Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Πλην όμως υπάρχουν ακόμα και τώρα φωνές που πρεσβεύουν τη λογική. Μια… λογική που λέει πως δεν μπορεί και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ η αγορά να συνεχίσει απνευστί το ανοδικό της ράλι, μια λογική που θεωρεί ως την πιο υγιή αντίδραση μια ρευστοποίηση, ίσως και αρκετά σημαντική, των κερδών που καταγράφουν πάμπολλες μετοχές.

Ίσως το πιο θετικό στοιχείο απ’ όσα συμβαίνουν εσχάτως στην αγορά είναι το γεγονός πως το συναλλακτικό ενδιαφέρον δείχνει πλέον να επικεντρώνεται στη χαμηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, κάτι που μεταφράζεται και σε θετικότατη πορεία αρκετών μετοχών, πολύ περισσότερων ίσως κι από αυτές που μέχρι στιγμής «εμπιστευόμαστε».

Οι αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι το επίπεδο των 4.000 μονάδων αποτελεί ένα σημαντικό «ανάχωμα» που πρέπει να υπερκεράσει ο Δείκτης. Και για να το κάνει αυτό, χρειάζεται ίσως πολύ μεγαλύτερη ώθηση από αυτή που του παρέχουν προς ώρας οι ειδήσεις από το μέτωπο των επιχειρήσεων και οι κινήσεις των θεσμικών. Όλοι όμως συμφωνούν πως μια διάσπαση του ορίου των 4.000 μονάδων, σε συνδυασμό με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών, θα αποτελέσει την αρχή ενός νέου ανοδικού κύματος. Κι όποιος προλάβει, ή αν θέλετε, όποιος αντέξει …

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πάντως πως έχουμε μπροστά μας την περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων έτους από τις εισηγμένες, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως να έχουμε εκπλήξεις ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα. Επομένως, η «σωστή» επενδυτική τακτική προστάζει είτε τη διακράτηση θέσεων σε χαρτιά που «εμπνέουν εμπιστοσύνη», είτε τη ρευστοποίηση θέσεων, όπου υπάρχουν καλά κέρδη, για την αποκόμιση «δύναμης» για επιλογές όπου υπάρξουν επενδυτικές ευκαιρίες μετά την ανακοίνωση των λογιστικών καταστάσεων έτους. Πάντως έχετε στο μυαλό σας και την πληροφορία που θέλει τους εγχώριους θεσμικούς να επικεντρώνουν την τακτική -και τις τοποθετήσεις τους- σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση το προσεχές διάστημα…

ΥΓ1: Για να ξέρουμε ποιοι «κάνουν παιχνίδι» στο ΧΑΑ: από το σύνολο των μελών του ΣΜΕΧΑ, ήτοι των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Σοφοκλέους, οι πρωταγωνιστές παραμένουν, εδώ και πολύ καιρό, οι ίδιοι. Οι ΑΧΕ με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς είναι κατά σειρά οι Εurobank Sec., Π&Κ, Εθνική Χρηματιστηριακή.

ΥΓ2: Σε υψηλά 5 ετών βρέθηκε μεσοβδόμαδα ο Δείκτης CAC στο γαλλικό χρηματιστήριο. Σε τιμή ρεκόρ για τα τελευταία 4,5 χρόνια έκλεισε την εβδομάδα και ο πανευρωπαϊκός δείκτη Dow Jones Stoxx 600. Με δυο λόγια στην παρούσα φάση οι διεθνείς -και δη οι ευρωπαϊκές αγορές- μοιάζουν λίγο με το κοτέτσι όπου γεννούν και τα κοκόρια. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για την εγχώρια «ψυχολογία» των εμπλεκομένων με την αγορά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! Μήπως πρέπει να σκεφτούμε πως τα κέρδη που προκύπτουν τώρα στις ευρωαγορές ίσως και να μην μεταφραστούν -τουλάχιστον άμεσα- σε ρευστότητα έτοιμη να … πλημμυρίσει την ελληνική αγορά με τις κατά τεκμήριο πιο χαμηλά αποτιμημένες μετοχές σε σύγκριση με τις λοιπές ευρωπαϊκές; Δεν ξέρω, τροφή για σκέψη δίνω …

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ