Ερασιτεχνικές ανοησίες

Το παίζουν πολιτικοί αναλυτές χωρίς να κατέχουν βασικές γνώσεις της απαιτητικής «πολιτικής τέχνης». Πρόκειται για ερασιτέχνες της «πολιτικής τέχνης» που αρπάζουν κάθε ευκαιρία για να κάνουν επίδειξη των γυμνασμάτων τους, όλων των κουρελιών και των σπάγκων του παζαριού τους, με αποτέλεσμα νομοτελειακά να καταλήγουν σε ανορθολογικά και ετσιθελικά πολιτικά συμπεράσματα. Για παράδειγμα τις προάλλες διαβάσαμε μια περισπούδαστη ανάλυση η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα: φταίει το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου για την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η πολιτική εικόνα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

• Κατά τους ερασιτέχνες αναλυτές αρκούν δύο χρόνια διακυβέρνησης Καραμανλή για να φθαρεί το κύρος του πρωθυπουργού, κι εφόσον αυτό δεν συμβαίνει, κάποιος πρέπει να φταίει… Όμως στην πολιτική ανάλυση όταν εκκινείς από λάθος υπόθεση, καταλήγεις και σε λάθος συμπέρασμα – κι εδώ ακριβώς αυτό συμβαίνει. Συγκεκριμένα, η υπόθεση ότι ένας πρωθυπουργός φθείρεται μέσα σε δύο χρόνια διακυβέρνησης είναι αυθαίρετη κι εμφανώς αναντίστοιχη με την πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου. Στα τελευταία 30 χρόνια από το 1974 έως το 2004 είχαμε ’74-’81 κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, από τα τέλη του ’81 έως τα μέσα του ’90 κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, μετά ταύτα μεσολαβούν, λόγω «ειδικών συνθηκών», οι «παρενθέσεις» διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου, και αποκαθίσταται ο κύκλος με τη διακυβέρνηση Σημίτη από τα μέσα του ’96 έως το τέλος του 2004. Επομένως όταν δεν έχουμε «ειδικές συνθήκες», κάθε πρωθυπουργός έχει έναν επταετή κύκλο διακυβέρνησης στη διάρκεια του οποίου κερδίζει δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Κατά έναν… μαγικό τρόπο στον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης η πολιτική του εικόνα καταρρέει και ηττάται στις εκλογές.

• Οπότε για να σπάσει ο επταετής πολιτικός κύκλος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πρέπει να κάνει σοβαρότατα λάθη στην άσκηση της εξουσίας και να δημιουργήσει ο ίδιος τις «ειδικές συνθήκες» που θα τον ανατρέψουν, κι αυτό σχεδόν ουδόλως εξαρτάται από το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου. Με άλλα λόγια οι κυβερνήσεις χάνουν τις εκλογές, δεν τις κερδίζουν οι αντιπολιτεύσεις. Και μαγικό ραβδί να έχει ο κ. Παπανδρέου, δεν θα φθείρει την εικόνα του κ. Καραμανλή, πριν διανύσει τον επταετή του κύκλο στην εξουσία, εκτός κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός φροντίσει με λάθη και παραλείψεις να διαμορφώσει πλαίσιο «ειδικών συνθηκών».


Σχολιάστε εδώ