Καθαρή κοροϊδία οι αυξήσεις

Από τη πλευρά της αντιπολίτευσης αισθήματα ανακούφισης προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, η σιωπή του οποίου τις κρίσιμες μέρες που πέρασαν είχε προκαλέσει εντονότατη δυσφορία σε συνδικαλιστές και εργαζομένους που αισθάνονταν «πολιτικά ακάλυπτοι» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντίδρασή τους απέναντι σε κυβερνητικές και εργοδοτικές επιθέσεις – έχοντας μόνο ΚΚΕ και ΣΥΝ δίπλα τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου ακολούθησαν παρεμβάσεις, επερωτήσεις και δηλώσεις από τα στελέχη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταδίκαζαν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, και την πολιτική των αυξήσεων που χαράζει η κυβέρνηση για το 2006.

Κορυφαία ζητήματα κοινωνικής ρήξης:

• Η πρωτόγνωρη άρνηση των διοικητών των τραπεζών (μεταξύ τους η Εθνική, η Εμπορική και η Αγροτική) να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) για τη σύναψη της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας -στάση που, αν περάσει, ανοίγει τον δρόμο στην κατάργηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Και

• Η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής στον δημόσιο τομέα, που με τις αυξήσεις του 3% επιφέρει μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά τουλάχιστον 1,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους και δίνει το «στίγμα» για το ποσοστό αύξησης στο οποίο θα κινηθεί η εργοδοσία και στον ιδιωτικό τομέα. Έπειτα από πολλά χρόνια η αύξηση κινείται κάτω από τον πληθωρισμό.

Η εξαιρετικά δυσχερής για τα συνδικάτα συγκυρία εξισορροπείται από την ενωτική αντίδραση, καθώς το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-Αυτ. Παρέμβαση) τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΑΔΕΔΥ φέρεται αποφασισμένο τούτη τη φορά να αντιδράσει. Είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της ΔΑΚΕ Κώστα Πουπάκη, που κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα «να βγει στην επίθεση» γιατί, όπως είπε: «Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρχουν στο μέλλον συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν εκπροσώπηση».

Σημειώνεται ότι τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΑΔΕΔΥ δέχτηκαν με ανακούφιση τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, που ύστερα από μακρά σιωπή καταδίκασε την επιχείρηση που εξελίσσεται κατά των εργατικών δικαιωμάτων λέγοντας ότι σηματοδοτεί επιστροφή σε «εργασιακό μεσαίωνα».

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ με σκληρές δηλώσεις τόσο της κ. Αλέκας Παπαρήγα όσο και του κ. Αλ. Αλαβάνου καταγγέλλουν τη κυβέρνηση της ΝΔ και την εργοδοσία για το πογκρόμ κατά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που «εκκόλαψαν» τις σημερινές ακραίες εξελίξεις.

Χωρίς τράπεζες αύριο.
«Να παραιτηθούν οι διοικήσεις των κρατικών τραπεζών»

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα και με οργή κατά του ΥΠΕΘΟ Γιώργου Αλογοσκούφη, που εκτιμάται ότι ενθάρρυνε τους διοικητές τουλάχιστον των τριών κρατικών τραπεζών, τους οποίους και διορίζει (σε Εθνική, Εμπορική και Αγροτική), να προχωρήσουν στην πρωτόγνωρη στα συνδικαλιστικά χρονικά άρνησή τους να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ εκδηλώνεται αύριο πανελλαδική απεργία των υπαλλήλων στις τράπεζες, ενώ συγκαλείται και το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που πιθανότατα θα αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Η εργοδοτική αυθαιρεσία πρέπει να σταματήσει τώρα, αλλιώς θα πάρει διαστάσεις που δεν μπορούμε ακόμη να συνειδητοποιήσουμε» αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημ. Τσουκαλάς, ενώ ο αντιπρόεδρος Ζώης Πεπές υποστηρίζει ότι ο κ. Αλογοσκούφης πρέπει να απαιτήσει την παραίτηση των διοικητών που διορίζει΄, «αν πράγματι είναι αντίθετος (ως κυβερνητικός αρμόδιος) για την πρωτοφανή αυτή ενέργεια». Παρέμβαση για τη στάση των τραπεζιτών έκανε και ο κ. Πουπάκης, με επιθετικά χαρακτηριστικά, αφού τους κατηγόρησε ότι τα θέλουν όλα χωρίς να εισφέρουν τίποτε στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν και στηρίζουν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, παρότι η ΔΑΚΕ δεν στήριξε την 24ωρη κινητοποίηση με το αιτιολογικό-σύμφωνα με τον γραμματέα της ΟΤΟΕ Α. Μαλινόπουλο- ότι έπρεπε να είναι πιο στοχευομένη και εντονότερης μορφής.

Είναι προφανές ότι αύριο καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στην απεργία, στην οποία συμμετέχει και ο Σύλλογος του προσωπικού της «Eurobank», που προσφάτως «έσπασε» με ξεχωριστή συμφωνία το θεσμοθετημένο ωράριο λειτουργίας και εργασίας των τραπεζών. Η αυξημένη συμμετοχή είναι αυτή που θα πιέσει τους τραπεζίτες, αλλά πρωτίστως την κυβέρνηση να «κάνουν πίσω» στην άρνησή τους να διαπραγματευτούν, ενώ αντιθέτως χαμηλό ποσοστό συμμετοχής θα ενθαρρύνει το εγχείρημα που ενδεχομένως αποτελεί και «πείραμα» εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού, που εκτός απρόοπτου τοποθετείται τώρα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Για την ΟΤΟΕ ο μέγιστος κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί είναι τυχόν «δελεαστικές» προτάσεις τραπεζιτών στις διοικήσεις των συλλόγων τους εν ονόματι του ανταγωνισμού, που θα λειτουργήσουν ως «δούρειος ίππος» για να σπάσει το σημερινό αρραγές συνδικαλιστικό μέτωπο, και να επιτευχθεί ο στόχος που εκτιμάται ότι δεν είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά η σύναψη ατομικών συμβάσεων που διαλύουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Αναβρασμός και στο Δημόσιο

Πρόκληση ύψιστου βαθμού αποτελεί και για την ΑΔΕΔΥ η ανακοίνωση-διάγγελμα του υπουργείου Οικονομίας, της εισοδηματικής πολιτικής για το 2006, που θα επιφέρει μείωση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1,5% τουλάχιστον.

Είναι η πρώτη φορά όπου με δελτία Τύπου γνωστοποιείται η εισοδηματική πολιτική, ενώ μόλις την περασμένη Τετάρτη (μέρα της ανακοίνωσης) ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος διαβεβαίωσε ότι θα υπήρχε συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη πριν από τις σχετικές εξαγγελίες.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος, υπολογίζει ότι οι απώλειες του εισοδήματος θα ξεπεράσουν τελικώς το 2% με 2,5% χαρακτηρίζοντας καθαρή κοροϊδία τις αυξήσεις που περιλαμβάνει η νέα εισοδηματική πολιτική του 2006. Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Βρεττάκος «το ύψος των ονομαστικών αυξήσεων θα κυμανθεί μεταξύ 1% με 5%, και καθώς η αύξηση δεν θα υπολογιστεί στο σύνολο των αποδοχών και θα περιοριστεί στον βασικό μισθό, θα έχει ως συνέπεια τις απώλειες που θα ξεπεράσουν το 2% με 2,5%.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα εισοδηματική πολιτική προβλέπει:

• Αύξηση του βασικού μισθού σε Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ ένοπλες δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας της τάξεως του 3%. (Στο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πέραν του 3% θα αποδοθεί από τον Σεπτέμβριο και η δεύτερη δόση του θεσμοθετημένου 2% επιδόματος ειδικών συνθηκών, η πρώτη δόση του οποίου καταβάλλεται ήδη από 1.9.2005).

• Οι συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων που ακολουθούν το ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς αυξάνονται κατά 4%. Όσοι συνταξιούχοι είναι μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα λάβουν από το Ταμείο τους μέση αύξηση μερίσματος της τάξεως του 5%.

• Οι αυξήσεις που θα δοθούν στις στρατιωτικές συντάξεις κατ’ εξαίρεση θα φτάσουν στο 6,5% λόγω χορήγησης της τέταρτης δόσης του επιδόματος θέσης ευθύνης ή του επιδόματος 176 ευρώ κατά περίπτωση, του επιδόματος ειδικών συνθηκών καθώς και των μισθολογικών προαγωγών.

• Η αύξηση σε συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα είναι της τάξεως του 7% (ή 10 ευρώ μηνιαίως) με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στο ύψος του πληθωρισμού του 2005.

• Στους συνταξιούχους του Δημοσίου θα καταβληθεί από τις 24.6.2006 και με τη σύνταξη του μηνός Ιουλίου η πρώτη δόση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ.

Οι αυξήσεις για μισθούς, συντάξεις ΟΓΑ και ΕΚΑΣ θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006 κατά 761 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των αμοιβών στο Δημόσιο θα ανέλθει φέτος σε 23 δισ. ευρώ.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ πρώτη αντέδρασε η βουλευτής κ. Βάσω Παπανδρέου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Εδώ έχουμε μια επανάληψη πολιτικής που ακολούθησε η ΝΔ την περίοδο 1990-1993, και που προκάλεσε τότε μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Και τώρα όμως αυτή η πολιτική θα έχει τις ίδιες συνέπειες.

Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την ελληνική κοινωνία, από τους εργαζομένους αυτή η πολιτική, που πάει τη χώρα προς τα πίσω».


Σχολιάστε εδώ