Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Η αλήθεια είναι πως η αγορά μας έχει ξεκινήσει, ήδη από τις αρχές του Δεκέμβρη, ένα ανοδικό ράλι χωρίς καν τις απαραίτητες ανάσες και μόνο τις τελευταίες 2 ημέρες παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις στις μετοχές του 20άρη και 40άρη δείκτη, ήτοι στις επιλεγμένες μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που εδώ και καιρό έχουν μπει στο στόχαστρο των θεσμικών και μη επενδυτών.
Από την άλλη, εξακολουθούν να υπεραποδίδουν αρκετοί τίτλοι της λεγόμενης «περιφέρειας», κάτι που ίσως σημαίνει πως πολλοί μπήκαν στον πειρασμό να κυνηγήσουν γρήγορα κέρδη. Όπερ με τη σειρά του σημαίνει πως είτε επίκεινται κι άλλες ρευστοποιήσεις – παραδοσιακά πιο «άγαρμπες» απ’ ό,τι οι αντίστοιχες κινήσεις στα μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης χαρτιά, είτε θα παρακολουθήσουμε τις επόμενες ημέρες κινητικότητα σε χαρτιά που «σέρνουν» μαζί τους φήμες για εμπλοκή τους σε δρομολογούμενα(;) deals.
Στα αμιγώς στατιστικά δεδομένα της ιστορίας ΧΑ τώρα υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά. Στα θετικά περιλαμβάνεται ο ικανοποιητικός όγκος συναλλαγών που παρατηρείται για πάνω από 2 εβδομάδες τώρα και το γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές εμπλέκονται καθημερινά στα του ΧΑ. Στα αρνητικά, το ότι η κίνηση των χαρτιών της Περιφέρειας επιβάλλουν από τους… νεόκοπους επενδυτές να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η πιθανότητα εγκλωβισμού τους σε χαρτιά που δύσκολα θα μπορούν να βγουν κατόπιν είναι μεγάλη. Xαρακτηριστικό του προβληματισμού που διακατέχει αρκετούς – τους πλέον έμπειρους – χρηματιστές είναι το γεγονός πως η ξέφρενη πορεία που έχει διαγράψει ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές του έτους έχει οδηγήσει τις τιμές των περισσότερων μετοχών σε επίπεδα τιμών δυσθεώρητα. Κάτι που στην καλή περίπτωση οδηγεί σε διόρθωση – βίαιη ή μη μέλλει να το δούμε – και στη χειρότερη σε ανατροπή του κλίματος εμπιστοσύνης που προσπαθούν να περάσουν στους επενδυτές όλοι οι … σοβαρά εμπλεκόμενοι με την αγορά. Πολλοί λένε πως οι εγχώριοι θεσμικοί λειτουργούν πλέον πιο συντηρητικά και προχωρούν σε μερικές αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, στρέφοντας το βάρος τους σε μετοχές που έχουν υστερήσει μέχρι στιγμής στην άνοδο. Ο γράφων απλά περιμένει να δει, ιδίοις όμμασι, τις κινήσεις των περίφημων πια θεσμικών στο ταμπλό και μετά, καλά να είμαστε, θα δούμε ποιοι έχουν δίκιο. Η στήλη πάντως συντάσσεται, από τώρα, με την πλευρά εκείνων που διατηρούν την ψυχραιμία τους και κινούνται με σωφροσύνη και επιλεγμένες τοποθετήσεις. Ίδωμεν για τη συνέχεια…
ΥΓ.: Συνεχίζουν το πάρτι τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά οι ξένοι θεσμικοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου τον Ιανουάριο αυξήθηκε, έστω κατ’ ελάχιστον και πλέον περίπου 4 στις 10 πράξεις και σχεδόν το μισό της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μας οφείλεται στις κινήσεις των επενδυτών από την αλλοδαπή! Ουδεμία έκπληξη κι ως προς το πού στρέφονται τα … πυρά των ξένων: πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών και μη επενδυτών είναι επικεντρωμένη σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στις μετοχές του δείκτη FTSE-20 να αυξηθεί στο 45,28% από 44,51%.
Π. Γ.