ΧΡΗΜΑτιστήριο

→ Την προηγούμενη Δευτέρα η Σοφοκλέους, με αφορμή το καλό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κινήθηκε σε θετικό έδαφος. Ο γενικός δείκτης τερμάτισε στις 4.097,41 μονάδες με κέρδη 1,20% και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 294 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης η αξιόλογη απόδοση των τίτλων της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη. Την επομένη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται οριακά κατά 0,18% στις 4.104,84 μονάδες και τους επενδυτές να επιμένουν στα «ελαφριά» χαρτιά. Από τους 327 τίτλους που άλλαξαν χέρια, 167 έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ 117 υποχώρησαν. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση στην οποία, μετά το μπαράζ θετικών εκθέσεων, επικράτησε καλό κλίμα, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.118,28 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,33%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,61%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,10% και της μικρής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 1,86%. Την επομένη, με αιχμή τις τράπεζες, την έντονη μεταβλητότητα και τις διακυμάνσεις στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε νέα υψηλά, κλείνοντας τελικά με κέρδη της τάξης του 1,28% στις 4.170,89 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 428,2 εκατ. ευρώ.

→ Συμφωνούμε και επαυξάνουμε με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνασπισμού ότι: «… η κυβέρνηση είτε κάνει την ”πάπια” είτε υπογείως στηρίζει τους τραπεζίτες…»!

→ Είναι γεγονός ότι ο ΟΤΕ για να καλύψει το κόστος της εθελουσίας εξόδου θα χρησιμοποιήσει αποκλειστικά και μόνο τα ταμειακά του διαθέσιμα; Ποια η άποψη των μετόχων, μεγάλων και μικρών, για το θέμα;

→ Μήπως πρέπει να νοικιάσουμε σπίτι; Ίσως να μετακομίσουμε στην επαρχία; Να κάνουμε ασφάλεια ζωής; Μετά και την κατάργηση της έκπτωσης των οικογενειακών δαπανών είναι οι μόνοι τρόποι φοροαπαλλαγής.

→ Δύσκολοι καιροί για τόσο μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, για να δούμε αν τελικά θα τα καταφέρει. Ο λόγος για την εισηγμένη Forthnet!

→ «… Θέλουμε το χρηματιστήριο να παίξει τον ρόλο του και να λειτουργεί χωρίς ζητήματα ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας…», επιμένει να λέει ο κ. Αλογοσκούφης, λες και γνωρίζει κάτι περισσότερο από τους απλούς επενδυτές που εμπιστεύονται στην ελληνική κεφαλαιαγορά το περίσσευμά τους. Κύριε υπουργέ, αυτό και μόνο δεν αποτελεί παρέμβαση στην πορεία του γενικού δείκτη τιμών;

→ ςΤώρα τι προσπαθούν να μας πουν; Ότι υπήρχαν διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, αλλά δεν βρέθηκαν υποψήφιοι επενδυτές; Ακόμα και έτσι να ήταν, το οικονομικό επιτελείο δεν ευθύνεται για τη μη ενημέρωση;

→ Ελπίζουμε το φλουρί της πίτας του ΣΜΕΧΑ να αποδειχθεί τυχερό για τις μικρές ΑΧΕΠΕΥ, οι οποίες παλεύουν να «κρατηθούν» μέσα στη σκληρή, ολιγοπωλιακή, ενδοομιλική, τραπεζοκρατούμενη χρηματαγορά. Όσον αφορά τώρα την επίσημη θέση του ΣΜΕΧΑ για το Συνεγγυητικό που ζητά, θέλει 1) την ενεργοποίηση της δυνατότητας διεξαγωγής ελέγχων στα μέλη του και 2) τη δυνατότητα παροχής πρόσθετης ασφάλειας επιπλέον των 30.000 ευρώ ανά επενδυτή. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε και να αναμένουμε εξελίξεις.

→ Με ποιον τρόπο θα πετύχουν την ανάπτυξη, όταν μέχρι και η βιομηχανική παραγωγή, μέσα στο 2005, σημείωσε πτωτική πορεία κατά 0,8% σε σχέση με το 2004; Δεν το λέμε εμείς, αλλά η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

→ Ποια εφοπλιστική οικογένεια, διά της σιδηράς της κυρίας, εποφθαλμιά την ιδιωτική τράπεζα του καλούμενου και «νονού» της αγοράς;

→ Η πρόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής να αναθέσει τη διαχείριση των κεφαλαίων τού υπό ίδρυση επαγγελματικού της ταμείου στην ΑΕΔΑΚ του ίδιου ομίλου αποτελεί ενίσχυση του «σινικού τείχους»!

→ Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί εξαιρούνται από τα επίσημα στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης των νοικοκυριών;

→ Μόλις η Κομισιόν επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να ταιριάζουν in-house εντολές πελατών για συναλλαγές μετοχών, η τραπεζοκρατούμενη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ακολουθήσει! Σιγά μη χαλάσει το «χατίρι» των υποστηρικτών της.

→ Οι ίδιοι και οι ίδιοι! Τράπεζες και κατασκευαστικές ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τα πρώτα έργα που θα υλοποιηθούν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

→ Δεν υπάρχουν χρήματα στα χέρια των πολιτών, γεγονός που φαίνεται και από την πτωτική πορεία της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου! Τον Ιανουάριο η πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005 άγγιξε το 6,1%.

→ Επιτέλους, βάλτε ένα τέλος στο «παιχνίδι» κάποιων ειδικών, ας είναι και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι! Σε ποια κατηγορία αγορών ανήκει η ελληνική, στις αναδυόμενες ή στις ώριμες;

→ Από αναβολή σε αναβολή μήπως και επικαλυφθεί από κάποια άλλη υπόθεση! Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι δικηγόροι της κ. Μπουρμπούλια σχετικά με την εκδίκαση του εντάλματος σύλληψής της. Όταν έχεις άφθονο χρήμα, πληρώνεις ικανούς νομικούς οι οποίοι πάντα βρίσκουν τρόπους να ξεγλιστρούν.

→ Το σίριαλ με την εταιρεία Roland Berger & Partner καλά κρατεί! Εν αναμονή του επόμενου επεισοδίου.

→ Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας μας σχετικά με τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών για φοροδιαφυγή στη Eurobank, ρωτάμε αν μελετούν τη δημιουργία «ειδικής» επιτροπής που θα γνωμοδοτήσει για τα περίφημα ομόλογα εξωτερικού. Αληθεύει ότι ένα από τα πρώτα μέλη της είναι και στέλεχος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών; Μήπως βάζετε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;

→ Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Tο υπουργείο Οικονομικών ξεκινά ελέγχους σε εισηγμένες επιχειρήσεις με σκοπό οι ανέλεγκτες χρήσεις τους να μην ξεπερνούν τις δύο.

→ Τι σας λέγαμε περί εφέσιμων προστίμων; Να που επιβεβαιωνόμαστε, καθώς τα δικαστήρια μειώνουν τα ποσά που είχε επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα πολυκαταστήματα!

→ Με γεύματα, ανταλλαγές φιλοφρονήσεων και διοικητικές πράξεις δεν λύνονται τα προβλήματα που έχουν σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στις τράπεζες. Aυτό που χρειάζεται είναι αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, πρόστιμα και ποινικές διώξεις, ποιος όμως τολμά να τα βάλει με τους τραπεζίτες; Κατά τα άλλα, οι συστάσεις για τα καθυστερούμενα δάνεια των νοικοκυριών τούς μάραναν. Πού ήταν τόσο καιρό όταν «μοίραζαν» αφειδώς δάνεια; Εκ των υστέρων προφήτες;

→ Από εδώ και στο εξής έχουμε να δούμε πολλές άγονες δημοπρασίες… και αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αναθέσουν απευθείας τα έργα σε ημετέρους!

→ Είτε ομολογιακά είτε επιχειρηματικά είτε όπως αλλιώς λέγονται, δάνεια είναι, που σκοπό έχουν να καλύψουν παλαιές δανειακές υποχρεώσεις! Αυτή είναι η συνήθης πρακτική κάποιων εισηγμένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η γνωστή Τεχνική Ολυμπιακή.

→ Ας είναι καλά οι γνωριμίες και τα δάνεια! Πολυτραπεζική η μετοχική σύνθεση της Seafarm, καθώς σε αυτή συμμετέχουν Πειραιώς, Εμπορική, Αγροτική, Eurobank και Alpha.

→ Η κοινή πλατφόρμα συναλλαγών μεταξύ ΧΑ και ΧΑΚ δεν πρέπει να αποτελεί πανάκεια! Με αφορμή αυτή την άποψη, ποια νομικά γραφεία κρύβονται πίσω από γνωστή εταιρεία που παρέχει διασυνοριακές επενδυτικές υπηρεσίες σε Ελλάδα και Κύπρο; Μήπως οι εν λόγω κύριοι, από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές όπου συμμετείχαν, γνωμάτευαν περισσότερο για την πάρτη τους;

→ Από τα στοιχεία του ΚΑΑ για τον μήνα Ιανουάριο, επισημαίνουμε: 1) την αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση στις μετοχές του FTSE 20 και του δείκτη Mid 40, 2) την ταυτόχρονη μείωση στον Small Cap 80 και 3) τη γεωγραφική κατανομή που δείχνει Λουξεμβούργο, Κύπρο και νησιά Καϊμάν. Πάντως όσο οι offshore ελληνικών συμφερόντων λαμβάνονται ως εξωεγχώριοι επενδυτές, ποτέ δεν θα μάθουμε ποια είναι τα πραγματικά ποσοστά συμμετοχής των αλλοδαπών στη χώρα μας.

→ Το 2005 ο αριθμός των αγωγών που υποβλήθηκαν εναντίον αμερικανικών εταιρειών για απάτες αξιογράφων μειώθηκε κατά 10%! Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού γίνονται προσπάθειες εξάλειψης των αρνητικών φαινομένων, εδώ όμως;


Σχολιάστε εδώ