Παραιτήθηκε ο Καλλίνικος

Τα περιστατικά άπνοιας που τον βασανίζουν, ακόμη και όταν αναπαύεται, είχαν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η κατάστασή του δεν φαινόταν να αντιστρέφεται. Στο δελτίο Τύπου της μητρόπολης ο Καλλίνικος δηλώνει ότι «υπέβαλε την οικειοθελή παραίτησίν του, επιθυμών να ζήσει το υπόλοιπον της ζωής του εν περισυλλογή και προσευχή». Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ταλαντεύτηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι να πάρει την τελική του απόφαση τα ξημερώματα της Παρασκευής. Άλλωστε, οι στενοί του συνεργάτες τον πίεζαν μέχρι τέλους να αναβάλει την απόφασή του για αργότερα.

Προηγήθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, επίσκεψή του στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, όπου παρέμεινε για μία περίπου ώρα και συζήτησε με τους θεράποντες γιατρούς του την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», μαζί με την παραίτησή του ο Καλλίνικος ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να εκλεγεί ο διάδοχός του εντός του Φεβρουαρίου για να μη δημιουργηθεί κενό εξουσίας στη Μητρόπολη Πειραιά. Ο Καλλίνικος δεν φαίνεται να παραιτήθηκε υπέρ κάποιου πνευματικού του παιδιού, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή έβαλε σε κλήρο δύο ονόματα -Ιγνάτιος και Ευσέβιος- χωρίς όμως να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα… Σίγουρα τόσο ο Δημητριάδος Ιγνάτιος όσο και ο Σάμου Ευσέβιος θα ήθελαν να τον διαδεχθούν στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Οι στενοί συνεργάτες του Καλλίνικου υποστηρίζουν για διάδοχό του τον αρχιγραμματέα της Συνόδου, Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ, που ταυτόχρονα υπηρετεί και ως γενικός αρχιερατικός επίτροπος στον Πειραιά. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής, αν και πληροφορίες βεβαιώνουν ότι δεν θα ήθελε στον Πειραιά κανέναν από τους δύο πνευματικούς του αδελφούς.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να ξαναδούμε τον Καλλίνικο να κάνει είτε δημόσια εμφάνιση είτε κάποια λειτουργία. Μακάρι το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι υπέργηροι μητροπολίτες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέους άξιους ιεράρχες.


Σχολιάστε εδώ