Αυτόνομα στο ψηφιακό παιχνίδι ο ΑΝΤ1

Την ίδια ώρα η NetMed, που έχει τον απόλυτο έλεγχο στη δορυφορική μετάδοση συνδρομητικού σήματος, επιδιώκει να μπει και στο παιχνίδι της επίγειας ψηφιακής, κάνοντας νέο άνοιγμα συνεργασίας στην ΕΡΤ, αλλά στο DSL, μέσω συμμαχίας με την Telepassport.

Το «διαζύγιο» με τη NetMed δεν ξάφνιασε κανέναν. Οι δύο πλευρές είχαν οψιόν για αύξηση της συμμετοχής τους στη NetMed NV, ο δε ΑΝΤ1 στο παρελθόν είχε κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να μπει στο παιχνίδι της συνδρομητικής, όμως στο μπουκέτο τελικώς προσέφερε μόνο το ΑΝΤ1 Gold και τα 23ωρα ριάλιτι προγράμματά του. Η NetMed NV έχει τις δραστηριότητες του Ομίλου Naspers σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην Ελλάδα η μετοχική σύνθεση της NetMed NV έχει μέχρι σήμερα ως εξής: ΜΙΗ 74,6%, Global Capital Investors II LΡ 8,4%, ΑΝΤΕΝΝΑ ΡΑΥ TV LΤD 4,1% και η κυπριακή Teletypos Cyprus 12,5%. Στην Κύπρο, πάλι, η NetMed NV ελέγχει την εισηγμένη στο κυπριακό χρηματιστήριο Multichoice Cyprus.

Τώρα ο ΑΝΤ1 έχει ξανά τις δικές του φιλοδοξίες, οι οποίες δεν είναι άσχετες ούτε με τις συμμαχίες που έχει συνάψει και σίγουρα είναι σε θέση να προσφέρει άφθονο περιεχόμενο με την είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το παιχνίδι λοιπόν ξαναμοιράζεται. Και μολονότι στην αρχή απορρίφθηκε το σχέδιο σύμπραξης ΕΡΤ και NetMed, φαίνεται ότι επανέρχεται μέσω διαφόρων οδών συνεργασίας, πλην όμως όλα κρίνονται και σε πολιτικό επίπεδο και η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει οποιεσδήποτε καταγγελίες για σύμπραξη με τον έναν από όλους τους παίκτες.

Η ΕΡΤ έχει τη δική της πορεία με τα κανάλια να εκπέμπουν, αλλά να μην είναι εφικτή ακόμη η λήψη τους. Το σχέδιο για 100.000 δωρεάν αποκωδικοποιητές στα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι βέβαιο πως θα δώσει ώθηση στην αγορά, αλλά και μια προίκα στην ΕΡΤ. Κατά καιρούς, βέβαια, θυμόμαστε ότι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε πέσει το σχέδιο για αγορά 100.000 αποκωδικοποιητών για τους αγρότες και μάλιστα είχε παρουσιαστεί και ένα κανάλι, το «4 εποχές», το οποίο δεν βγήκε ποτέ στον αέρα. Συνεπώς χρειάζεται επιφύλαξη.

Το πώς θα παραταχθούν οι δυνάμεις θα εξαρτηθεί από το νέο νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση που θα συντάξει πριν από τις εκλογές ο Θ. Ρουσόπουλος. Ήδη, πάντως, η ΕΡΤ έχει προβάδισμα και σε νομικό επίπεδο. Με το νομοσχέδιο για το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο ρυθμίζεται και η θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη θυγατρική της ΕΡΤ για την ψηφιακή τηλεόραση, που αναλαμβάνει ο Γιώργος Χουλιάρας, το ισχυρό πρόσωπο της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου, στη θυγατρική μπορεί να ορίζεται «εντεταλμένος σύμβουλος ή γενικός διευθυντής της ΕΡΤ». Εκεί θα εργάζεται χωρίς επιπλέον αμοιβή για την παράλληλη απασχόληση, αλλά οι «όροι παροχής των υπηρεσιών του καθορίζονται με τη σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ διευθύνοντος συμβούλου και των αρμόδιων υπουργών».

Η μάχη γίνεται για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και θεάματος και, σύμφωνα με την Booz Allen Hamilton, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν το προβάδισμα σε σχέση με τις εταιρείες καλωδιακών υπηρεσιών στον αγώνα για το «ψηφιακό σπίτι». Για παράδειγμα, η Telefonica επεκτείνει μέσω της εταιρείας της Imagenio τις υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης στην Τσεχοσλοβακία και τη Χιλή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «La Gaceta de los Negocios».

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα επενδύσουν 100 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη triple-play υπηρεσιών έως το 2010, δίνοντας ένα τεράστιο ποσό ύψους 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη νέου περιεχομένου, σύμφωνα με μία νέα έκθεση της Booz Allen Hamilton.

Η εταιρεία προβλέπει ότι οι ονομαζόμενες υπηρεσίες «ψηφιακού σπιτιού» -τηλεόραση, ευρυζωνικό διαδίκτυο και τηλεφωνία- θα «απογειωθούν» φέτος με την ψηφιακή τηλεόραση να οδηγεί κυρίως την όλη ανάπτυξη. Η ψηφιακή τηλεόραση θα διατίθεται στο 60% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών έως το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.


Σχολιάστε εδώ