Απειλεί να μιλήσει το αφεντικό της VODAFONΕ!

Η στάση του Τύπου απέναντι στην εταιρεία αποτελεί σίγουρα πλήγμα για τη δραστηριότητά της στην αγορά, αλλά τους διευθύνοντές της δεν τους προβληματίζει τόσο αυτό όσο το «άδειασμά» της από την κυβέρνηση, η οποία δείχνει ένα άλλο πρόσωπο πλέον που δεν έχει καμία σχέση με εκείνο της πρώτης μέρας που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση και είχε φθάσει ακόμα και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης να δώσει συγχαρητήρια στη Vodafone.

Βέβαια, οι επικεφαλής της εταιρείας δεν μένουν με «σταυρωμένα χέρια» απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, που αν μη τι άλλο είναι δυσμενής. Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Κορωνιάς διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα είναι το εξιλαστήριο θύμα σ’ αυτήν την υπόθεση κι ότι θα αντιδράσει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η εταιρεία διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι αν εξακολουθήσει την τακτική αυτή, θα βγει και θα καταγγείλει ότι το Μαξίμου γνώριζε για υποκλοπές την επομένη της αποκάλυψής τους. Επίσης έχει προειδοποιήσει ότι θα ανοίξει το λογισμικό για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Η κυβέρνηση όμως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να βγουν τέτοια στοιχεία στη φόρα, αφού πιστεύει ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν από Αμερικανούς και φυσικά δεν θα ήθελε να μπει σε τέτοιου είδους περιπέτειες. Αναφορικά με αυτό καθαυτό το γεγονός, έμπειροι τεχνικοί υπογράμμιζαν, τις τελευταίες μέρες, ότι η Vodafone θα μπορούσε, αν ήθελε, με τους 4 πομπούς που είχε εγκαταστήσει στα επίκαιρα σημεία του «τριγώνου» που περιέκλειε τις περιοχές όπου υπήρχαν τα τηλέφωνα που παρακολουθούντο, να γνωρίζει ακόμα και σε ποιον χώρο βρίσκονται τα άτομα που ήταν υπό παρακολούθηση. Αν βρίσκονταν δηλαδή στον Α΄ ή στον Στ΄ όροφο και σε ποιο συγκεκριμένο δωμάτιο. Μιλάμε δηλαδή για μηχανήματα με απεριόριστες δυνατότητες.

Στην Ολυμπιάδα

Βέβαια, μέτρα ασφάλειας που είχαν σχέση με παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων είχαν ληφθεί και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση είχε πιέσει τότε και τις τρεις εταιρείες να εγκαταστήσουν σύστημα καταγραφής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ύστερα από απαίτηση των ΗΠΑ, οι οποίες ήθελαν με τον τρόπο αυτό να διασφαλίσουν τη σύλληψη τρομοκρατών σε ενδεχόμενο χτύπημα. Δηλαδή από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που θα είχαν στη διάθεσή τους οι διωκτικές αρχές θα μπορούσαν να βρουν την άκρη του νήματος που θα τις οδηγούσε στους δράστες. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ένα ειδικό σύστημα το οποίο διαθέτει η Ericsson και μόνο εκείνη μπορεί να το θέσει σε λειτουργία. Το σύστημα αυτό ονομάζεται Lawful Interception (νόμιμη παρεμβολή) και είναι μια λειτουργία που η σουηδική εταιρεία έβγαλε στην τελευταία έκδοση του λογισμικού της (Release 7) ειδικά για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να ανταποκριθούν στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που επιτρέπει την εγγραφή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και δημιουργία αρχείου κλήσεων για έξι μήνες. Η λειτουργία είχε εγκατασταθεί σε όλες τις εταιρείες, αλλά ακόμα δεν είχε ενεργοποιηθεί, γιατί αυτό πρέπει να γίνει μόνο από την Ericsson και από εξειδικευμένα στελέχη της που γνωρίζουν καλά αυτή τη λειτουργία. Αυτή η τελευταία έκδοση του λογισμικού της Ericsson είναι τόσο εξελιγμένη που οι έλληνες τεχνικοί δεν ήξεραν καν ότι υπήρχε και δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Δηλαδή ούτε κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας είχε λειτουργήσει αυτό το σύστημα ούτε στη συνέχεια μέχρι σήμερα. Κάτι που σημαίνει πως εκείνοι που έκαναν τις υποκλοπές γνώριζαν το σύστημα της Ericsson και είχαν πρόσβαση σε αυτό μέσω κωδικών της εταιρείας που κατείχαν. Δηλαδή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα πρέπει να είναι άτομα των συνεργείων της Ericsson κατά κύριο λόγο και μετά της Vodafone.


Σχολιάστε εδώ