Η διετία…
Οσονούπω η κρατούσα κατάσταση συμπληρώνει δύο χρόνια στην εξουσία. Στις 7 Μαρτίου θα έχει «φορτωθεί» διετές παρελθόν διακυβέρνησης και θα έχει καλύψει το ήμισυ της συνταγματικής θητεία της. Το χρονικό ορόσημο της 7η Μαρτίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τις πολιτικές εξελίξεις. Κατά κανόνα μια κυβέρνηση, αν διατηρήσει το «πολιτικό πλεονέκτημα» μετά το διετές παρελθόν διακυβέρνησης, τότε το διατηρεί καθ’ όλη τη θητεία της. Έτσι, οι εκλογικοί συσχετισμοί που θα καταγραφούν την άνοιξη του 2006 θα καθορίσουν το τι μέλλει γενέσθαι στις εκλογές του 2008 ή του 2007.
• Στα τελευταία τριάντα χρόνια ένας μόνο λαοπρόβλητος πρωθυπουργός δεν κατάφερε να κερδίσει δύο συνεχόμενες θητείες διακυβέρνησης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του 1990 και έχασε τις εκλογές του 1993. Ο κ. Μητσοτάκης τον πρώτο χρόνο της θητείας του διατηρούσε το «πολιτικό πλεονέκτημα», άρχισε να το χάνει όταν έκλεισε τον δεύτερο χρόνο της θητείας του, όπως επιβεβαίωσαν οι «έκτακτες εκλογές» της Β΄ Αθηνών που προκλήθηκαν με την παραίτηση Τσοβόλα από το βουλευτικό αξίωμα. Οι επαναληπτικές εκλογές της Β΄ʼ Αθηνών κατέγραψαν την ανατροπή του εκλογικού συσχετισμού υπέρ του ΠΑΣΟΚ και σηματοδότησαν την επερχόμενη νίκη του, στις εκλογές του ’93. Άρα, εάν η κυβέρνηση Καραμανλή δεν απολέσει το «πολιτικό πλεονέκτημα» μέχρι την άνοιξη του 2006, τότε εκτός απρόοπτου θα έχει εξασφαλίσει τη νίκη στις εθνικές εκλογές. Και λέμε εκτός απρόοπτου, γιατί στην πολιτική το «τυχαίο γεγονός» παίζει πάντα, για παράδειγμα η υπόθεση των υποκλοπών θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καθοριστικό «τυχαίο γεγονός».
• Συμπερασματικά: η πολιτική ιστορία από τη μεταπολίτευση έως σήμερα διδάσκει πως κάθε λαοπρόβλητος πρωθυπουργός κέρδισε δεύτερη θητεία πλην ενός – κι αυτός ο ένας έχασε το «πολιτικό πλεονέκτημα» μόλις συμπλήρωσε διετία στην διακυβέρνηση. Άρα, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο διαθέσιμος πολιτικός χρόνος, προκειμένου να ανατρέψει τους εκλογικούς συσχετισμούς, συρρικνώνεται επικίνδυνα. Ο κ. Παπανδρέου, εάν «θέλει», πρέπει να βιαστεί, σε λίγο το τρένο της εξουσίας αναχωρεί…
ΥΓ.: Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Εμείς υποστηρίζουμε ότι πολλάκις επαναλαμβάνεται, αλλά σε διαφορετικό επίπεδο και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.