Στις αγκυλώσεις του ΟΤΕ «κολλάει» η καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού

Ελπίζουμε, βέβαια, ότι θα αποφευχθεί μια μονοπωλιακή σχέση που θα «κλείσει» τα πληροφορικά μυαλά των ελλήνων λειτουργών, και ότι έχει προβλεφθεί στη συμφωνία σχετικός όρος για την παράδοση των «κλειδιών» των συστημάτων στην ελληνική πολιτεία, κάτι που αποτέλεσε βασική αιτία μη χρήσεως των λογισμικών της Microsoft από μεγάλα κράτη για τις κρατικές τους υπηρεσίες που προτίμησαν ανοιχτά συστήματα όπως τα Unix και Linux.

Είναι ζήτημα ανεξαρτησίας σοβαρό, το οποίο είμαστε βέβαιοι πως έχει προβλεφθεί.

Και ενώ η είδηση αυτή συνάδει με την προτεραιότητα που ο πρωθυπουργός έχει δώσει στη μάχη κατά του νέου αναλφαβητισμού του αιώνα, του ψηφιακού αναλφαβητισμού, ο οποίος μπορεί να θέσει μια χώρα -όσο αναπτυγμένη κι αν είναι αυτή τη στιγμή- στις τάξεις των παριών χωρών, έρχεται ξανά η υπενθύμιση από τον κ. Ν. Αλεξανδρίδη, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ότι είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη στις ευρυζωνικές συνδέσεις! Και αυτό, δυστυχώς, οφείλεται στην επί χρόνια πολιτική του ΟΤΕ, ο οποίος ούτε την απαραίτητη υποδομή εξασφάλισε, παρά τις περίφημες ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και τις δαπάνες δισεκατομμυρίων, ούτε τις τιμές των συνδέσεων φροντίζει να μειώσει. Δεν είναι δυνατόν μια εταιρεία δημοσίου συμφέροντος, η οποία δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε με τα χρήματα των ελλήνων πολιτών και η οποία χρηματοδοτεί από τους φόρους των, ούσα δήθεν ιδιωτική πλέον, την παχυλότατη εθελουσία έξοδο των υπαλλήλων της για να ανέβει χρηματιστηριακά, να χρεώνει στον έλληνα καταναλωτή το μονοπωλιακό ουσιαστικά δίκτυό της σε τιμές τέσσερις φορές μεγαλύτερες από το Βέλγιο για σύνδεση DSL δέκα φορές βραδύτερη, όταν ο μισθός του Έλληνα είναι ο μισός του Βέλγου.

Συγκριτικά, ο Έλληνας πληρώνει 80 φορές ακριβότερα τη σύνδεσή του!Και μετά συζητάμε για ανάπτυξη.

Επικαλούμαστε την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για άμεση διόρθωση του αίσχους αυτού, αλλά και τον παρακαλούμε να λάβει ρηξικέλευθες αποφάσεις για τον τομέα αυτόν, όπου «παίζεται» το γνωστικό, αναπτυξιακό και οικονομικό μέλλον του τόπου. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η πρόσκληση στον ελληνοαμερικανό διευθυντή του MEDIA LAB του ΜΙΤ της Βοστώνης, μεγαλύτερου κέντρου πληροφορικής στον κόσμο, κ. Νεγρεπόντη, να εκπονήσει σχέδιο άμεσης πληροφορικής πρωτοπορίας για την Ελλάδα. Ο κ. Νεγρεπόντης σχεδιάζει τον φορητό υπολογιστή των 100 δολαρίων που θα κλείσει το ψηφιακό χάσμα με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Ας του ζητηθεί να κατασκευάσει τον φορητό υπολογιστή των 100+300 δολαρίων για τα ελληνόπουλα.

Τα 300 θα επιδοτεί η κυβέρνηση και με αυτό το κόστος μπορεί να εφοδιάσει όλους τους έλληνες μαθητές με υπολογιστή, με συνολικό κόστος δέκα και πλέον φορές φθηνότερο από κάποιες σχολικές βιβλιοθήκες που έπρεπε να είχαν γίνει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η εποχή μας απαιτεί ρήξεις και τομές.


Σχολιάστε εδώ