ΧΡΗΜΑτιστήριο

Tην επομένη επικράτησε θετικό κλίμα, ενώ σημειώθηκαν τοποθετήσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους της αγοράς. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 3.977,84 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 396,6 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση στην οποία επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 4.007,35 μονάδες, o FTSE/ASE 20 κατά 0,53%, ο FTSE/ASE Mid 40 σημείωσε άνοδο 2,18% ενώ ο FTSE/ASE Small Cap 80 έκλεισε υψηλότερα κατά 3,02%. Tην επομένη επικράτησαν έντονα ανοδικές τάσεις, καθώς τα επιχειρηματικά «deal» και οι επικείμενες συμφωνίες δημιούργησαν εκ νέου επενδυτικές προσδοκίες σε όλο το φάσμα της αγοράς.

→ Η επικοινωνιακή γκάφα του οικονομικού επιτελείου στην ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής του 2006 καταδεικνύει την αδυναμία του υπουργού να παραστεί ενώπιον των δημοσιογράφων και να απαντήσει σχετικά με τις αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού.

→ Τα λέγαμε επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουμε τα ίδια με τη ΝΔ! Η άνοδος της χρηματαγοράς δεν πρέπει να ξεκινά με κανέναν τρόπο από τις κρατικά εποπτευόμενες μετοχές, αλλιώς θα επανέλθουμε σε άλλες εποχές που δεν θέλουμε καν να θυμόμαστε.

→ Αν και αυτό δεν αποτελεί «σινικό τείχος», τότε τι άλλο να πούμε; Ο λόγος για τους ισολογισμούς κάποιων τραπεζικών ΑΕΕΧ, σύμφωνα με τους οποίους μεγάλο μέρος των εργασιών τους, όπως φύλαξη τίτλων, τήρηση μετόχων και διαχείριση χαρτοφυλακίων πραγματοποιείται επ’ αμοιβή από άλλες θυγατρικές του ίδιου ομίλου.

→ «…Η… τράπεζα δεν έχει υποχρέωση να σχολιάζει εκτιμήσεις δημοσιογράφων ή αναλυτών»! Μήπως ούτε και να ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για την πορεία των οικονομικών της μεγεθών;

→ Σαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον δεν δείχνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών για την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος της χώρας; «Μοίρασε» χρήμα και έτρεξε να προλάβει;

→ Πληροφορούμαστε ότι η θετική πορεία της μετοχής της Αγροτικής έχει προβληματίσει εκ νέου την ιδιωτική τράπεζα που εποφθαλμιά εδώ και καιρό την εξαγορά της. Μέχρι και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έφτασε η χάρη του προέδρου της σχετικά με τα ειδικά προνόμια που απολαμβάνει ο δημοσίου συμφέροντος όμιλος. Μαθαίνουμε, πάντως, ότι η διοίκηση της Αγροτικής έπραξε το καθήκον της ζητώντας να σταματήσουν οι όποιες επιθέσεις εναντίον της τράπεζας.

→ Ένα από τα βασικά θέματα των έκτακτων γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών είναι και η λήψη αποφάσεων για τροποποίηση χρήσης των αντληθέντων από το ΧΑ κεφαλαίων! Άλλα λένε πριν από την εισαγωγή και άλλα πράττουν μετά.

→ Με ποια κριτήρια και ποιες μελέτες έγινε η επιλογή των υπό αναστολή εταιρειών που διαγράφηκαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό; Αν το μοναδικό κριτήριο ήταν ο χρόνος παραμονής τους σε ειδική κατηγορία, τότε κάτι δεν πάει καλά με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

→ Ποιοι είναι οι ξένοι θεσμικοί που δεσμεύτηκαν να πιστώσουν την εταιρεία Ζήνων; Με ποιες εξασφαλίσεις δέχονται να συμμετάσχουν στα αδιάθετα των μετοχών της; Μυρίζει Κύπρο το «deal»!

→ Μια χαρά φαίνεται να τα πήγαν οι περισσότερες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καθώς, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, υπερδιπλασίασαν τα μετά φόρων κέρδη τους.

→ Μεταξύ άλλων ο κ. Έβερτ δήλωσε το αυτονόητο, αυτό που εδώ και καιρό επισημαίνουμε από τη στήλη μας, ότι δηλαδή έλεγχοι πρέπει να γίνουν και στις τράπεζες που ήταν ανάδοχοι στην εισαγωγή των εταιρειών που σήμερα βρίσκονται υπό αναστολή ή υπό επιτήρηση! Διαφωνεί κανείς με αυτό;

→ Η κυρία που βρίσκεται πίσω από τα «deal» της αγοράς του «Υγεία», από τη Marfin, έχει πολύ χρήμα προερχόμενο κυρίως από τους ομογενείς μας!

→ Είναι κοινό μυστικό στο οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς! Η αναφορά για την πρακτική κάποιων μικρών ΑΧΕΠΕΥ που πραγματοποιούν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των πελατών τους με ανοιχτές ή ετεροχρονισμένες επιταγές, τις οποίες και αντικαθιστούν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

→ Πόσο θα κοστίσει το μηχανογραφικό έργο που ανέλαβε η Profile για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας; Με ποιες διαδικασίες έγινε ο σχετικός διαγωνισμός;

→ Απ’ ό,τι φαίνεται κανένας από τους πρώην τόσο του χρηματιστηρίου όσο και της κεφαλαιαγοράς δεν πάει χαμένος! Ένας από αυτούς, ο κ. Π. Αλεξάκης, ανέλαβε θέση συμβούλου στην εταιρεία Νηρέας.

→ Ακόμα και να δεχτούμε τις απόψεις του κ. Δούκα ότι λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να μπει πλαφόν στα τραπεζικά δάνεια, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι από τους αντισυνταγματικούς όρους των συμβολαίων μπορούν να παραμένουν ως έχουν.

→ Λέτε η καταδίκη του «γαλάζιου» κατασκευαστή για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του «πράσινου» εργολάβου να έχει αντίκτυπο και στην πορεία της μετοχής του;

→ Αν μπορούσε, ας έκανε και αλλιώς! Τελικά, ο πρόεδρος της Εμπορικής εναρμονίστηκε πλήρως με τον πολιτικό του προϊστάμενο, με αυτόν δηλαδή που τον τοποθέτησε στη θέση του, δηλώνοντας ότι προτιμά συνεργασία με την Credit Agricole. Και κάτι ακόμα, αληθεύει ότι το «dealing room» της τράπεζας, για να πετύχει τους οικονομικούς στόχους που έθεσε η διοίκηση, τοποθέτησε στο ίδιο «profit» και τη θεματοφυλακή;

→ Ένα ακόμη «fund» με έδρα τα Νησιά Κάιμαν επενδύει στην ελληνική χρηματαγορά, καθώς αγοράζει ποσοστό της Intracom στη FORTHnet! Για πολλοστή πάντως φορά το Αποθετήριο θα θεωρήσει ξένο θεσμικό την ελληνικών συμφερόντων «offshore» εταιρεία!

→ Κύριε διευθύνοντα της ΕΤΑ, είναι δυνατόν η εισαγωγή της εταιρείας «σας» στη Σοφοκλέους να περνά μέσα από την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Καζίνου της Πάρνηθας; Ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτήν τη λογική;

→ Η πάγια πολιτική κάποιων εισηγμένων επιχειρήσεων για επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων είτε τακτικών είτε έκτακτων είτε προμερισμάτων πρέπει να προβληματίσει και αυτό γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων κρύβει σκοπιμότητες! Είναι άραγε τυχαίο ότι οι τράπεζες ή το Δημόσιο, όποτε και αν έχουν ανάγκη έκτακτης ρευστότητας, στρέφονται στις «οικίες» εισηγμένες εταιρείες;

→ Τι διαφορετικό θα μπορούσε να ισχυριστεί ένας τραπεζίτης από το ότι οι αποτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων δικαιολογούνται και από την κερδοφορία τους! Ο λόγος για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της EFG Eurobank, ο οποίος απλώς δικαιολόγησε τη θέση και τον μισθό του.

→ Όσο και να θέλουν κάποιοι να το λένε, η υποχώρηση των μεριδίων αγοράς των δέκα πρώτων ΑΧΕ τον μήνα Ιανουάριο κατά 0,96% δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο μείωση του συγκεντρωτισμού! Μία από τα ίδια λοιπόν, με τη Εurobank Sec στην πρώτη θέση, την Π&Κ στη δεύτερη θέση και την Εθνική Χρηματιστηριακή στην τρίτη.

→ Ποια άλλα πρόσωπα κρύβονται πίσω από τη δεσμευτική προσφορά της Lannet για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Telepassport Hellas; Αν δεν κάνουμε λάθος, οι υπόλοιπες εταιρείες του βασικού της μετόχου έχουν οικονομικά προβλήματα, έτσι δεν είναι;

→ Σε αρνητικό κλίμα, μετά και την εισαγγελική παραγγελία για περαιτέρω διερεύνηση, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση της Intersat! Για να δούμε αν θα συμπληρωθεί η απαιτούμενη απαρτία. Με αφορμή τα ανωτέρω ρωτάμε αν αληθεύει ότι ένας από τους πρώην οικονομικούς διευθυντές της Intersat ήταν πρώην υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πιο «περίεργα» μετοχοδάνεια στην εισηγμένη δόθηκαν από τη δημοσίου συμφέροντος τράπεζα.

→ Τι είδους έλεγχοι είναι αυτοί από την Τράπεζα της Ελλάδος, όταν για έναν ακόμη μήνα, τον Νοέμβριο του 2005, επιταχύνθηκε κατά 15% η πιστωτική επέκταση; Είναι μήπως λίγα τα 133,136 δισ. ευρώ, τα οποία χρωστούν στις τράπεζες οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά;

→ Μήπως με την αποχώρηση Γκρίνσπαν από την FED κλείσει επιτέλους ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων στις ΗΠΑ που τόσο επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία;


Σχολιάστε εδώ