ο Δαίμονας των δημαρχείων

Η ΕΤΑ είχε παραχωρήσει την παραλία, με τον όρο όμως ότι ο δήμος θα πρέπει να κάνει τα έργα ανάπλασης που έχουν συμφωνηθεί, φυσικά με δικά του έξοδα, σε διάστημα τριών χρόνων! Αν περάσει αυτός ο χρόνος και δεν έχουν γίνει τα έργα, τότε η παραχώρηση μπορεί να ανακληθεί. Το σημαντικό της εν λόγω ιστορίας, όπως καταγγέλλει η δημοτική σύμβουλος Ιατρίδου, είναι ότι ο όρος αυτός μπήκε εκ των υστέρων στο συμφωνητικό, χωρίς να έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο! Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ο δήμος απέσυρε μια προσφυγή που είχε κάνει στο ΣτΕ εναντίον της ΕΤΑ, για άλλο θέμα, προκειμένου η δεύτερη να εκχωρήσει το δικαίωμα χρήσης της παραλίας. Κανονικό αλισβερίσι δηλαδή. Έλα, όμως, που και οι δύο «συνεταίροι» λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Η ΕΤΑ ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι υπάρχει και δεύτερη προσφυγή από κατοίκους στο ΣτΕ που πρέπει πάση θυσία να αποσυρθεί. Οι κάτοικοι όχι μόνο δεν έχουν αποσύρει την προσφυγή αλλά, όπως μαθαίνω, ετοιμάζεται και συγκέντρωση με έντυπο υλικό, όπου θα αποκαλύπτεται όλο το παρασκήνιο των μεθοδεύσεων που έγιναν. Εγώ σήμερα σας έδωσα μια μικρή γεύση.

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει σχετικά με την επανεκλογή του ο τοπάρχης Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, έπειτα από την άρση εμπιστοσύνης που έκανε στην παράταξή του ο Συνασπισμός, όπως λένε αυτοί που ξέρουν περισσότερα, θα είναι πολύ σοβαρό. Την προηγούμενη εβδομάδα τα στελέχη που ανήκουν στην τοπική γραμματεία του ΣΥΝ, με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισαν να μην ανεχτούν άλλο να γίνονται, όπως είπαν, συνένοχοι της κακοδιοίκησης που υπάρχει στην πόλη. Είπαν βέβαια και άλλα πολλά, που αφορούν τη σημερινή διοίκηση, αλλά δεν μπορώ να τα γράψω, γιατί τότε η εφημερίδα μας θα ενταχθεί στον νόμο περί ασέμνων.

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της στήλης όπου πριν από έναν περίπου μήνα είχαμε γράψει ότι στον χώρο τού πρώην ιπποδρόμου θα χτιστεί το νέο κτίριο της Λυρικής Σκηνής. Σε σχετική ερώτηση απάντησε στη Βουλή προχθές. Οι τακτικοί αναγνώστες θα θυμούνται ότι από πέρσι έγραφα πως οι πανηγυρισμοί του δημάρχου για δήθεν παραχώρηση της έκτασης στον δήμο, ύστερα από δικές του ενέργειες, είναι τουλάχιστον για γέλια. Φυσικά και γνώριζε την αλήθεια. Αυτά για εκείνους που εμπιστεύονται την έγκυρη πληροφόρησή τους στο «ΠΑΡΟΝ». Για τους άλλους… δεν θα μπορέσουμε.

Χαμός έχει γίνει στο Χαϊδάρι μετά την ανακοίνωση του νυν δημάρχου Ντηνιακού να μην είναι πάλι υποψήφιος. Η παρουσία του μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως «άτυπη απαγόρευση» για οποιονδήποτε είχε φιλοδοξίες, αφού ο σημερινός τοπάρχης είναι, όπως απέδειξε τις τέσσερις τετραετίες συνεχούς θητείας, πολύ δύσκολος αντίπαλος. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, εφτά είναι οι υποψήφιοι μελλοντικοί τοπάρχες της πόλης. Πάντως, μέχρι τις εκλογές τουλάχιστον οι δύο θα έχουν ξεχάσει την εξαγγελία τους.

Προσπάθεια για κοινό μέτωπο όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης απέναντι στον δήμαρχο Καζάκο εξετάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ στον δήμο Ζωγράφου. Οι Δημητριάδης, Ρέγκας και Πέττας έχουν αναλάβει τη διερεύνηση των όρων συνεργασίας και συμφώνησαν, απ’ ό,τι μαθαίνω, να συστήσουν και μια επιτροπή γι’ αυτόν τον σκοπό. Η αλήθεια είναι ότι παρόμοια προσπάθεια, τουλάχιστον εκεί, δεν έχει ξαναγίνει. Η πείρα λέει ότι τέτοιες προσπάθειες οδηγούνται στον γκρεμό. Για να δούμε εάν στον δήμο αυτόν υπάρξει η εξαίρεση.

Εκατό διαμερίσματα απέκτησε ο δήμος Αμαρουσίου. Σοβαρά μιλάω, δεν κάνω πλάκα. Η εταιρεία που κατασκεύασε το Ολυμπιακό Χωριό παραχώρησε τα διαμερίσματα αυτά ως αντάλλαγμα, κάτι σαν αντιπαροχή δηλαδή, για τη δημοτική έκταση που παραχώρησε ο δήμος με τη μέθοδο της πώλησης μετοχών της Δημοτικής Επιχείρησης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του δήμου.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Αχαρνών θα πάρει ο γιος του βουλευτή Σπύρος Βρεττός. Στις τοπικές διαδικασίες εκλογής έλαβαν μέρος έξι υποψήφιοι. Το κλίμα όμως στην τοπική οργάνωση ήταν σαφώς υπέρ του φίλτατου Σπύρου. Τώρα, βέβαια, επειδή τα ματάκια μου έχουν δει πολλά, είναι πολύ πιθανό μέχρι να πάει το αποτέλεσμα στη Χαριλάου Τρικούπη να… αλλάξει το όνομα.

Στον Άγιο Δημήτριο μέχρι σήμερα, με αντιπαροχή μια αντιδημαρχία και αρκετά μέλη στα ΔΣ των νομικών προσώπων, ο Συνασπισμός στήριζε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Πρώτα τη Βασιλική Βερυκάκη και αργότερα, επί τρεις τετραετίες, τον νυν δήμαρχο Παντελή Ειρηνάκη. Μαθαίνω, όμως, ότι τώρα έχουν αρχίσει κάποιες διεργασίες για προσπάθεια αυτόνομης καθόδου του. Όσον αφορά την κυοφορούμενη υποψηφιότητα «αντάρτη» από την παράταξη Ειρηνάκη, αυτό πλέον αποτελεί οριστικό παρελθόν. Ο εν λόγω «αντάρτης» γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Παπαλακάκης ανακοίνωσε επισήμως πλέον ότι εγκαταλείπει τις φιλοδοξίες του. Προφανώς αιτία ήταν ότι όλες οι τοπικές κομματικές οργανώσεις, τέσσερις, ζωή να έχουν, ανακοίνωσαν την υποστήριξη του Ειρηνάκη. Όσον αφορά τα νεοδημοκρατικά, εκεί είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, θα είναι ο επίσημος υποψήφιος, ενώ ο διευθυντής του τοπικού ΙΚΑ κ. Λαζαρόπουλος με διάφορους φαρμακοποιούς και υφισταμένους του γιατρούς θα φτιάξει πολύχρωμο ψηφοδέλτιο. Τον Λαζαρόπουλο υποστηρίζει και ο επί τετραετίες μόνιμος υποψήφιος της ΝΔ Φώτης Γεώργας.

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Με χειροβομβίδα ανατίναξαν τα γραφεία τοπικής εφημερίδας στον Χολαργό. Ο δημοσιογράφος που εκδίδει την εφημερίδα «Παρατηρητής», Μάκης Βραχιολίδης, έμαθα ότι είπε «μερικά πράγματα» στην Αστυνομία, τα οποία όμως δεν φώτισαν τον δρόμο προς τους δράστες. Πάντως, η Ασφάλεια ζήτησε τα τελευταία φύλλα της εφημερίδας, μήπως και ανακαλύψει κάτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να μη μιλάς καθόλου. Ας τελειώσουν οι έρευνες και τα ξαναλέμε.

Άλλα λένε, άλλα κάνουν και τελικά μας μπερδεύουν. Στη Ν. Ερυθραία η πρώην δήμαρχος, αγαπητή Β. Ταμβάκη, δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα είναι υποψήφια. Άλλα λέει τη μια μέρα, άλλα την άλλη. Ο νυν δήμαρχος, Δ. Μπουρίκας, θα είναι πάλι υποψήφιος αλλά, όπως λέει, χωρίς τη στήριξη κανενός. «Εγώ υπό έγκριση δεν μπαίνω», λέει στους συνεργάτες του. Και ανάμεσα σε όλα αυτά να και η γοητευτική Κατερίνα Μουστάκη που θέτει τον εαυτό της υπό την κρίση του Κινήματος. Απ’ ό,τι καταλάβατε, τα πράγματα είναι ακόμη υπό σκιάν. Πού θα πάει όμως, σε λίγο καιρό θα ξεκαθαρίσουν. Εδώ θα είμαστε εμείς.

Αν τα παρατήσει ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας, Νίκος Αδαμόπουλος, πριν από την τελική ευθεία των εκλογών, μην απορήσετε. Κάθε μέρα αποχωρεί και ένα στέλεχος. Μιλάμε για σοβαρά στελέχη, με «προίκα» εκατοντάδων ψήφων και σημαντικότατη επιρροή στα τοπικά πράγματα. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο ώστε ο δήμαρχος αναγκάστηκε να πάει στη Ρηγίλλης προκειμένου να «μαζευτούν» οι διαφωνούντες. Απείλησε ότι θα τα παρατήσει, εάν δεν τους «τραβήξουν το αφτί». Ο πόλεμος που έχει ανοίξει με την τοπική οργάνωση της ΝΔ στην πόλη δεν έχει προηγούμενο. Κρίμα, Νίκο. Αλλιώς ξεκίνησες.

Η διάσπαση της ΝΔ στη Ν. Σμύρνη, εάν ο δικηγόρος Γιώργος Πώπωτας δεν πάρει επίσημη υποστήριξη, θα είναι αναπόφευκτη. Επειδή ξέρω τον χαρακτήρα του, σας λέω ότι πρόκειται για αποφασιστικό άνθρωπο. Οι πληροφορίες που λένε ότι η ΝΔ αναζητά άλλο πρόσωπο δεν είναι μόνο με ουσία, αλλά καθημερινά επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερο. Αυτά βέβαια αφορούν το σήμερα. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο αγαπητός Γιώργης, εάν κληθεί από του επιτελείς του νεοκλασικού με τη διαγραφή ανά χείρας. Εκεί να σε δω, φίλε μου, πόσα απίδια χωράει ο σάκος.

Κρίμα που δεν ήμουν εκεί. Δεν με κάλεσε. Παρουσίασε τους υποψήφιους του συνδυασμού του ο εν δυνάμει σωτήρας της Γλυφάδας Στέλιος Λανδράκης. Έμαθα ότι έβγαλε και μια ωραία ομιλία, όπου ανέφερε και τις θέσεις της παράταξής του για την ανάπτυξη της πόλης. Ωραία πράγματα. Κρίμα που δεν το ήξερα για να του έστελνα με φαξ μερικές ερωτήσεις. Όχι πως θα μου απαντούσε, αλλά, έτσι, σε δουλειά να βρισκόμαστε. Τι να μου πει άλλωστε για την καταστροφή της Γλυφάδας που έγινε επί των ημερών του. Ό,τι και να πούμε είναι περιττό. Το παρελθόν έχει καταγράψει σημεία και τέρατα που έγιναν στην πόλη. Τώρα θέλει να είναι πάλι υποψήφιος. Τον γλυφαδιώτικο λαό τον ρώτησε;

Τι έχει απογίνει η ιστορία με το νοθευμένο πετρέλαιο που βρέθηκε στις αποθήκες του δήμου Νίκαιας; Το πετρέλαιο προοριζόταν για τα απορριμματοφόρα του δήμου. Έπειτα από έλεγχο υπαλλήλων της νομαρχίας διαπιστώθηκε ότι ήταν πετρέλαιο για ναυτιλία, δηλαδή εντελώς ακατάλληλο, κατά 45%. Ο αγαπητός δήμαρχος ούτε στο τηλέφωνο δεν βγαίνει για να μας διαφωτίσει.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του δήμου Ελευσίνας και του Οργανισμού Λιμένος για τον καθαρισμό της παραλίας. Βρωμάει ο τόπος. Φυσικά η υπόθεση έχει έντονο παρασκήνιο. Ο δήμος έχει την τεχνική δυνατότητα να καθαρίσει την παραλία, αλλά στην πίεση να του παραχωρηθεί η παραλία από τη Γραμματεία Λιμένων αρνείται να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια. Σημασία έχει ότι τη βρώμα την πληρώνουν οι κάτοικοι και κανένας άλλος. Επιτέλους, ας βρεθεί μια λύση. Φτάνουν πια οι εκβιασμοί εκατέρωθεν.

Με απόφασή του το ΣτΕ ακύρωσε την πληρωμή έργου αξίας ενός δισεκατομμυρίου δραχμών που είχε δοθεί με απευθείας ανάθεση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, από τον δήμο Ωρωπού. Το έργο είχε δοθεί το 1999 στην εταιρεία Εξαρχάκος ΑΤΕ – Άρατος ΑΕ και αφορούσε οδοποιία και έργα άρδευσης. Τότε η Περιφέρεια Αττικής είχε εγκρίνει την ανάθεση, παρά το γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση του δήμου, που τότε ήταν αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει το γεγονός. Ο χρόνος ήρθε και δικαίωσε τους διαφωνούντες. Το ερώτημα όμως παραμένει. Τι θα γίνει με τα χρήματα που έχει πάρει ο εργολάβος; Θα επιστραφούν;

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ξέσπασε στους Αγίους Αναργύρους με αφορμή την κοπή πίτας της δημοτικής παράταξης η οποία πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Ο δήμαρχος έκανε το εξής πρωτοφανές: απάντησε στην πρόσκληση που είχε διανείμει η συγκεκριμένη παράταξη, γιατί, όπως υποστηρίζει, έκανε σκληρή κριτική στη διοίκησή του. Φυσικά, αυτή η γκάφα του Τρίγκα, ο οποίος απάντησε προσωπικά σε πρόσκληση για κοπή πίτας, αποδεικνύει όχι μόνο πόσο «λίγος» είναι, αλλά αναδεικνύει και σαν μοναδικό αντίπαλό του τον πρώην δήμαρχο, κ. Ταμπακίδη. Βέβαια, κάποιοι κακοπροαίρετοι μιλούν για «σικέ» παιχνίδι, αφού βολεύει και τους δύο να μάχονται για «τα καλά και συμφέροντα», μιας και οι εσωκομματικοί εχθροί καραδοκούν να τους αρπάξουν τις καρέκλες.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συντρόφια, μη μιλάτε πολύ στα κινητά. Τέρμα οι λαμογιές και οι αρπαχτές. Ραντεβού στο Κολωνάκι και όλα κατ’ ιδίαν.


Σχολιάστε εδώ