Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Στην 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη βρέθηκε η κινεζική οικονομία από πλευράς μεγέθους και στην 1η θέση από την πλευρά των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας. Και αυτό είναι που έχει τρομάξει τις χώρες της Δύσης, μικρές και μεγάλες, καθώς η οικονομία της Κίνας καλπάζει. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκονται οι ΗΠΑ, που το μέγεθος της οικονομίας τους φτάνει τα 11,7 τρισ. δολάρια, ακολουθεί στη δεύτερη θέση η ιαπωνική οικονομία, με τρίτη τη γερμανική, τέταρτη την κινεζική και πέμπτη τη βρετανική οικονομία. Στο τέλος του 2005 το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας έφτασε στα 2,26 τρισ. δολάρια (18,2 τρισ. γουάν), ενώ της Βρετανίας έφτασε στα 2,02 τρισ. δολάρια (1,13 τρισ. λίρες). Με τον ρυθμό που αναπτύσσεται η κινεζική παραγωγική μηχανή (το 2005 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 9,9%) σύντομα θα ξεπεράσει την οικονομία της Γερμανίας. Όπλα της Κίνας είναι το ευνοϊκό παραγωγικό κόστος και οι υψηλές επενδύσεις στη βιομηχανία της. Η Κίνα αποκτά ισχυρή παραγωγική μηχανή, πρώτη σε ανταγωνιστικό κόστος, και συνεπώς μεγιστοποιεί τις εξαγωγές της που είναι η άτρωτη δύναμή της. Γι’ αυτό και έχει προκαλέσει τρόμο στις ισχυρές οικονομίες της Δύσης, που βλέπουν την Κίνα να μεταμορφώνεται σε παγκόσμιο γίγαντα στο άμεσο μέλλον. Ακόμη και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν επιβράδυνση της ανάπτυξής της.

2 Στην αντίπερα όχθη, στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την εξέλιξη στα μακροοικονομικά μεγέθη. Έτσι στο τέταρτο τρίμηνο του 2005 ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε στο 1,1% και το 2005 έκλεισε με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% έναντι προβλέψεων για 3,8%-4% (2004=4,2%). Η επιβράδυνση που σημειώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2005, που περιλαμβάνει και τις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπου η καταναλωτική δαπάνη βρίσκεται σε έξαρση, οφείλεται στον περιορισμό της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης. Παρά τη συγκράτηση της κατανάλωσης το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 650,5 δισ. δολάρια στο τέλος του 2005. Σημειώνουμε ότι στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου (30-9-2005) το έλλειμμα είχε φτάσει στα 617 δισ. δολάρια. Οι προβλέψεις είναι ότι η επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ θα συνεχιστεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006, καθώς διαπιστώνεται διστακτικότητα των επιχειρήσεων για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Ο περιορισμός της τελικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών πάντα έχει αρνητική επίπτωση και στις επενδύσεις. Στις συζητήσεις του Νταβός εθίγη και το πρόβλημα αυτό (της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας) και όλοι σχεδόν οι ομιλητές το απέδωσαν σε πρόσκαιρες αιτίες, εκφράζοντας την πεποίθηση (μάλλον ευχή θα λέγαμε καλύτερα) ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2006 και μετά, ώστε η αμερικανική οικονομία να βρει τον ρυθμό της.

3 Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ και στην Κίνα, η χρονιά που περνάμε θα είναι δύσκολη για τα νοικοκυριά σε όλον τον πλανήτη. Ακρίβεια, τιμές πετρελαίου που παγώνουν τον κόσμο, ανεργία, χαμηλές αποδοχές της εργασίας, διόγκωση της φορολογίας, όλα αυτά οδηγούν όλο και περισσότερα νοικοκυριά στη φτώχεια. Παντού εξαθλίωση, ενώ οι απαιτήσεις του κράτους, των τραπεζών, των ΔΕΚΟ και παντός δυναμένου γίνονται καθημερινά θρασύτατες και απειλούν τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Η απόγνωση βρίσκει διέξοδο (προσωρινά βέβαια) στη σύναψη τραπεζικών δανείων. Και δυστυχώς αυτή η επιλογή δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Μελλοντικά θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Και όταν η κοινωνική πλειοψηφία φτάσει σε αδιέξοδο, τότε δημιουργείται σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Οι λαοί μπαίνουν σε επικίνδυνη ζώνη και θα τραβήξουν εκεί και τις οικονομίες των χωρών τους.


Σχολιάστε εδώ