XΡΗΜΑτιστήριο

Από τις 326 μετοχές που άλλαξαν χέρια 191 υποχώρησαν, 89 τερμάτισαν θετικές, ενώ 46 παρέμειναν αμετάβλητες. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επανήλθε η επενδυτική ευφορία, με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,62% στις 4.019,92 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 454 εκατ. ευρώ. Σημαντικά κέρδη για ΟΠΑΠ +4%, Proton Bank +4,29% και Εθνική +1,58%. Την επομένη παρά τα σενάρια των επιχειρηματικών deal το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν υποτονικό με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κινηθεί σε αρνητικό έδαφος 0,31% κλείνοντας τελικά στις 4.007,40 μονάδες. Ο τζίρος έφθασε τα 554 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 135 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων, ενώ από το σύνολο των μετοχών επί των οποίων έγιναν πράξεις 147 σημείωσαν άνοδο, 125 υποχώρησαν και 54 παρέμειναν σταθερές. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,35% στις 3.993,47 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 331,6 εκατ. O FTSE/ASE 20 υποχώρησε κατά 0,51%, ο FTSE/ASE Mid 40 σημείωσε πτώση 0,78% και ο FTSE/ASE Small Cap 80 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,54%. O FTSE/ASE International υποχώρησε κατά 1,54%.

→ Κύριοι της κυβέρνησης, άραγε δεν γνωρίζετε ότι 2.126.750 συμπολίτες μας βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας; Μήπως και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία λέει ψέματα;

→ Όσον αφορά την κυβέρνηση, για όλα φταίει η κακοκαιρία! Ακόμα και για την έλλειψη χρημάτων, που έχει αποτέλεσμα τη μειωμένη κίνηση στα εμπορικά καταστήματα.

→ Κάποιες από τις «μεγάλες» ΑΧΕΠΕΥ παίζουν μια χαρά το «παιχνίδι» των εντολοδόχων τους, δείχνοντας ξεκάθαρα την προτίμησή τους στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και μάλιστα στις τρέχουσες αποτιμήσεις! Ουδέν σχόλιον.

→ Για να δούμε πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη των λεγόμενων «πτωχών» οφειλετών, ειδικά δε αυτά που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και χρειάζονται την έγκριση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Εκεί να δείτε τι παρεμβάσεις έχουν να γίνουν!

→ Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η πρώην ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια εξαίρεσε από το παραπεμπτικό βούλευμα των Αθηναϊκών Συμμετοχών την εξωχώρια εταιρεία Mapiex Financial Cor; Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την off shore; Κατά τ’ άλλα απειλείται η ζωή του «κοριτσιού»: Γι’ αυτό και δεν συναίνεσε στην επιστροφή της. Αίσχος και ντροπή της!

→ Άντε πάλι με αυτές τις διαρροές, την παραφιλολογία και την παραπληροφόρηση σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες των εκτός σχεδίου ακινήτων! Αν αυτό δεν αποτελεί τεχνητή διόγκωση των τιμών, τότε τι είναι; Μέσα σε όλα αυτά το υπουργείο Oικονομικών προέβη σε διορθώσεις κάποιων δήθεν λαθών εκ παραδρομής.

→ Τι σας γράφαμε για τις περίεργες διοικητικές αποφάσεις της ΕΤΑ; Μέχρι και ο αρμόδιος υπουργός κρατά αποστάσεις από την απευθείας ανάθεση έργου λογιστικής υποστήριξης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ!

→ Η «στήριξη» που προσφέρει απλόχερα η Alpha Bank στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη συνέντευξη του γενικού της διευθυντή! Εν αναμονή των ανταλλαγμάτων, τραπεζικών ή μη.

→ Απ’ ό,τι φαίνεται οι πιστώτριες τράπεζες δεν δείχνουν την ίδια ανοχή προς όλες τις εισηγμένες που έχουν ανάλογες δανειακές υποχρεώσεις! Με ποια κριτήρια λένε «ναι» στην κλωστοϋφαντουργία και «όχι» στην πληροφορική;

→ Με στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων αυξήθηκε διά νόμου η προκαταβολή του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα διαχειριστικής περιόδου. Και αν οι τράπεζες μπορούν, πολλές από τις ΑΕ είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

→ Ο τελευταίος κύκλος χρηματιστηριακής ανόδου μπορεί να έδωσε σημαντικές υπεραξίες, το γύρισμά του όμως έκρυψε και μεγάλες παγίδες για όσους ειδικά αγόρασαν σε υψηλές τιμές! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Fanco.

→ Αδυναμία κάλυψης λειτουργικών αναγκών, αναστολές πληρωμών, υπερημερία δανειακών υποχρεώσεων, ακάλυπτες επιταγές και απεργίες εργαζομένων αποτέλεσαν κάποια από τα χαρακτηριστικά του κατασκευαστικού κλάδου των εισηγμένων εταιρειών για το 2005.

→ Kαι τώρα τι; Η αναφορά για την Informatics, η οποία ανακοίνωσε ότι η EFG Eurobank προχώρησε στο οριστικό κλείσιμο της σύμβασης πίστωσης. Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται η τράπεζα σκοπεύει να μειώσει τα ποσοστά της και σε μια ακόμη εταιρεία πληροφορικής!

→ Οι εταιρείες ειδικού σκοπού ήταν και είναι πηγές διαφθοράς για κάθε ημικρατικό και ημιδιωτικό έργο! Ό,τι κατηγορούσαν τους «πράσινους» έρχονται και εφαρμόζουν οι «μπλε» .

→ Έτσι για να καταλάβουμε, η αύξηση του κύκλου εργασιών σε συνδυασμό με τη διαφορά λογιστικής-χρηματιστηριακής αξίας αποτελούν αιτίες απότομης ανόδου της τιμής των μετοχών μιας εισηγμένης; Ε, όχι δα.

→ Περίεργες εξελίξεις… Ημικρατική εταιρεία κατά κράτους για ίση μεταχείριση με αυτή των ιδιωτών; Ο λόγος για τη φημολογούμενη προσφυγή των ΕΛΠΕ κατά του ελληνικού Δημοσίου!

→ Είναι γεγονός ότι ο αντίκλητος και πληρεξούσιος δικηγόρος κάποιων εκ των κατηγορούμενων πρώην μελών της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας για την υπόθεση των δανείων Αλλαμανή έχει αναμιχθεί και στην υπόθεση της πρώην ανακρίτριας Μπουρμπούλια; Έτσι για να γνωρίζουμε τις συναναστροφές τους!

→ Με αυτές τις μειώσεις στις τιμές των ζαχαρότευτλων απορούμε γιατί η κυβέρνηση διατήρησε εν ζωή κάποια από τα εργοστάσια της εισηγμένης εταιρείας ΕΒΖ.

→ Εισηγμένη εταιρεία που λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικά κριτήρια, ή ανώνυμη επιχείρηση που ελέγχεται αποκλειστικά από το κράτος; Ο λόγος για τη ΔΕΗ, η οποία, αν δεν λάβει τα χρωστούμενα από τις άλλες ΔΕΚΟ, θα βρεθεί στο «κόκκινο»! Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια, λες και αυτή είναι η μόνη λύση.

→ Δεν μπορούν ή απλά δεν θέλουν να ρίξουν «λάδι» στη φωτιά; Ο λόγος για τα συναρμόδια υπουργεία και τη νέα παράταση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση του νέου Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου των τραπεζών.

→ Με αφορμή την ημερίδα της Eurobank για το real estate έχουμε να επισημάνουμε ότι πράγματι οι Έλληνες πιστεύουν ακόμα στην ιδιοκτησία. Το θέμα είναι αν πλέον μπορούν να την αποκτήσουν, και σε αυτό ευθύνη έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

→ Τι να τους έχει υποσχεθεί και τον υποστηρίζουν τόσο πολύ; Ο λόγος για την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία συμφωνεί και επαυξάνει με τις απόψεις Αλογοσκούφη για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

→ Φανταστείτε τι αλισβερίσι έχει να γίνει αν ποτέ κτηματική εταιρεία, δήμοι και νομικά πρόσωπα ιδρύσουν από κοινού ανώνυμες εταιρείες οι οποίες στην αρχή θα αγοράζουν, και στη συνέχεια θα ενοικιάζουν ακίνητη περιουσία στο Δημόσιο.

→ Αποζημίωση ασφαλιστή από ασφαλισμένο σε περίπτωση αδυναμίας του δεύτερου να ενημερώσει τον πρώτο για τροχαίο εντός οκταημέρου; Ας νομοθετήσουν πρώτα για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και ας αφήσουν τα ρουσφέτια για μετά!


Σχολιάστε εδώ