Σε ποιες περιοχές η ΝΔ θα «παίξει» με υποψήφιους ΚΚΕ και ΣΥΝ

Ενός ανοίγματος φυσικά υπαγορευομένου απ’ την ανάγκη να πετύχει το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα, να μην απομονωθεί πολιτικά και να συνεχίσει τη στρατηγική του «μεσαίου χώρου».
Οι τοποθετήσεις Καραμανλή και Μεϊμαράκη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ επιβεβαίωσαν πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ. Η θέση πως δεν θα στηριχτούν σε κάθε περίπτωση επίσημοι κομματικοί υποψήφιοι δεν αφήνει απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης υποψηφίων απ’ την Αριστερά και ανεξαρτήτων απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Ουσιαστικά το προαναγγέλλει.
Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις και έχουν ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις.
Σπεύδουμε να διευκρινίσουμε πως δεν υπάρχει κεντρική πολιτική συμφωνία με κανένα κόμμα, ούτε κεντρική πολιτική διαβούλευση. Υπάρχει όμως μια βασική επιλογή της ΝΔ για τους λόγους που προαναφέραμε.
Στη Ρηγίλλης έτσι κι αλλιώς ο φάκελος «νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές» έχει ήδη ανοίξει. Και ανεξάρτητα απ’ το πότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις χρισμάτων ή στήριξης υποψηφίων, κάποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί απ’ το γραμματέα της ΚΕ Β. Μεϊμαράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και τους Απ. Σταύρου, Ι. Τζαμτζή (αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Κ. Σημαιοφορίδη, Ν. Καραχάλιο (γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού), οι οποίοι συγκροτούν την επιτροπή επιλογής υποψηφίων. Βεβαίως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν απ’ την ΚΕ. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι όπου οι επιλογές εντάσσονται στη στρατηγική ανοιγμάτων στην ευρύτερη Αριστερά, θα περάσουν, πολύ περισσότερο που για το ζήτημα αυτό είναι ενημερωμένος ο Κ. Καραμανλής.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει έτσι κατ’ αρχάς αποφασιστεί να στηριχτούν υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας στις παρακάτω περιπτώσεις:
= Στον δήμο Νίκαιας, όπου θα στηριχτεί ο νυν δήμαρχος, προερχόμενος απ’ το ΚΚΕ, Παν. Μπενετάτος.
= Στον δήμο Καισαριανής. Εδώ θα δοθεί στήριξη στον υποψήφιο του ΣΥΝ, διάδοχο του πρώην δημάρχου, Θ. Μπαρτζώκα.
= Στον δήμο Ελευσίνας, όπου ο νυν δήμαρχος (ΣΥΝ) Αμπατζόγλου θα υποστηριχτεί απ’ το κυβερνών κόμμα.
= Στον δήμο Καρδίτσας, όπου επίσης θα υποστηριχτεί ο νυν δήμαρχος Τέγος (ΚΚΕ).
= Είναι πιθανό, αν και δεν έχει ακόμα ληφθεί τελική απόφαση, να δοθεί στήριξη στον δήμαρχο Αργυρούπολης, Γ. Τσαρπαλή, ο οποίος εξελέγη στις προηγούμενες εκλογές ως «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ στηριχθείς και απ’ το ΔΗΚΚΙ.
= Στη νομαρχία Χανίων, όπου είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά να στηριχτεί ο νυν νομάρχης Κατσανεβάκης (ανεξάρτητος, είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΣΥΝ, αλλά και της ΝΔ στο δεύτερο γύρο).
Και πρόσωπα απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ…
Εκτός απ’ τις παραπάνω περιπτώσεις θα στηριχτούν σε ορισμένες περιοχές και πρόσωπα προερχόμενα απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ, εφόσον φυσικά δεν έχουν το επίσημο χρίσμα της Χαρ. Τρικούπη. Χαρακτηριστικά στέλεχος της Ρηγίλλης μας έλεγε πως δεν θα υπήρχε καμιά αντίρρηση να στηριχτεί ο Παν. Κρητικός, αν είναι υποψήφιος σε δήμο της περιφέρειας Πειραιά, ή ανάλογες περιπτώσεις στην υπόλοιπη χώρα. Γενικά, η Ρηγίλλης θα ακολουθήσει μια πολύ ευέλικτη τακτική στήριξης υποψηφίων δημάρχων (κυρίως) και νομαρχών. Τακτική «ανοικτών θυρών» όπως μας τόνισε συναρμόδιος υπουργός. Και αυτό, πρόσθεσε, «όχι επειδή φοβόμαστε τις δημοτικές εκλογές, αλλά επειδή πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση του θέματος των συμμαχιών και του 42%».
Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν περιπτώσεις πέραν αυτών που προαναφέραμε, η καθεμία ξεχωριστά. Και εντός της λογικής που ανέφερε πρόσφατα ο Πρ. Παυλόπουλος:
= Εμείς κομματικά χρίσματα δεν πρόκειται να δώσουμε. Στήριξη θα παράσχουμε. Αυτό είναι βέβαιο, με την έννοια ότι ως κόμμα θα πούμε ποιους υποψηφίους στηρίζουμε, όχι κατ’ ανάγκη με κομματικά κριτήρια.
Η έκπληξη της
υπερνομαρχίας
Πολύ μεγάλο βάρος το κυβερνών κόμμα δίνει στη μεγάλη υπερνομαρχία Αθήνας – Πειραιά για ευνόητους λόγους. Γνωρίζει καλά η Ρηγίλλης πως αν η υπερνομαρχία αυτή κερδηθεί, τότε σε επίπεδο επικοινωνιακών εντυπώσεων θα μπορεί να υπερκεράσει όποιες απώλειες έχει σε άλλες νομαρχίες ή δήμους. Κάτι που είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2002. Ξέρει επίσης πως η Φ. Γεννηματά είναι εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος. Και αναζητά υποψήφιο υπερνομάρχη, που να μπορεί με αξιώσεις να διεκδικήσει τη νίκη προερχόμενο και απ’ τον ευρύτερο κεντροαριστερό – αριστερό χώρο. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, πρόσφατα ολοκληρώθηκε δημοσκόπηση για τη μεγάλη υπερνομαρχία, στην οποία μετρήθηκε η απήχηση προσώπων – εκπλήξεων, κάποιων μάλιστα εκπλήξεων πρώτου μεγέθους.
Το θέμα της υπερνομαρχίας το χειρίζεται προσωπικά ο Καραμανλής. Και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση πως πράγματι ο υποψήφιος που τελικά θα επιλεγεί θα συνιστά μεγάλη έκπληξη…


Σχολιάστε εδώ