Θέμα Θράκης θέτουν τώρα οι Τούρκοι

Κίνηση η οποία γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά την ευθεία εμπλοκή του Συμβουλίου της Ευρώπης στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων για να ονομάζονται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν την πλήρη απουσία της ελληνικής πλευράς στον διπλωματικό στίβο και την έλλειψη σαφούς πολιτικής στα διεθνή φόρουμ για την αντιμετώπιση τέτοιων ζωτικής σημασίας θεμάτων. Και μάλιστα σε ένα ευρωπαϊκό θεσμό όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, που στάθηκε δίπλα στους Έλληνες στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και που αντιμετώπιζε θετικά το Κυπριακό.

Και όλα γίνονται την ώρα που η Τουρκία αποθρασύνεται και μέσω του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δηλώνει προκλητικά από το Παρίσι (όπου είχε συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του) ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αν δεν γίνει αποδεκτό το τουρκικό σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία, που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις δεσμεύσεις της προς τη Ε.Ε. και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης, αλωνίζει στην Ευρώπη (στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη Γκιουλ στο Παρίσι) για να παρουσιάσει και να εξηγήσει τις θέσεις και το σχέδιό της για το Κυπριακό στους Ευρωπαίους, την ώρα που η Αθήνα, πλήρως αδρανοποιημένη, δεν έχει καν στείλει ένα γραπτό υπόμνημα προς τους εταίρους μας για το Κυπριακό και το άτοπο των τουρκικών θέσεων. Γιατί για διπλωματική κινητικότητα μέσω επισκέψεων και ειδικών απεσταλμένων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για διαβουλεύσεις, ούτε λόγος να γίνεται. Αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι η επίσημη Ελλάδα ήταν απούσα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου ο τούρκος πρωθυπουργός ανενόχλητος «αλώνιζε», διαβουλευόμενος με τον Κόφι Ανάν και άλλους κορυφαίους παράγοντες της διεθνούς διπλωματίας για το τουρκικό σχέδιο για το Κυπριακό.

Ανοίγει θέμα Θράκης

Μετά τον ορισμό από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ειδικού εισηγητή που θα εξετάσει τη διαφορά Ελλάδας-πΓΔΜ, ήρθε και δεύτερο κτύπημα από τον ίδιο οργανισμό.

Με απόφαση και πάλι της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης θα εξετασθούν ταυτοχρόνως και σε αμοιβαία σύνδεση δυο ψηφίσματα:

1. Για την κατάσταση των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

2. Για τη δυστυχία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση για την εξέταση των δυο θεμάτων είναι πολλά. Κατ’ αρχάς ο τίτλος του δεύτερου ψηφίσματος για τη Θράκη είναι εξόφθαλμα προκλητικός και κατευθύνει εκ των προτέρων τους εισηγητές σε κάτι το αρνητικό. Το μόνο που έχουν να εξετάσουν οι εισηγητές που θα ορισθούν είναι ο βαθμός της δυστυχίας και όχι η πραγματική κατάσταση στην περιοχή.

Το δεύτερο, που είναι επίσης εξωφρενικό και πέρα από κάθε συμφωνία και κανόνα, είναι η αμοιβαιότητα. Η πρωτοβουλία είναι τούρκων βουλευτών και την έχουν συνυπογράψει και ορισμένοι Σκανδιναβοί. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει κανένα λόγο και κανένα δικαίωμα να εξετάσει την κατάσταση των μειονοτήτων στην Τουρκία βάσει της… Συνθήκης της Λωζάννης. Διότι πολύ απλά στην Τουρκία υπάρχουν οι Έλληνες της Πόλης, των οποίων η τύχη έχει συνδεθεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης και με τη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, όμως αυτοί δεν είναι η μοναδική μη μουσουλμανική μειονότητα. Υπάρχουν πολλές ακόμα, άρα η σύνθεση είναι απαράδεκτη. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δικαιούται να εξετάσει ό,τι θέλει για τη Θράκη, όχι όμως στη βάση προκαταλήψεων και εμφανώς εχθρικών προθέσεων, αφού, όπως προαναφέρθηκε, η πρωτοβουλία για να ετοιμασθεί ένα σχέδιο ψηφίσματος ήταν των τούρκων βουλευτών, οι οποίοι προσπαθούν να ισοφαρίσουν την καταπίεση των μειονοτήτων στην Τουρκία με τη μειονότητα της Θράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ έχει ορίσει εισηγητή και για τη διαφορά με την πΓΔΜ, βάσει αιτήματος βουλευτών της πΓΔΜ να ονομάζεται επισήμως η χώρα τους στο ΣτΕ με το συνταγματικό της όνομα και όχι με το FYROM.

Εισηγητής ορίσθηκε ο φινλανδός Μίκο Έλο, ο οποίος έχει ήδη υπογράψει ένα σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ.
Το θέμα είναι ότι μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης επιδιώκεται να έρθουν διάφορα ζητήματα και κυρίως ζητήματα μειονοτήτων από την πίσω πόρτα.
Επιδιώκεται και πάλι μια πίεση προς την Ελλάδα για κάθε ανοικτό θέμα ή για κάθε θέμα που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν για δικούς τους λόγους. Οι κινήσεις των Τούρκων ή των Σκοπιανών είναι απολύτως κατανοητές, έχουν όμως και τη συμπαράσταση διαφόρων λόμπι που τους βοηθούν.

Υπάρχουν όμως και οι ευθύνες των ελλήνων βουλευτών που μετέχουν εκεί, οι οποίοι δεν φαίνεται να αντιδρούν εγκαίρως, ούτε και να κάνουν τις απαιτούμενες επαφές. Χάνονται ψηφοφορίες ή δημιουργούνται προβλήματα για μία ή δύο ψήφους, σε συνεδριάσεις όπου μετέχουν 25-30 βουλευτές, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ δεν φαίνεται να δίνει σημασία ή να εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία θα αποφασίσουν τελικά να ασχοληθούν σοβαρά με όλα αυτά τα ζητήματα πριν είναι αργά και μετατραπούν σε «διπλωματικά τετελεσμένα» για την Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ