Το έγκλημα που έγινε: Πήραν από την Κεφαλονιά τη μονάδα παραγωγής ρεύματος και την πήγαν στη Μύκονο

Κατ’ αρχάς έχουμε μια τεράστια απορία. Πώς είναι δυνατόν να καταρρέουν ταυτόχρονα τόσο πολλοί πυλώνες υψηλής τάσεως. Επειδή δεν έχουμε ξανακούσει να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο σε τέτοια έκταση, δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν, ή οι προδιαγραφές των πυλώνων ήταν ακατάλληλες ή ήταν μεν κατάλληλες, αλλά δεν τηρήθηκαν κατά την κατασκευή τους. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι ευθύνες της ΔΕΗ είναι τεράστιες.
Πέραν όμως από την απίθανη αστοχία της ΔΕΗ με τους πυλώνες, αυτό που πραγματικά εξοργίζει τους κατοίκους της Κεφαλονιάς είναι το γεγονός ότι στο νησί υπήρχε μια αεριοστροβιλική μονάδα παραγωγής ρεύματος για εφεδρεία, την οποία απομάκρυνε το 2002 ο κ. Νέζης, υποτίθεται για λόγους οικονομίας. 14.450 kw ήταν η ισχύς αυτής της μονάδας και σε συνδυασμό με τις ανεμογεννήτριες που υπάρχουν στο νησί θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Κεφαλονιάς μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης. Όμως ο κ. Νέζης για να κάνει τα παιχνίδια του απομάκρυνε τη μονάδα αυτή και άφησε ξεκρέμαστο το νησί, όπως το ίδιο έκανε το 2001 και με την όμοια εφεδρική μονάδα, ισχύος 15.550 kw, από τη Ζάκυνθο, την οποία έστειλε στα Λινοπεράματα της Κρήτης για να στήσει έτσι την ανάθεση της αντίστοιχης καινούργιας μονάδας (μείωσε με αυτόν τον τρόπο τη ζητούμενη ισχύ της νέας μονάδας, για να μπορεί να συμμετάσχει ο εκλεκτός του προμηθευτής).
Έτσι κατέκτησαν κάποιοι μέσα στη ΔΕΗ τον τίτλο του «επιτυχημένου μάνατζερ» και μαζί το δικαίωμα να διοικούν τη ΔΕΗ όπως θέλουν και να δίνουν τις δουλειές όπου θέλουν. Καιροσκοπώντας και ελπίζοντας ότι δεν θα πάει τίποτε στραβά.
Αυτό που ζητείται σήμερα από τη διοίκηση της ΔΕΗ και το εποπτεύον υπουργείο δεν είναι ούτε άλλες φθηνές δικαιολογίες (βαρεθήκαμε να ακούμε κάθε φορά τα περί «πρωτοφανών καιρικών συνθηκών»), ούτε δήθεν αναζήτηση ευθυνών από κάποιους μεσαίας βαθμίδας υπαλλήλους. Αν κάποιοι θέλουν τη ΔΕΗ μονοπώλιο, ας φροντίσουν τουλάχιστον να την ξανακάνουν και ΔΕΚΟ, μια και σήμερα κάθε άλλο παρά επιχείρηση κοινής ωφελείας είναι.

Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων
Σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, όπως η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, η βασίλισσα του Μπαχρέιν Σαμπίκα, η πρόεδρος της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, Σουζάνα Μουμπάρακ, ο πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, αλλά και πολλοί επιφανείς συμπατριώτες μας συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Ζάππειο, για να δηλώσουν τη διάθεσή τους να πάρουν μέρος στον αγώνα κατά του εμπορίου ανθρώπων, που είναι η πιο κερδοφόρα παράνομη δραστηριότητα παγκοσμίως, μετά τη διακίνηση των ναρκωτικών και το εμπόριο όπλων.
Κεντρική εκδήλωση ήταν το Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων», που διεξήχθη υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
Τις εργασίες του Στρογγυλού Τραπεζιού άνοιξε με σύντομη ομιλία η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη – Suzanne Mubarak», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε: «…Είναι τιμή για την Ελλάδα να φιλοξενεί αυτή την ιστορικής σημασίας συνάντηση, μέσα από την οποία πιστεύουμε ότι θα σταλεί σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της στράτευσης της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας στον αγώνα υπέρ του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας, κατά του Human Trafficking… Σε όσους ισχυριστούν πως είναι ουτοπία να πιστεύει κάποιος σήμερα πως ο αγώνας αυτός μπορεί να πετύχει, απαντάμε: η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι όλες οι μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο ξεκίνησαν από λίγους αλλά αποφασισμένους ανθρώπους».
Την εκδήλωση στήριξαν με την παρουσία τους οι υπουργοί Γιώργος Αλογοσκούφης, Μαριέττα Γιαννάκου, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, οι βουλευτές Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βάσω Παπανδρέου, Πέτρος Ευθυμίου κ.ά. και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.
Εξάλλου από τους έλληνες επιχειρηματίες έδωσαν το παρών οι Βαρδής Βαρδινογιάννης, Σπύρος Μεταξάς, Δημήτρης Κοπελούζος, Νίκος Τσάκος και άλλοι.


Σχολιάστε εδώ