Οι θυσίες έπιασαν τόπο…
Είτε η λιτότητα είναι μονόδρομος είτε όχι για τον κόσμο της εργασίας το ερώτημα είναι ένα: υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ;
Δύο προβεβλημένοι βουλευτές, ο Λ. Ζαγορίτης της ΝΔ και ο Π. Ευθυμίου του ΠΑΣΟΚ, αξιολογούν την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, μέσω της εφημερίδας μας, διασταυρώνοντας τα επιχειρήματά τους, ενώ απαντούν και στο κρίσιμο ερώτημα εάν και πότε θα κλείσει ο κύκλος της λιτότητας για εργαζομένους και συνταξιούχους.Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν το έλλειμμα. Την ώρα που η κυβέρνηση Σημίτη παραπλανητικά και εν όψει εκλογών διαβεβαίωνε ότι ήταν μόλις 1,6% του ΑΕΠ, αυτό στην πραγματικότητα είχε εκτιναχθεί στο αρνητικό ρεκόρ του 6,6%. Η συστηματική προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση Καραμανλή σε συνδυασμό με τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων το περιόρισαν τη χρονιά που μας πέρασε στο 4,4% του ΑΕΠ. Και απ’ ό,τι μετά βεβαιότητας φαίνεται αυτή η χρονιά θα πέσει κάτω από το όριο-στόχο του 3%.
Χωρίς την αξιοποίηση μάλιστα της πολυσυζητημένης τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η οποία τελικώς εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το έσοδο αυτό ούτε για το 2005 ούτε για το 2006. Πράγμα που σημαίνει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν επαρκούν για την επίτευξη ενός κομβικού για την ελληνική οικονομία στόχου.
Γιατί μετά ταύτα, παρά το γεγονός ότι η είδηση αυτή πέρασε στα ψιλά η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μέσα στο 2007 να υλοποιήσει πολλές από τις δεσμεύσεις της. Ιδίως αυτές που αφορούν την ενίσχυση των ασθενέστερων από οικονομική άποψη πληθυσμιακών ομάδων όπως οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και να επιτύχει την ελάφρυνσή τους με τη δραστική μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων.
Αυτή η θεσμική για την οικονομία εξέλιξη μού θύμισε μια δήλωση του κ. Παπανδρέου η οποία με είχε εντυπωσιάσει. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ήθελε να μοιράσει τα «λάφυρα» της εξουσίας μετά τη νίκη της στις εκλογές. Ήταν εντυπωσιακή η διατύπωση για τα «λάφυρα». Γιατί τα μόνα «λάφυρα» που η ΝΔ βρήκε ήταν ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος (11,2%), το τεράστιο έλλειμμα (6,6%), το αρνητικό ρεκόρ ανεργίας (11,4%) και μια απίστευτη ακρίβεια. Προϊόντα και αποτελέσματα της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στην οποία κορυφαίο στέλεχος ήταν ο κ. Παπανδρέου.
Προφανώς ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ότι την ώρα που οι αριθμοί στην Ελλάδα, με κατάλληλες «παρεμβάσεις» και «τακτοποιήσεις», ευημερούσαν, δεν συνέβαινε το ίδιο με τους πολίτες. Είναι πραγματική κατάσταση ότι το 20% των ελλήνων πολιτών ζούσαν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Το «έγκλημα του χρηματιστηρίου» στοίχισε τεράστιες απώλειες σε περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο πολίτες στιγματίζοντας το ΠΑΣΟΚ ανεξίτηλα. Ακόμη ο κόσμος πληρώνει τα χρέη. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όταν το ευρώ μπήκε στη ζωή μας, ήταν τόσο ερασιτεχνικοί, που όχι μόνο ο κόσμος μπέρδεψε το ευρώ με το κατοστάρικο, αλλά επέτρεψε και στην κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια να καλπάσουν ανενόχλητα.
Η Ελλάδα ήταν η φτωχότερη χώρα στις 15 της Ευρώπης με κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω του 70%. Με τεράστιες ανισότητες. Τελευταία στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Στις εισροές κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις. Τελευταία στη διαφάνεια. Πρώτη στην ακρίβεια.
Έστω και αν δεν το παραδέχεται ο κ. Παπανδρέου -τι πιο φυσικό, αφού η αυτοκριτική ήταν και προφανώς είναι για το ΠΑΣΟΚ είδος αγορανομικά εν ανεπαρκεία. Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η κυβέρνηση Καραμανλή με συναίσθηση των δυσκολιών που δημιουργούν τα βάρη του παρελθόντος έκανε επιλογή υπέρβασης. Κλείνει οριστικά ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών του χθες.
Οι στόχοι σαφείς. Μείωση του ελλείμματος, περιορισμός του δημόσιου χρέους, ενισχυμένη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή. Νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, δημοσιονομική εξυγίανση, περιορισμός της σπατάλης. Τέρμα στην κακοδιαχείριση.
Σηκώνουμε την κληρονομιά του παρελθόντος, χωρίς να μεταφέρουμε τα βάση στους πολίτες. Δεν φταίει ο κόσμος για τα λάθη και τις παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ. Παρά τη στασιμότητα στην ευρωζώνη και τις αρνητικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο στις τιμές του πετρελαίου, επιμένουμε σταθερά στους στόχους μας για αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας μέσα από ήπια προσαρμογή.
Προωθούμε θαρραλέες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ. Δημιουργούμε οικονομικό περιβάλλον ασφαλές και αξιόπιστο. Βελτιώνουμε τα ποσοστά απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Επιταχύνουμε τους ρυθμούς πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης με την ΕΕ.
Παρά τη δύσκολη συγκυρία η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς. Η οικονομία ανταποκρίνεται θετικά. Συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της οικονομικής μας πολιτικής θα εμπιστευθούν και πάλι τον Καραμανλή και τη ΝΔ και θα μας δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσουμε.