», απάντησε ο κ. Βαν Ντερ Λίντεν.

«Έχετε δίκιο ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Από την άλλη όμως αυτό δεσμεύει και την Κύπρο να βρεθεί πολιτική λύση. Αν δεν βρεθεί, αυτό θα επηρεάσει και τη θέση της Κύπρου στην ΕΕ», συνέχισε ο ολλανδός αξιωματούχος. Κληθείς δε να διευκρινίσει σε τι είδους συνέπειες αναφέρεται, έδωσε το παράδειγμα της χώρας του, μετά την καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος και τη δήλωση του ολλανδού πρωθυπουργού ότι «το Ευρωσύνταγμα είναι νεκρό»: «Η Ολλανδία καταψήφισε το Σύνταγμα και επηρέασε τη θέση της Ολλανδίας στην ΕΕ. Αν είχαμε ψηφίσει “ναι”, το πρόβλημα θα ήταν γαλλικό. Τώρα το πρόβλημα έγινε ευρωπαϊκό και αυτό έχει επηρεάσει τη θέση της Ολλανδίας. Στο παρελθόν ζητούσαν από την Ολλανδία να συμμετέχει σε επιτροπές κ.λπ. Αν κανείς θέλει να είναι στο προσκήνιο, πρέπει να βρει μια λύση».

Ο Χρήστος Παπουτσής ανέβασε τους τόνους, υπογραμμίζοντας πως το Κυπριακό είναι θέμα παράνομης εισβολής και στρατιωτικής κατοχής και πως η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις χωρίς παρεκκλίσεις. Επίσης κατηγόρησε τον κ. Βαν Ντερ Λίντεν πως η προσέγγισή του για το Κυπριακό δεν λαμβάνει υπόψη της την πραγματικότητα, τη νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο.

Να σημειωθεί ότι ο Χ. Παπουτσής σε αυτήν του την κόντρα στηρίχθηκε από το σύνολο των βουλευτών όλων των κομμάτων που μετείχαν στη συνεδρίαση, καθώς από τη διαδικασία ήταν ο μόνος έλληνας βουλευτής που μπορούσε να παρέμβει για το Κυπριακό.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα τού πόσο προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Βαν Ντερ Λίντεν το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης τη συνεδρίαση αγανάκτησαν έντονα. Ξέσπασαν μάλιστα στη συνέχεια σε επευφημίες όταν διατυπώθηκε η αιχμηρή ελληνική αντίδραση σε όσα είπε ο ολλανδός αξιωματούχος.


Σχολιάστε εδώ