Ποιοι φοβούνται και επιχειρούν να μπλοκάρουν την έρευνα;

Αρνούμενος ωστόσο την εγκατάλειψη στη βρίθουσα σκοπιμοτήτων παραπληροφόρηση και κατευθυνόμενη ενημέρωση, θα καταγράψω (απλώς) κάποιες σκέψεις, πληροφορίες διασταυρωμένες, ανησυχίες, προβληματισμούς. Έτσι, για να συμβάλω στον εν δυνάμει διάλογο και στην προσπάθεια αντίστασης στα φαινόμενα (από)παραπληροφόρησης. Κατ’ αρχάς θεωρώ σωστή την εκτίμηση που έχει κατατεθεί από αρκετούς, ότι δηλαδή είναι εξαιρετικά απλουστευτική, για να μην πω ύποπτη, η θεωρία σύμφωνα με την οποία πίσω απ’ την υπόθεση κρύβονται (αποκλειστικά) οι Αμερικανοί, η CIA ή άλλες αμερικάνικες υπηρεσίες. Είναι αστείο να επιλέξει το ευαγές ίδρυμα του Λάγκλεϊ τέτοια μέθοδο παρακολούθησης, όταν ανά πάσα στιγμή έχει τη δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης συνομιλιών με τελειότερα και -κυρίως- μη ανιχνεύσιμα από μας τουλάχιστον συστήματα.
Γιατί τότε στη συνέντευξη των τριών υπουργών «υπεδείχθη» η αμερικάνικη πρεσβεία; Δύσκολη η απάντηση στο ερώτημα. Εκτός αν ο Καραμανλής ήθελε να στείλει «κωδικοποιημένο» μήνυμα προς κάποιες κατευθύνσεις.

Λέω… Περίεργη τουλάχιστον επίσης η συμπεριφορά του υπουργού Δημόσιας Τάξης σε εκείνη τη συνέντευξη, στο σκέλος κάλυψης σχεδόν της VODAFONE και του διευθύνοντος συμβούλου της. Πολύ περίεργη. Δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι από κεκτημένη ταχύτητα διέπραξε τέτοια γκάφα ολκής…

Κατά την εκτίμησή μας η κυβέρνηση στην πρώτη παρουσίαση της υπόθεσης διέπραξε ένα κεφαλαιώδες σφάλμα, το οποίο πληρώνει στις μετέπειτα εξελίξεις:

· • Εστίασε στην αστυνομικού τύπου διάσταση του θέματος. Σχεδόν εξαφάνισε την πολιτική.

Έτσι έδωσε τροφή στην παραπολιτική, στη συγκάλυψη, στην αποπληροφόρηση, στην από παραθύρων σεναριολογία και στη βρίθουσα σκοπιμοτήτων κατευθυνόμενη ροή «ενημέρωσης». Και -τελικά- βρέθηκε και απολογούμενη!

Οι ντίλερ και οι επιχειρηματίες…

Αν -λογικά- αποκλειστεί το σενάριο (το βολικό, επαναλαμβάνουμε, για κάποιους) των παρακολουθήσεων με αμερικάνικη εντολή «από ψηλά», μας τόνισε πηγή που γνωρίζει πολλά, τότε θα πρέπει να ψαχτεί η άλλη εκδοχή:

• Παρακρατικά κατάλοιπα άλλης περιόδου, τα οποία είχαν δράσει υπό την ανοχή των δύο πόλων του δικομματισμού «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» -τρομοκρατία, Ολυμπιακοί Αγώνες- συνέχισαν τη δράση τους ανεξέλεγκτα. Δεν μοιάζει απλή εκδοχή. Αυτός που μας το επισήμανε γνωρίζει πολλά. Είναι άλλο θέμα, αν αυτά μπορεί να τεκμηριωθούν μέχρι της δικαστικής διερεύνησης και παρέμβασης. Και όχι μόνο για λόγους τεχνικούς αλλά -κυρίως- για λόγους… σεισμικούς! Διότι ΑΝ έρθουν στο φως όλα όσα συνέβησαν (τα πραγματικά περιστατικά) , τότε πράγματι θα προκληθεί σεισμός! Υπόθεση εργασίας, που… δεν είναι απλή υπόθεση:

• Τα προαναφερθέντα «κατάλοιπα» συνέχισαν ανεξέλεγκτα τη δράση τους με τη σύμπραξη ξένου διπλωμάτη, ο οποίος συμμετείχε στο πριν και «νόμιμο» σύστημα παρακολουθήσεων. Κάποια στιγμή επέλεξαν να μετατραπούν σε υποκατάστημα διοχέτευσης πληροφοριών σε πολυεθνικές καθώς και σε εγχώριους επιχειρηματίες. Λειτούργησαν δηλαδή ως ντίλερ τέτοιων συμφερόντων. Τα οποία φυσικά συμφέροντα, πολυεθνικά και εγχώριων «νταβατζήδων», προμηθευτών και εν γένει στελεχών του συστήματος διαπλοκής είχαν και έχουν άπειρους λόγους προμήθειας και αξιοποίησης τέτοιων πληροφοριών. Ενδεικτικά και μόνο μπορούν να αναφερθούν:

• Επιχείρηση υπονόμευσης και εκβιασμού μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού, που την περίοδο εκείνη αρνούνταν να ενταχθούν στο σύστημα διαπλοκής, να συγκυβερνήσουν μαζί του.

• Όσοι ντόπιοι «νταβατζήδες» γίνονταν αποδέκτες των υποκλεπτόμενων πληροφοριών θα μπορούσαν επίσης να τις αξιοποιήσουν και για επιχειρηματικά συμφέροντα, σχετιζόμενα με προμήθειες, εργολαβίες και λοιπές δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικά και ενισχυτικά της προαναφερθείσης εκτίμησης και τα εξής:

• Από πολιτικούς χώρους αν κρίνουμε, οι παρακολουθούμενοι σχεδόν αποκλειστικά προέρχονται απ’ τον κυβερνητικό χώρο ξεκινώντας απ’ τον πρωθυπουργό και φτάνοντας σε υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

• Επί μήνες διοχετεύονταν πληροφορίες που αφορούν και προσωπικές στιγμές του πρωθυπουργού, απ’ το… ποια DVD βλέπει μέχρι ποια ώρα κοιμάται και άλλες τέτοιες «πληροφορίες».

• Επίσης είδαν το φως της δημοσιότητας «πληροφορίες» για προσωπικά θέματα υπουργών, οι οποίες ουδόλως μεν ενδιέφεραν, ωστόσο αξιοποιούνταν για πολιτικό «ντόρο».

• Είναι σημαντικό το ότι παρακολουθούνταν πρόσωπα-κλειδιά σχετιζόμενα με προμήθειες, όπως ένα ολόκληρο σύστημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ.λπ.

• Οι πληροφορίες, ότι παρακολουθούνταν επίσης και επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ενισχύουν την παραπάνω εκτίμηση.

• Είναι εξαιρετικά σημαντική η πληροφορία που δημοσίευσε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο συνάδελφος Μαν. Κοττάκης, σύμφωνα με την οποία υπεκλάπησαν τηλεφωνικές συνομιλίες βουλευτών της ΝΔ που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις στρατιωτικές προμήθειες και συγκεκριμένα συνομιλίες σχετιζόμενες με το πόρισμα της επιτροπής.

• Είναι ενδεικτικό το δίκτυο αποπληροφόρησης που έχει στηθεί από πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ, σε μια προφανή κατεύθυνση απόκρυψης των στοιχείων που τεκμηριώνουν την προαναφερθείσα εκτίμηση και κατεύθυνσης της ροής «ενημέρωσης» σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα. Και υπογραμμίζουμε: Αυτή η επιχείρηση κατευθυνόμενης πληροφόρησης θα συνεχιστεί και θα ενταθεί…

• Γνωρίζουμε ακόμα πως άρχισαν ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση, για να περιοριστεί το εύρος των ερευνών προς κατευθύνσεις «ανώδυνες». Με δυο λόγια υπάρχουν πιέσεις για συγκάλυψη, για να μην έρθουν όλα στο φως, για να πέσουν στα μαλακά οι ενεχόμενοι!

Φυγαδεύσεις και… κωδικοί!

Στα παραπάνω ας προστεθούν και ορισμένες άλλες πληροφορίες που έχουν το δικό τους ειδικό βάρος στην προσέγγιση του μείζονος αυτού θέματος:

• Η εσπευσμένη φυγάδευση, μόλις «έσκασε» το θέμα, διπλωμάτη ξένης χώρας.

• Η πληροφορία ότι ο εν λόγω διπλωμάτης λειτουργούσε αυτόνομα και βεβαίως με ανταλλάγματα οικονομικά έπαιξε σημαντικό ρόλο στο στήσιμο της όλης επιχείρησης και ίσως εκεί να οφείλεται (ίσως, λέω…) η αρχική κυβερνητική σπουδή-γκάφα να «δείξει» προς συγκεκριμένη κατεύθυνση…

• Η πληροφορία, πως οι έρευνες έχουν αρκετά πλησιάσει στον «κεντρικό» επιχειρηματία, στον οποίο κατέληγε το υλικό των υποκλοπών και ο οποίος τις διοχέτευε στη συνέχεια προς άλλους «ενδιαφερόμενους»…

• Η διερεύνηση συναφώς προς τα ανωτέρω ακόμα και χρηματιστηριακών παιχνιδιών του «επίμαχου» επιχειρηματία και των συνεργατών του στην όλη υπόθεση, κίνησης συγκεκριμένων κωδικών στο χρηματιστήριο, καθώς και off shore εταιριών…

• Η διερεύνηση συμμετοχής σε όλα τα παραπάνω στελέχους της VODAFONE σχετιζόμενου με επιχειρηματία επιφανή και εμπλεκόμενο στο όλο κύκλωμα!

• H σοβαρή πληροφορία, σύμφωνα με την οποία στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν εμφανίζονται και επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Αν η πληροφορία αποδειχτεί αληθής, τότε έχουμε προφανώς να κάνουμε και με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς σχετιζόμενους με προμήθειες και εργολαβίες. Κατά την ίδια μάλιστα πληροφορία, μεταξύ των «χαρτιών» που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτού του πολέμου υπάρχουν και εκβιασμοί μέσω της χρήσης στοιχείων απ’ την προσωπική ζωή κάποιων!

• Ακριβώς εδώ και εφόσον, επαναλαμβάνουμε, τα παραπάνω ισχύουν, αναδεικνύεται εύλογα το ερώτημα: Γιατί η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη μέθοδο του σαλαμιού στην ενημέρωση για τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν; ΓΙΑΤΙ; ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ;


Σχολιάστε εδώ