«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Κάποιοι από την αξιωματική αντιπολίτευση αντιλήφθηκαν καθυστερημένα τι συνέβαινε και άρχισαν τις διαμαρτυρίες. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης στράφηκε κατά του προεδρεύοντος, τον οποίο κατηγόρησε ότι το έκανε σκόπιμα «για να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ».

Ακολούθησε μεγάλη φασαρία και ο Τραγάκης ξεκίνησε την εκφώνηση των άρθρων από την αρχή, αλλά στα πρακτικά που βγήκαν αργότερα φαίνεται να μη συνέβη τίποτε απολύτως, αφού ολόκληρος ο καβγάς αφαιρέθηκε, χωρίς καν να ερωτηθούν -έστω για τους τύπους- οι βουλευτές που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Και μπορεί η συγκεκριμένη πλαστογράφηση να μην έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία -αφού ο καβγάς ήταν μάλλον για τυπικό ζήτημα- το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι ιδιαιτέρως σοβαρό: Ποιος και γιατί μπορεί να αφαιρεί από τα πρακτικά μέρος μιας συζήτησης, η οποία μάλιστα μεταδίδεται ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής;


Πανταχού παρών ο «πειρασμός» του ρουσφετιού

Κανείς πολιτικός και καμία κυβέρνηση τελικά φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό των ρουσφετολογικών προσλήψεων. Έτσι, ακόμη και οι νυν κυβερνώντες, που επαγγέλθηκαν την επανίδρυση του κράτους και την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των συμβασιούχων, δεν χάνουν ευκαιρία να βάλουν στα νομοσχέδιά τους ρυθμίσεις για διορισμούς «από το παράθυρο».

Από τον κανόνα αυτόν δεν ξέφυγε και ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, που πέρασε αυτές τις μέρες από τη Βουλή, κατέφυγε στο εξής «τρικ»: Όρισε κατ’ αρχάς ότι στο νομικό ίδρυμα που θα συσταθεί -και θα είναι ιδιωτικού δικαίου, παρ’ όλο που τα χρήματα για τη λειτουργία του θα τα παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό- οι προσλήψεις περισσότερων από 50 ατόμων θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Και ως εδώ όλα καλά.

Αμέσως μετά όμως με μεταβατική διάταξη όρισε ότι μέχρι να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Αρχείου, θα μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος, τον οποίο θα ορίσει ο υπουργός, να προσλαμβάνει επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό «με σύμβαση έργου κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις».
Με λίγα λόγια, θα ακολουθηθεί το κλασικό «κόλπο» που γνώρισε μέρες δόξης στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης και συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό και από τη σημερινή: γίνονται οι προσλήψεις με συμβάσεις έργου και μετά προκηρύσσονται οι θέσεις, στις οποίες λόγω προϋπηρεσίας παραμένουν όσοι μπήκαν «στο μιλητό».

—–*—–

Λιάνα κατά… σαμπάνιας και «επαναστατικής γυμναστικής»

Για το άρθρο του νομοσχεδίου που αφορούσε τις προσλήψεις το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Λιάνας Κανέλλη, η οποία το βρήκε υπερβολικό και «υποκριτικό», και ξέσπασε κατά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κάνοντάς τους κριτική ακόμη και για την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
«Έλεος, συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ» αναφώνησε η βουλευτής του ΚΚΕ και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν κι άλλοι χώροι για να κάνει κανείς γυμναστική. Καλύτερα στο πεζοδρόμιο. Επαναστατική γυμναστική στο πεζοδρόμιο και όχι εδώ με κοστούμι και γραβάτα…». Τα λόγια της προκάλεσαν την αντίδραση των «πράσινων» βουλευτών, αλλά η κυρία Κανέλλη απτόητη συνέχισε: «Αν θέλετε να χωνέψετε τη σαμπάνια από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, δεν θα το κάνετε στην πλάτη μου!».

Τι δείχνουν όλα αυτά; Αυτό που έχει επισημάνει και με άλλες ευκαιρίες η στήλη, ότι δηλαδή οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ παραμένουν τεταμένες και δεν εξομαλύνονται, αφού ούτε για μια ψηφοφορία την οποία μάλιστα ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χάρης Καστανίδης είχε σπεύσει να ανακοινώσει από νωρίς, δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

—–*——

Περίμεναν τις… αλκυονίδες για το «επίδομα θέρμανσης»

Μόνο πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν ζήτησε η κυβέρνηση για να… δεήσει να βάλει για συζήτηση στην Ολομέλεια την πρόταση νόμου που έχει υποβάλει εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στους εισοδηματικά ασθενέστερους.

Παρότι είναι υποχρεωτικό να συζητείται πρόταση νόμου την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το προεδρείο της Βουλής έκανε «λάστιχο» τον κανονισμό για να μη συμπέσει η συζήτηση της πρότασης για το επίδομα με το κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων εβδομάδων. Και χρειάστηκε να γίνουν εντονότερες οι επανειλημμένες διαμαρτυρίες των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων για να προγραμματιστεί, επιτέλους, για την ερχόμενη Πέμπτη.

Αν ήταν στο χέρι της κυβέρνησης, θα ανέβαλλε τη συζήτηση ως το… καλοκαίρι, αλλά φαίνεται ότι και οι αλκυονίδες που έχουμε αυτές τις μέρες δεν τους πέφτουν άσχημα. Εκτός και αν ο καιρός συμμαχήσει με το ΠΑΣΟΚ…

——*——

Τι χρειάζονται οι Ανεξάρτητες Αρχές;

Η υπόθεση των υποκλοπών των κινητών που αποκαλύφθηκε έφερε στην επικαιρότητα τις περιβόητες Ανεξάρτητες Αρχές που διορίζει με αυξημένη πλειοψηφία -και άρα με συναίνεση- η Διάσκεψη των Προέδρων. Στον τομέα της τηλεφωνίας μάλιστα εμπλέκονται δύο από τις λεγόμενες Ανεξάρτητες Αρχές, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και η Αρχή Διασφάλισης του Απόρρητου των Επικοινωνιών. Στην πρώτη εξ αυτών η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες, αλλάζοντας τον σχετικό νόμο, διόρισε αποκλειστικά δικούς της, στη δεύτερη, που είναι συνταγματικής περιωπής -προβλέπεται ρητά στο Σύνταγμα-, επικεφαλής είναι ακόμη οι διορισθέντες από την προηγούμενη κυβέρνηση και για την ακρίβεια από το υπό τον Απόστολο Κακλαμάνη προεδρείο της Βουλής.

Και οι δύο όμως έμειναν εντελώς έξω από τη συγκλονιστική υπόθεση που ήρθε στο φως με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς για τον ρόλο της ύπαρξής τους. Και πολύ περισσότερο να αναρωτιέται ο κάθε πολίτης γιατί η σημερινή κυβέρνηση -που θέλει να αναθεωρήσει και το Σύνταγμα- δεν τις καταργεί. Μήπως τις κρατάει απλώς για να βολεύει κάποιους ανθρώπους και τίποτε άλλο;


Σχολιάστε εδώ