Σύγκρουση για το 50%+1 του Mega

Επί της ουσίας την κίνηση αποκλεισμού του Ομίλου Βαρδινογιάννη από τον έλεγχο της εταιρείας υποστήριξε ο Γ. Μπόμπολας. Αποκτώντας ένα επιπλέον 20% της Ίριδος (στην οποία είχε προ καιρού μειώσει τη συμμετοχή του στο 30%) και το μάνατζμεντ, έδωσε στον ΔΟΛ ένα ποσό 15 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει στην αγορά του πακέτου του 8,6% του Mega. Ταυτόχρονα στον ΔΟΛ ο Χρήστος Λαμπράκης μεταβίβασε το 5,2% του οργανισμού και μάλλον από 1,735% διατέθηκε στα ανίψια του Χ. Λαμπράκη, Δημήτρη Σαββίδη, Μανώλη Σαββίδη και Γιάννη Σημηριώτη.

Τεγόπουλος – Βαρδινογιάννης και λοιπές δυνάμεις

Από την άλλη, η πλευρά Βαρδινογιάννη, Τεγόπουλου και Κοπελούζου πρέπει να βρίσκεται περίπου στο 40%, οπότε η μάχη είναι για το υπόλοιπο 15%. Το δεύτερο ζήτημα αφορά τον Κ. Τεγόπουλο, ο οποίος έχει και τη θέση του προέδρου στο Mega και μολονότι από την «Ελευθεροτυπία» λένε πως ποτέ δεν ήταν στο άμεσο ενδιαφέρον του το κανάλι, σε κρίσιμες στιγμές (συνδρομητική τηλεόραση, υπόθεση Χατζηνικολάου) ο μεγαλομέτοχος της εφημερίδας παρενέβη καθοριστικά. Γιατί το έκανε αυτό η εταιρεία Χ. Κ. Τεγόπουλος; Προφανώς για να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα που ανέρχεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ, αλλά και για να ενισχύσει την εφημερίδα, όπως ειπώθηκε στα στελέχη της. Υπάρχει, πάντως, μια ένδειξη πως αυτές οι μετοχές μπορούν να επιστραφούν στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση διαψεύδεται η εμπλοκή του Ομίλου Βαρδινογιάννη στην εφημερίδα, άλλοι όμως τη θεωρούν ακόμη πιο σίγουρη. Εντυπωσιακό, πάντως, είναι και το γεγονός πως έως τώρα δεν έχει κάνει την εμφάνισή της η πλευρά Κοπελούζου.

Πώς επηρεάζεται πολιτικά το τοπίο; Το Mega θα εξακολουθήσει να έχει μια ελαφρώς επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης, με τον Χ. Παναγιωτόπουλο, μέλος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα. Μια πιο φιλοκυβερνητική στάση, που ίσως προερχόταν από την πλευρά Βαρδινογιάννη, προς το παρόν αποφεύχθηκε. Πέραν τούτων, ίσως υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση, καθώς με τόσο χαμηλό ποσοστό ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να διατηρήσει τη θέση του, άρα θα έχει ενδιαφέρον ποιος θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Μήπως κάποιος από τον ΔΟΛ; Μήπως ο Σ. Ψυχάρης;

Την ίδια ώρα υπάρχουν εξελίξεις σε ακόμη τρεις ομίλους. Ο Δ. Κοντομηνάς πιέζεται πλέον και από μία ακόμη πλευρά. Εκτός από τον Γ. Κουρή και την εισαγγελική έρευνα περί την Interamerican σε διάφορες χώρες, έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τον πρώην συνέταιρό του Σ. Τσοτσορό, ο οποίος τον κατηγορεί για εικονικές μεταβιβάσεις με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς. Μάλιστα ρισκάρει και ποινικές ευθύνες, επικαλούμενος και τα ιδιωτικά συμφωνητικά, από τα οποία υπάρχουν ενδείξεις για έλεγχο περισσότερων τους ενός Μέσων, ενώ ενώπιον των αρχών δήλωνε πως δεν έχει άλλες συμμετοχές σε ΜΜΕ.


Σχολιάστε εδώ