Από το Χίλτον κατά της φτώχειας και της ανισότητας

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ελπίζει πως η ανάδειξή του σε πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα τον βοηθήσει σημαντικά να αναδείξει την πολιτική του και στο εσωτερικό, έτσι ώστε να καταλάβει ο κόσμος πως μέσα από τις σημαντικές επαφές που διαθέτει με πρόσωπα «κλειδιά» σε όλες τις χώρες του κόσμου μπορεί να διαμορφώσει μια πολιτική διαφορετική από τη σημερινή, όπως επισημαίνουν οι δικοί του άνθρωποι.

Ωστόσο και τις δύο ημέρες των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπήρξαν παραλείψεις σε σημαντικά θέματα, τουλάχιστον σε οργανωτικό επίπεδο. Διαπιστώθηκαν από πολλούς, πολιτικούς και δημοσιογράφους, έλληνες και ξένους και αν είχαν προληφθεί θα αναδεικνυόταν με εντυπωσιακότερο τρόπο η εκλογή του κ. Παπανδρέου σ’ ένα αξίωμα που επιθυμούσε από καιρό να αναλάβει.

«Δεν πούλησαν», όπως λέγεται στη δημοσιογραφική πιάτσα, όσο θα έπρεπε τον Παπανδρέου και τους ξένους ηγέτες που είχαν έρθει για τον σκοπό αυτό στη χώρα μας. Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκαν και τις δύο ημέρες στο ξενοδοχείο «Hilton», έλεγαν ότι υπήρχαν πολλές ελλείψεις και οι διοργανωτές δεν φρόντισαν για τα εντελώς απαραίτητα. Ευθύνες επέρριπταν στην κ. Π. Λάμψα, επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, που δεν φρόντισε ούτε για ένα αναμνηστικό των εργασιών της Συνόδου των Σοσιαλιστών. Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν πως όλη η οργάνωση έγινε από τη Γραμματεία των Σοσιαλιστών σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έγιναν όσα έπρεπε.

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι ούτε ένας φάκελος με υλικό των σοσιαλιστών δεν υπήρξε πουθενά. Ούτε μια εικόνα του Παπανδρέου δεν πήραν μαζί τους οι ξένοι δημοσιογράφοι φεύγοντας, ενώ ούτε μια βόλτα του νέου προέδρου στους δημοσιογράφους δεν του… επέτρεψαν οι συνεργάτες του. Αυτά όλα έπρεπε ήδη να είχαν προβλεφθεί, όπως θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει οι διοργανωτές από το ΠΑΣΟΚ ώστε οι σημαντικοί ηγέτες που ήρθαν στην Ελλάδα να εμφανιστούν, σε κάποιο μέσο ενημέρωσης, σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή. Ακόμη και όταν ορισμένοι δημοσιογράφοι ζήτησαν συνεντεύξεις από τον πορτογάλο πρωθυπουργό, ή άλλους εξέχοντες σοσιαλιστές, αυτοί είχαν αναχωρήσει για τις χώρες τους.

Εκείνο επίσης που συζητήθηκε αρκετά τις δύο ημέρες των εργασιών ήταν ο χώρος όπου έγιναν οι συζητήσεις για τη φτώχεια και τους κοινωνικά αδύναμους. Το «Hilton» επελέγη για λόγους ασφαλείας, απαντάνε από το ΠΑΣΟΚ, και ο Χρήστος Παπουτσής θυμάται ότι όταν για πρώτη φορά συμμετείχε σε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που είχε γίνει τότε στη Λίμα του Περού κάτω από μια τέντα και συμμετείχαν προσωπικότητες όπως Βίλι Μπραντ, έσκασε μια οβίδα που είχε εκτοξευτεί από το «Φωτεινό Μονοπάτι».

Ο νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν εμφανίστηκε σχεδόν πουθενά και δεν μίλησε με δημοσιογράφους παρά μόνο μετά την εκλογή του, τη δεύτερη ημέρα που έληξαν οι εργασίες, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. Μάλιστα η «Ντόιτσε Βέλε» ήθελε συνέντευξη από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και η μόνη ρύθμιση που έγινε ήταν να δοθεί μία ερώτηση στον δημοσιογράφο της, γιατί δεν υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος για το αιτούμενο.

Μουρμούρα υπήρξε και την παραμονή των εργασιών στο Μέγαρο Μουσικής. Αρκετοί ήταν αυτοί που βαρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ακούγοντας διάφορες μουσικές, ενώ το βίντεο που είχε ετοιμαστεί για τη βραδιά αυτή ήταν αμιγώς κομματικό και έδειχνε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και όχι εικόνες από την ιστορία του διεθνούς οργανισμού, όπως παρατήρησαν ορισμένοι.

Ο στόχος πάντως του κ. Παπανδρέου είναι να ασχοληθεί ενεργά με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, αλλά με προσοχή, όπως του είπε χαρακτηριστικά ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, γιατί δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι βρίσκεται συνεχώς στο εξωτερικό και δεν ασχολείται με τα θέματα της χώρας μας. Πάντως ο κ. Κακλαμάνης, επειδή γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις… δεξιό ανεβάζει τον διεθνή οργανισμό, δεξιό τον κατεβάζει…


Σχολιάστε εδώ