επί του πιεστηρίου

Επιτέλους, μ’ αυτή την ιστορία των περιβόητων «οίκων ευγηρίας», αλλά και των «γηροκομείων» θα πρέπει να μπει ένα τέλος από πλευράς παρουσίας και ελέγχων του κράτους. Και μόνο με τη σκέψη ότι αύριο εκεί μπορεί να είμαστε εμείς, αλλά και από σεβασμό και υποχρέωση προς τα «περήφανα γηρατειά» όπως με αγάπη αποκαλούσαμε στη δεκαετία του ’80, χάρη στον Ανδρέα, τους ηλικιωμένους, πρέπει αμέσως να καθιερωθούν, με την ομοφωνία όλων των κομμάτων, αυστηροί μηχανισμοί ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ελέγχων όπου λειτουργεί φορέας ιδιωτικής ή δημόσιας περίθαλψης και διαμονής συνταξιούχων και γενικά ατόμων που δεν έχουν οικογένεια, ώστε να μη μετατραπούν σε κολαστήρια και ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΡΕΑΤΩΝ. Θα λέγαμε ίσως και κάτι πιο ακραίο, πιο αυστηρό. Να μην επιτρέπεται η δημιουργία τέτοιων δραστηριοτήτων κάτω από ένα υψηλό ποιοτικό επίπεδο, ώστε να μη χρησιμοποιούνται αχούρια, υπόγεια ή σπίτια εγκαταλελειμμένα για «γηροκομεία». Και επίσης θα πρέπει το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με πρώτο το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, αλλά και οι δήμοι, κατ’ αρχάς οι μεγάλοι, να φτιάξουν «οίκους ευγηρίας», όπως έχουν νοσοκομεία και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης. Έτσι μόνο θα μπορούσαν να περιοριστούν μέχρι και να καταργηθούν τα κολαστήρια, όπου βασανίζονται συνάνθρωποί μας.

Τέλος, ίσως σε κάθε πόλη θα πρέπει όσοι μένουν σε τέτοια ιδρύματα κι έχουν παιδιά, να υπάρχει μια επαφή των διοικήσεων με στόχο να γίνονται κάποιες επισκέψεις.

Όλα αυτά μπορεί να δρομολογηθούν. Αρκεί κάποιοι να το πάρουν ζεστά. Και σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει ο πρωθυπουργός μπαίνοντας μπροστά σ’ αυτή την εκστρατεία.

Κοίταζα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, μαζί με τη γυναίκα του που επισκέπτονταν τον Πάπα στο Βατικανό και μονολογούσα… «Μεγαλεία, Κάρολε, που ‘σαι, Ανδρέα, να δεις τον Κάρολο, που ‘σαι, Κατσιφάρα, να ξαναπείς ότι ʽʽαν δεν ήταν ο Ανδρέας ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας δεν θα μας ήξερεʼʼ», φράση που έγραψε ιστορία…

Τιμή οπωσδήποτε όχι μόνο για τον Γιώργο Παπανδρέου (και τον Ανδρέα), αλλά και για την Ελλάδα, η εκλογή του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά ειλικρινά θα ήθελα να ήξερα πώς επέλεξαν τον Γιώργο. Με ποιο σκεπτικό; Πώς άλλοι, π.χ. πρωθυπουργοί δεν δέχθηκαν. Από κει και πέρα στοιχημάτιζω, στους όποιους σχεδιασμούς για τη μετεξέλιξη του φόρουμ σε εργαλείο κόντρα στην «παγκοσμιοποίηση» του Μπους, κάποια στιγμή θα πάρουν από δω τον Γιώργο. Και δεν αποκλείεται να δούμε και καινούργια έκπληξη, να τον κάνουν γενικό γραμματέα του ΟΗΕ!

Α ρε πατέρα, τι έφτιαξες…

Καλή δουλειά κάνει ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Βαρθολομαίος. Δουλειά που δεν φαίνεται, δεν την ξέρει ο κόσμος, γιατί δεν του αρέσει η αυτοπροβολή και η διαφήμιση. Κι όμως οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι συνταξιούχοι, το διαπιστώνουν καθημερινά. Τέρμα οι ουρές στα ιατρεία, στις τράπεζες για να πάρουν τη σύνταξη, στα Ταμεία.

Όμως και ο προγραμματισμός είναι σημαντικός γιατί πρόκειται για αποφάσεις που αλλάζουν ριζικά το χθες. Κατ’ αρχάς ολοκληρώνεται η οργάνωση υπηρεσίας όπου ο ασφαλισμένος που βγαίνει σε σύνταξη σε 1-2 χρόνια θα μπορεί να υποβάλλει τα χαρτιά του, ώστε να έχει γίνει η προεργασία και να μην καθυστερεί η απόφαση για τη χορήγηση της σύνταξης. Άλλο μέτρο είναι ο σχεδιασμός για την κατασκευή ιδιόκτητων κτιρίων σε 50 πόλεις. Το ΙΚΑ από το έργο αυτό θα κερδίσει πολλά χρήματα που σήμερα πάνε σε νοίκια. Και τέλος το κτίριο στην Πειραιώς, όπου άλλοτε στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία, θα γίνει ένα είδος γηροκομείου, εκτός κι αν δοθεί με αντάλλαγμα την κατασκευή ενός συγκροτήματος για συνταξιούχους στα προάστια της Αθήνας!

Δείγμα τα παραπάνω για όσους θέλουν να δουλέψουν και να προσφέρουν στα κοινά.

Έχει «κάτσει» σε τέτοιο βαθμό η δουλειά στα υπουργεία, λόγω ενασχόλησης των υπουργών και των υφυπουργών με τον ανασχηματισμό, που όπως έλεγε γενικός γραμματέας τα έγγραφα και οι αποφάσεις για υπογραφή έχουν περιοριστεί κατά 60%!

Φόβος και τρόμος έχει γίνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης για τη ΝΔ και τα στελέχη της. Στη Θεσσαλονίκη τελευταία γκάλοπ τον φέρνουν ψηλά. Εισπράττει ο «ΛΑ.Ο.Σ.» από την απογοήτευση που προκαλεί η κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν θα κρατήσει στις εκλογές αυτή τη διαρροή από τη ΝΔ ο Καρατζαφέρης.

Δεκαπέντε έτη χωρίς συντήρηση είναι το δίκτυο της ΔΕΗ, καταγγέλλουν οι τεχνικοί της… Καλά κι αυτοί, οι τεχνικοί, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όλα αυτά τα 15 χρόνια τι έκαναν; Τ’ άφησαν όλα στο έλεος του Θεού; Κι όσο αντέξει… Δηλαδή αύριο γύρευε ποιες περιοχές θα ‘χουν την τραγική τύχη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης…

Ευχές πολλές στον φίλο Σωτήρη Τζούμα για το τέταρτο αγόρι που απέκτησε και μαζί με τη γυναίκα του, την Εύη, πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Να ‘ναι όλα τα παιδιά καλά και να τα χαίρεστε, Σωτήρη.


Σχολιάστε εδώ