ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Κυβερνητική πρόθεση για κατάργηση της 35ετίας, αρχίζοντας από τα… ρετιρέ του δημόσιου τομέα -τους διπλωματικούς και το λοιπό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών- αποκαλύπτει το σχέδιο νόμου που προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης στη Βουλή… Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) ενημερώθηκε για τις νέες ρυθμίσεις που περιέχονται στο νέο νομοσχέδιο και δεν φαίνεται να εξέφρασε κάποιες αντιρρήσεις… Από προσεκτική ανάγνωση όλων των επιμέρους τροπολογιών στον ισχύοντα σήμερα οργανισμό του υπουργείου, φαίνεται ότι είναι όλοι κάπως κερδισμένοι…

Με ποια, βεβαίως, λογική να αποδεχθεί ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, ότι ένας πρέσβης, που εισήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών, ως ακόλουθος, σε ηλικία 24-25 ετών, θα πρέπει να συνταξιοδοτείται σε ηλικία 58-60 ετών (35ετία), όταν ο ίδιος αισθάνεται στα 78 του χρόνια ακμαιότατος, αποδοτικότατος (κατά κρίση Κ. Καραμανλή βεβαίως) και όταν του μιλάς για επικείμενο ανασχηματισμό σού απαντάει για την… κρισιμότητα των εθνικών μας θεμάτων… προφανώς αναντικατάστατος και αυτός…

Πολλές οι «πονηρές» τροπολογίες που περιλαμβάνει το επίμαχο νομοσχέδιο, φανερώνει προσπάθεια των διπλωματικών για νίκη κατά κράτος επί όλων των λοιπών κλάδων του υπουργείου Εξωτερικών… Θα περάσει όμως η «γραμμή» αυτή μέχρι τέλους; Ο κλάδος των οικονομικών και εμπορικών υπαλλήλων (ΟΕΥ) δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα του να διατηρήσει κάποια οντότητα και αυτονομία. Οι διπλωματικοί επιδιώκουν να τους εξαφανίσουν από προσώπου γης, αναλαμβάνοντας μάλιστα οι ίδιοι, μάλλον η νέα γενιά των διπλωματικών, τον ρόλο του… πλασιέ ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό… Να το δούμε και να τρίβουμε τα μάτια μας από αυτή την ευχάριστη έκπληξη…

Όσο, βεβαίως, προΐσταται του υπουργείου Εξωτερικών ο Π. Μολυβιάτης, οι διπλωματικοί θα έχουν το πάνω χέρι… Και οι δρομολογημένες από καιρό και εν κρυπτώ εξελίξεις φαίνεται ότι δεν θα βρουν εμπόδια και θα υλοποιηθούν τάχιστα… Εάν όμως εμφανισθεί νέο πρόσωπο, ως υπουργός, στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας, τότε ορισμένα πράγματα μπορεί να αναθεωρηθούν. Ο κλάδος των ΟΕΥ πιστεύει ότι ενδεχόμενη έλευση στο υπουργείο Εξωτερικών της Ντ. Μπακογιάννη θα βοηθούσε τη δική τους συντεχνία. Με τη διαμεσολάβησή της θα μπορούσε να εξευρεθεί μια λύση συμβίωσης των δύο κλάδων υπό τη σκέπη του ίδιου υπουργείου… Εν τω μεταξύ, και σε αυτό το κλίμα παρατεταμένης αναμονής εξελίξεων, η οικονομική διπλωματία πνέει τα λοίσθια… Οι μόνοι που εργάζονται είναι το στενό επιτελείο του υφυπουργού Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, προβάλλοντας το έργο του εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού…

Συντεχνιακή δουλειά, προσεγμένη και στην πιο μικρή της λεπτομέρεια, σχολίασε τις νέες ρυθμίσεις ευνοϊκότατες υπέρ των πρέσβεων και των λοιπών διπλωματικών ένα υψηλόβαθμο στέλεχος από τον κλάδο των εμπειρογνωμόνων… Πρέσβεις επεξεργάσθηκαν το επίμαχο νομοσχέδιο, να μην ευλογήσουν πρώτα τα γένια τους; Ας μην ξεχνάμε ότι πρέσβης είναι και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, και ο νοών νοείτω…

Μία από τις σωστές, πράγματι, ρυθμίσεις που εισάγονται με τον νέο οργανισμό είναι η υποχρέωση όλων των διπλωματικών και προξενικών υπαλλήλων να επιστρέφουν στην Αθήνα, στην κεντρική υπηρεσία, μετά δύο συνεχόμενες μεταθέσεις στο εξωτερικό. Επιπλέον, όποιος επιστρέφει στη μητέρα-πατρίδα θα παραμένει υποχρεωτικά για μία τουλάχιστον διετία… Σήμερα, βεβαίως, γίνεται της… διαπλοκής και η ρύθμιση αυτή προσπαθεί να αποτρέψει κραυγαλέα φαινόμενα ευνοιοκρατίας και άνισης μεταχείρισης… Μου θυμίζουν ότι τη σωστή αυτή ρύθμιση, που εφαρμόζουν άλλωστε τα περισσότερα κράτη, είχε επιβάλει, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, ως υπουργός Εξωτερικών, ο Θ. Πάγκαλος… Στη συνέχεια ήλθε ως νέος υπουργός (χάρη στον Οτσαλάν…) ο Γιωργάκης Παπανδρέου και κατήργησε τη ρύθμιση, στέλνοντας όποιον ήθελε, όπου ήθελε… Ήταν η εποχή που εισέβαλαν στο υπουργείο διάφοροι αμερικανοτραφείς σύμβουλοι και παρασύμβουλοι, ανέλαβαν εργολαβικά θέσεις-κλειδιά και τη διαχείριση σημαντικών κονδυλίων (αναπτυξιακή βοήθεια, ΜΚΟ…), ενώ οι διπλωματικοί στη μεγάλη τους πλειονότητα είχαν περιθωριοποιηθεί… Αυτή την κληρονομιά παρέλαβε ο υπουργός Π. Μολυβιάτης, με την έλευση της ΝΔ στην εξουσία, αλλά δεν φαίνεται να άλλαξαν και πολλά πράγματα από τότε… Η ευνοιοκρατία βασιλεύει και τα καλά προξενεία και τις ευρωπαϊκές πρεσβείες κυριεύει… Φαίνεται ότι το «κεκτημένο» προνόμιο της υπουργικής αυθαιρεσίας στις μεταθέσεις όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών έχει βαθιές διακομματικές ρίζες και δύσκολα θα περικοπεί εθελοντικά… Κάποιον λοιπόν φραγμό προσπαθεί να βάλει αυτή η ρύθμιση για υποχρεωτική μετάθεση στην Αθήνα μετά δύο συνεχείς υπηρεσίες στο εξωτερικό…

Ασφυκτικό έλεγχο και στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΑΥΣ) θέλουν να έχουν οι διπλωματικοί και προτείνουν με το νέο νομοσχέδιο αλλαγή της σημερινής του σύνθεσης (διά χειρός Μολυβιάτη…). Έτσι, αντί να προεδρεύει του ΑΥΣ και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προτείνουν να προεδρεύει πρέσβης επί τιμή (της επιλογής του υπουργού, βεβαίως…) και ο νομικός σύμβουλος του κράτους αφενός μεν υποβιβάζεται σε… απλό μέλος του ΑΥΣ, αφετέρου προτείνεται να μην ορίζεται ως μέλος του ΑΥΣ οποιοσδήποτε νομικός σύμβουλος του κράτους, αλλά ο νομικός σύμβουλος του κράτους στο ΥΠΕΞ, πρόσωπο λοιπόν που θα το ξέρουν καλά οι ιθύνοντες στο υπουργείο και θα έχουν «διαπλέξει» καταλλήλως στα ενδότερα του υπουργείου… Για ορισμένες ρυθμίσεις, δήθεν εκσυγχρονισμού, του οργανισμού του υπουργείου θα επανέλθουμε διότι φαίνεται ότι είναι φιλοδιπλωματικές μέχρι το μεδούλι…

Η στήλη έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι το κλίμα ευνοιοκρατίας και φαβοριτισμού που επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών υποχρεώνει αρκετά και ικανότατα στελέχη του (περίπτωση πρέσβη Γ. Σαββαΐδη) σε υποχρεωτική «αγρανάπαυση» στα σπίτια τους… Άλλοι μαθαίνω ότι προτιμούν να πηγαίνουν στα γραφεία τους με μειωμένο ωράριο (αφού δεν τους αξιοποιούν καταλλήλως) και διαβάζουν εφημερίδες… Φαίνεται όμως ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδ. Πάγκαλος έχει καλύτερη από εμάς ακουστική πληροφόρηση και έτσι μάθαμε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών… ροχαλίζουν, όπως το δήλωσε δημοσίως. Αν βεβαίως ήταν ο Γ. Σουφλιάς στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας, ίσως για τους γνωστούς λόγους δεν θα άκουγε το ήπιο ροχαλητό της διπλωματίας μας, αλλά ο Π. Μολυβιάτης γιατί δεν κατεβαίνει στους… κοιτώνες να δει γιατί ροχαλίζουν οι διπλωμάτες μας; Μάλλον αποκοιμήθηκαν περιμένοντας τον ανασχηματισμό… Βέβαιο είναι ότι θα ξυπνήσουν απότομα μόλις δουν ως εφιάλτη τον νέο υπουργό Εξωτερικών…

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ