«Κλειστό» το υπ. Εξωτερικών για την Ντόρα…

Όπως τόνιζαν παράγοντες της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεστε τι θα συνέβαινε αν έκανε ο Καραμανλής την Πέμπτη, όπως κυκλοφόρουσε, τον ανασχηματισμό, και μέσα στην εβδομάδα να προέκυπταν ευθύνες σε υπουργό, που θα έπρεπε να παραιτηθεί και επομένως θα χρειαζόταν νέος ανασχηματισμός…

Πράγματι έχει βάση, αλλά θα μπορούσε να δηλωθεί από την κυβέρνηση ότι δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού ανασχηματισμός, κι έτσι να ηρεμήσουν όλοι, να πάει η… καρδιά των «εντός» στη θέση της… Άσε που αν οι κυβερνητικές αλλαγές γίνονταν τώρα, πέραν του ότι θα «πνίγονταν» από τις ραγδαίες εξελίξεις των υποκλοπών θα ήταν και ευάλωτος σε (δικαιολογημένη) κριτική ότι κάνει ανασχηματισμό ο Καραμανλής επιχειρώντας επικοινωνιακή έξοδο από τα αδιέξοδα εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών στο μέγα σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Σε κάθε περίπτωση, όποτε και αν γίνει τελικά ο ανασχηματισμός, τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά θα «χρωματιστεί» από το τι θα γίνει με την Ντόρα Μπακογιάννη. Το ότι θα μπει στην επόμενη κυβέρνηση Καραμανλή θεωρείται δεδομένο.

Είναι επίσης δεδομένη η επιθυμία της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΜΕ να… τοποθετηθεί η δήμαρχος Αθηναίων στο υπουργείο Εξωτερικών. Και όχι μόνο των ΜΜΕ (μάλιστα ορισμένοι δημοσιογράφοι την… παρουσιάζουν κιόλας ως ΥΠΕΞ, χωρίς να φοβούνται μπας και… παρεξηγηθούν), αλλά και του αμερικανικού παράγοντα.

Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες όλα τα ρεπορτάζ συγκλίνουν στη βεβαιότητα πως η Ντόρα θα είναι η νέα υπουργός Εξωτερικών. Αυτό θα μπορούσε άνετα να εκληφθεί και ως πίεση στον Καραμανλή να τους κάνει το χατίρι…
Πόσο όμως έχει βάση αυτή η «βεβαιότητα» και πόσο είναι κατασκευασμένη;
Οι τελευταίες πληροφορίες μας, προερχόμενες από πολύ έγκυρη πηγή, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον Καραμανλή, επιμένουν ότι:

• Τελικά η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Θα μπει στην κυβέρνηση, αλλά σε άλλο, σημαντικό, υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια έγκυρη πηγή τα στοιχεία που τελικά μέτρησαν στην επιλογή Καραμανλή να… μην κάνει το χατίρι «νταβατζήδων» και Αμερικανών, ακόμα και του… Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πρόσφατα είχε πει ότι η Ντόρα είναι η πλέον ενδεδειγμένη υπουργός Εξωτερικών (!), είναι τα εξής:

• Θεωρεί πετυχημένο, σοβαρό και πιστό τον νυν υπουργό Π. Μολυβιάτη, με τον οποίο επιπλέον τον συνδέουν και φιλικοί-συναισθηματικοί δεσμοί.

• Δεν θέλει να πικράνει ιδιαίτερα τον Μολυβιάτη, ο οποίος δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από το ΥΠΕΞ, ούτε με αντάλλαγμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ούτε με θέση κοντά στον πρωθυπουργό. Εκτός αυτού ο Π. Μολυβιάτης αισθάνεται και πικραμένος και οργισμένος όταν, την ώρα που δίνει μάχες για τα εθνικά συμφέροντα, υπονομεύεται με δημοσιεύματα και διαρροές περί αντικατάστασής του…

• Η επισήμανση ότι αν τοποθετήσει τη δήμαρχο στο ΥΠΕΞ θα απογοητεύσει και θα εξοργίσει όχι μόνο μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν Καραμανλή και εξαιτίας της διαφωνίας τους -ριζικής και κάθετης- με την εξωτερική πολιτική του διδύμου Σημίτη – Γιώργου, συνεχιστή της οποίας θεωρούν την Ντόρα. Και ο Καραμανλής θέλει να διατηρήσει καλές πολιτικές σχέσεις με αυτούς τους χώρους. Είναι κορυφαία πολιτική επιλογή του αυτό.

• Οι διακριτικές αλλά επίμονες αντιρρήσεις της κυπριακής πλευράς, που δεν ξεχνά τη στάση της Ντ. Μπακογιάννη στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, όπως δεν ξεχνά φυσικά και την -ίδια- στάση των Γιώργου – Σημίτη.


Σχολιάστε εδώ