Εκλογές θα ζητήσει ο Γιώργος!

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε τελικά η διήμερη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που μάλλον δεν έβγαλε τίποτα παραπάνω κι αυτό γιατί λόγω της συγκυρίας ο κ. Παπανδρέου δεν θέλησε να ανοίξει νέο μέτωπο και μάλιστα εσωκομματικό.

Λίγο πήγε να ξεφύγει η κατάσταση με τη γνωστή δήλωση Πάγκαλου περί συγκεκριμένων ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, αλλά γρήγορα ξεπεράστηκε, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των συν αυτή να πιαστεί απ’ αυτό και να αντιπαρατεθεί με το ΠΑΣΟΚ για να βγει από πάνω. Άλλωστε ήταν φιλότιμες οι προσπάθειες ορισμένων κύκλων της κυβέρνησης να προκαλέσουν εσωκομματικό ζήτημα στο ΠΑΣΟΚ γι’ αυτήν την υπόθεση, βοηθούμενων κιόλας από ορισμένα στελέχη του Κινήματος που έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Πάγκαλο ότι παρεκτράπη.

Στο πολιτικό επίπεδο, οι εργασίες του Πολιτικού Συμβουλίου δεν έβγαλαν κάτι το καινούργιο, παρά την ελπίδα που διατηρούσε η Μαρία Δαμανάκη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρούσε σε κάτι άλλο, για να διορθώσει τα κακώς κείμενα του κόμματός του και των στελεχών του. Οι περισσότεροι μίλησαν για αρκετή ώρα και τις δύο ημέρες, αλλά σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Παπανδρέου δεν μίλησαν με ειλικρίνεια. «Ο καθένας φρόντιζε για τον εαυτό του», ήταν το σχόλιο συνομιλητή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που βλέποντας από κοντά το πώς και τι έλεγαν τα κορυφαία στελέχη κατάλαβε πολύ γρήγορα πως ο Παπανδρέου πήρε εσωκομματική ανάσα για λίγο καιρό. Η υποκρισία και το ψέμα ήταν το χαρακτηριστικά των περισσοτέρων όταν άνοιγαν ένα ένα τα θέματα που απασχολούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε ιδεολογικά, είτε πολιτικά, και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα.

Όταν ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου είπαν στον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να κόψει τα πόδια ορισμένων από το περιβάλλον του, ο κ. Παπανδρέου λίγο έλειψε να «χαλάσει» τον κόσμο, αλλά με την ευγένεια που πάντα τον διακρίνει και προκειμένου φυσικά να μην ανοίξει νέο μέτωπο είπε στον τέως υπουργό να του υποδείξει ποιους εννοεί: «Για να τους κόψω τα πόδια πρέπει να μου πείτε ποιοι είναι αυτοί». Το επεισόδιο τελείωσε κάπου εκεί, αλλά αυτοί που γνωρίζουν τον Παπανδρέου κατάλαβαν πως θα χρειαστούν πολλές συνεδριάσεις ακόμη για να συνετιστούν τα στελέχη του: «Πάμε καλύτερα», ήταν το σχόλιο του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε από συνεργάτη του για τα αποτελέσματα και κυρίως τη συμπεριφορά των γνωστών στελεχών που με το τίποτα προκαλούν εσωκομματικές έριδες.

Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών θα έχει μεγάλη συνέχεια και γι’ αυτό, όπως εισηγήθηκαν σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση. Μέχρι πού όμως; Είναι το ερώτημα που βασανίζει τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι η υπόθεση των υποκλοπών τού ταιριάζει ως τακτική στην αντιπολιτευτική του γραμμή και μαζί με τα θέματα οικονομίας είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τα άκρα. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μας, ο κ. Παπανδρέου, στην επέτειο των δύο χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, σκοπεύει να ζητήσει δημόσια (και αφού πρώτα έχει κλιμακώσει την αντιπαράθεσή του μέχρι τότε) εκλογές.

Μέχρι σήμερα αποφεύγει συστηματικά να ζητήσει εκλογές, αλλά στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου θα περάσει στην τελική επίθεση. Τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι στα «γενέθλια» της κυβέρνησης ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα «κηρύξει» πόλεμο εναντίον της ΝΔ και θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, με επιχειρήματα που έχουν σχέση κυρίως με την πολιτική επικαιρότητα (υποκλοπές, απαγωγές κ.ά.), αλλά και με την οικονομία. Γι’ αυτό και από τώρα έχει αρχίσει να κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του στον κ. Καραμανλή με στόχο να τον αποδομήσει προσωπικά.

Ωστόσο, οι φόβοι στο ΠΑΣΟΚ είναι μήπως ο πρωθυπουργός τούς προλάβει και αιφνιδιάσει με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το κλίμα είναι ήδη επιβαρημένο και ακόμη στελέχη της κυβέρνησης και κυβερνητικοί βουλευτές πιστεύουν ότι μπορεί ο Καραμανλής να καταφύγει σε αιφνιδιασμό, καθώς ούτε με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό δεν θα μπορεί, όπως λένε, να κυβερνήσει. Και αργά ή γρήγορα θα κατευθυνθεί προς τη λύση των εκλογών.

Την ίδια εκτίμηση έχουν και ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ότι δηλαδή ο ανασχηματισμός δεν θα κατευνάσει τα πνεύματα των υπουργών και ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί -καθώς είναι φοβερός τακτικιστής- να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου δεν το αποκλείει από τη στρατηγική του και γι’ αυτό έχει αρχίσει από τώρα να επιτίθεται προσωπικά στον κ. Καραμανλή. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν αποκλείει και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος, ακριβώς επειδή θεωρεί «πανέξυπνο» τον πρωθυπουργό, εκτιμά ότι μπορεί να μην αποφευχθεί κάτι τέτοιο.


Σχολιάστε εδώ