«Σάκος» του μποξ ο Μπακατσέλος
Το «ξύλο» άρχισε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής του κόμματος στον νομό, που συγκλήθηκε ύστερα από απαίτηση του δημάρχου για να συζητήσει αυτό το θέμα. Ο Παπαγεωργόπουλος επετέθη με σφοδρότητα στη διοίκηση της ΔΕΘ, ισχυριζόμενος πως του είχαν υποσχεθεί ενημέρωση πριν οριστικοποιήσουν τον σχεδιασμό τους για το θέμα και τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την προώθησή του.
Κατηγόρησε μάλιστα τον Μπακατσέλο ότι επέλεξε να προχωρήσει μόνος του προκειμένου να υποστηρίξει τις κρυφές πολιτικές φιλοδοξίες του. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ «σήκωσε το γάντι» και απάντησε σε εξίσου οργίλο ύφος πως «δεν τον ενδιαφέρει η ανάμειξή του στην ενεργό πολιτική, αλλά λειτούργησε ως τεχνοκράτης για το καλό της πόλης και του οργανισμού στον οποίο προΐσταται». Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης (για λίγες ακόμη ημέρες) Νίκος Τσιαρτσιώνης απέφυγε να μπει στον καβγά και επιχείρησε μάταια να κατευνάσει τα πνεύματα λέγοντας ότι «δεν υπήρχε καμιά πρόθεση να αγνοηθεί ο δήμαρχος». «Δεν ανέμενα να δημιουργηθεί τέτοια τριβή και ρήξη», δήλωσε χαρακτηριστικά βγάζοντας έξω την… ουρά του και φορτώνοντας όλο το βάρος της αντιπαράθεσης με τον Παπαγεωργόπουλο στον Μπακατσέλο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Βάκης Φρατζής, όπως αναμενόταν, κράτησε απόλυτη ουδετερότητα και αρκέστηκε να δίνει και να αφαιρεί τον λόγο (να προσπαθεί τουλάχιστον), ενώ κάποια στιγμή τόλμησε να ψελλίσει: «Μήπως θα πρέπει να διακόψουμε;». Οι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους στάθηκαν εμφανώς πλησιέστερα στον Παπαγεωργόπουλο (αυτός έχει τα ψηφαλάκια).
Τελικά συμφωνήθηκε να ανακοπεί η προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου και αυτό να επανεξεταστεί και να επαναδιαμορφωθεί έπειτα από διάλογο της ΔΕΘ με τον δήμο και τους φορείς της πόλης. Ο Παπαγεωργόπουλος δεν αρκέστηκε στην επίθεσή του στον Μπακατσέλο «εντός των τειχών» του κόμματος, αλλά θέλησε να εκφραστεί και δημοσίως απέναντί του και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Τον κάλεσε λοιπόν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου δήθεν αυτός να ενημερώσει τον δήμο. Ο Μπακατσέλος αποδέχτηκε την πρόταση να παραστεί «στο κλουβί των λεόντων», όπου πάλι «δεν μάσησε» και υπερασπίστηκε με σθένος τον σχεδιασμό του. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ τόνισε ότι η διοίκηση της εταιρείας είναι υποχρεωμένη να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την αξιοποίηση της περιουσίας και για το μέλλον της Έκθεσης και με τον τρόπο αυτόν για την οικονομία, την ανάπτυξη και την προοπτική της Θεσσαλονίκης.
Επισήμανε ότι ελήφθη υπόψη η ανάγκη ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου της ΔΕΘ να αποδοθεί στην ελεύθερη χρήση των πολιτών με τη μορφή πάρκου πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, μαζί με έναν πολυχώρο εστίασης και θεαμάτων, όπου μπορεί να στεγαστεί μέρος των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Τραγουδιού. Τόνισε με έμφαση ότι το σχέδιο της ΔΕΘ δεν προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου όπως το Cosmos, που λειτουργεί στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, ή το Mall που λειτουργεί στο Μαρούσι. «Η δημιουργία εμπορικού κέντρου ουδέποτε εντάχθηκε στα σχέδια της ΔΕΘ ή στις μελέτες που παρουσιάστηκαν», σημείωσε και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του, γιατί ορισμένοι επιμένουν να προβάλλουν αντίθετους ισχυρισμούς.
Πρόσθεσε δε ότι ως πρόεδρος του ΕΒΕΘ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα για αυτές που είναι εγκατεστημένες στο κέντρο και βλέπουν την αγοραστική κίνηση να μειώνεται λόγω των εμπορικών συγκροτημάτων που βρίσκονται στην περιφέρεια της πόλης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κατά πάσα πιθανότητα η Σμύρνη θα διεκδικήσει τη διοργάνωση της μεγάλης και αναγνωρισμένης EXPO το 2015, γεγονός που θα επηρεάσει ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την EXPO το 2012 ή το 2016, αλλά θα έχει συγχρόνως τεράστιες επιπτώσεις για τον τουρισμό πάσης μορφής, και στις εκθεσιακές δραστηριότητες, αλλά και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Ο δήμαρχος άφησε τον Μπακατσέλο ευγενικά (!) να τελειώσει και πήρε τον λόγο δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση ανάπλασης και κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΕΘ να την αποσύρει.
Όπως είπε σε περίπτωση που η Θεσσαλονίκη διεκδικήσει την ΕΧΡΟ, θα πρέπει ο εκθεσιακός χώρος να μεταφερθεί στην περιοχή των βυρσοδεψείων και ο χώρος που καταλαμβάνει η ΔΕΘ να γίνει μητροπολιτικό πάρκο. Αν η Θεσσαλονίκη δεν διεκδικήσει την ΕΧΡΟ, ο κ. Παπαγεωργόπουλος πρότεινε να εκσυγχρονιστεί ο χώρος της ΔΕΘ με τη σύναψη ομολογιακού δάνειου. Εξέφρασε την άποψη ότι η ΔΕΘ δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία σύμβαση εξαιτίας της αγωγής του δήμου Θεσσαλονίκης, με την οποία διεκδικεί 15 στρέμματα του εκθεσιακού χώρου. Επισήμανε επίσης ότι η πρόταση για την ανάπλαση της ΔΕΘ προβλέπει τη δημιουργία τεράστιου εμπορικού κέντρου που θα κάνει περισσότερη ζημιά στον ήδη δοκιμαζόμενο εμπορικό κόσμο. Υπογράμμισε τέλος ότι η Διεθνής Έκθεση θα έπρεπε να ανήκει στον δήμο, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.