ο Δαίμονας των δημαρχείων

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου γίνεται το αντίθετο. Ο σοφός Νικόλας ανακάλυψε δική του πατέντα και κατάφερε να μείνει η Κηφισιά αποκλεισμένη δύο ημέρες. Τον περιλάβανε τα κανάλια και τον κάνανε του… αλατιού. Α, ρε Νίκο, μεγάλε πολιτικέ. Αυτό το όνομα θα σε φάει.

Μπαϊράκι άνευ προηγουμένου έχει σηκώσει η δημοτική σύμβουλος Χατζηδημητράκη απέναντι στον δήμαρχο Αμαρουσίου Τζανίκο. Τι έχει στο μυαλό της μόνο αυτή ξέρει. Είναι βέβαιο όμως ότι αποκλείεται να συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο υπό τον σημερινό τοπάρχη. Του κάνει πιο έντονη αντιπολίτευση και από την πραγματική αντιπολίτευση. Όχι πως και αυτή υπάρχει, αλλά λέμε τώρα, έτσι, για να βρισκόμαστε σε δουλειά. Καταφεύγουν σε «σωτήρες» από τον γειτονικό δήμο Πεύκης, μπας και δουν μια άσπρη μέρα. Ο ένας χειρότερος από τον άλλον. Σε τρία κομμάτια έχουν χωριστεί τα «γαλάζια» συντρόφια. Ο Ιωσηφίδης, ο Παπαδημητρίου, ο Ρώτας και ο «γείτονας» Πατούλης. Ό,τι θυμούνται χαίρονται.

Μόνο μπουνιές δεν έπαιξαν οι αντιδήμαρχοι Κηφισιάς Κωνσταντόπουλος και Βάρδας, εξαιτίας μιας συνέντευξης που έδωσε ο δεύτερος σε τοπική εφημερίδα. Να μου το θυμηθείτε. Εάν υπάρξει μια σοβαρή υποψηφιότητα ως αντίπαλος του Χιωτάκη, ο συμπαθής γεωπόνος θα γυρίσει στις αγαπημένες του γαρδένιες.

Κι άλλο δάνειο ζητάει να πάρει η δημοτική αρχή Μεταμόρφωσης, αφού, όπως όλα δείχνουν, αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα ακόμη και με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Εξάλλου, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο «άναψαν» για καλά τα αίματα λόγω των περίεργων μεθοδεύσεων που ακολούθησε η διοίκηση του δήμου για τις απευθείας αναθέσεις που έγιναν την περίοδο του καρναβαλιού. Μιλάμε για πολλά λεφτά. Ο τοπάρχης Δημήτρης Τζίτζιφας, εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία της αντιπολίτευσης, κάνει ό,τι θέλει. Πολλές φορές τα πράγματα μπερδεύονται τόσο πολύ που οι σύμβουλοι της διοίκησης τσακώνονται μεταξύ τους. Πρόσφατα ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στην πρώην αντιδήμαρχο, που αυτός είχε ορίσει, της είπε: «Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά σου. Ξέρω πώς πρέπει να σου φερθώ». Η Περιβολάκη, φανερά εκνευρισμένη, σηκώθηκε από τα έδρανα και βγήκε έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, σιγοψιθυρίζοντας διάφορα ακατονόμαστα. Κάτι για ένα λεύκωμα έλεγε. Δεν κατάλαβα καλά.

Ο Μυστακόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω, ανακοίνωσε σε δημόσια συγκέντρωση την κάθοδό του στις επικείμενες εκλογές με την αυτόνομη στήριξη του Συνασπισμού. Στην ίδια συγκέντρωση δήλωσε ότι εάν δεν «περάσει» τη δεύτερη Κυριακή, θα στηρίξει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει ακόμη καταλήξει στην υποψηφιότητα που θα την εκπροσωπήσει.

Μετά την αποχώρηση του Θανάση Μπαρτζώκα από την επαναδιεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, όλα δείχνουν ότι ο δρόμος έχει ανοίξει για έναν σοβαρό και έντιμο άνθρωπο που ασχολείται χρόνια με τα κοινά. Πρόκειται για τον Αντώνη Καμπάκα. Ίδωμεν.

Μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης ψηφίστηκε τελικά από το δημοτικό συμβούλιο Ν. Ηρακλείου η έγκριση για τη λήψη δανείου προς εξυπηρέτηση των δημοτικών επιχειρήσεων. Αν και τα χρήματα είναι πολλά, πρόκειται για 300.000 ευρώ, θα φτάσουν μόνο για τους επόμενους τρεις μήνες. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Τα χρήματα φτάνουν μόνο για μισθοδοσία των εργαζομένων. Απίστευτο χάλι.

Θλίψη και στενοχώρια σκόρπισε η είδηση του θανάτου του δημοτικού συμβούλου Ν. Ιωνίας Βασίλη Κουκουλάρη, αδελφού του επίσης δημοτικού συμβούλου Νίκου. Ο καταξιωμένος γιατρός, ο οποίος αγαπούσε την πόλη του, ήταν ένας χαμογελαστός και πρόσχαρος άνθρωπος. Δεν κρατούσε κακία σε κανέναν. Καλό ταξίδι, φίλε Βασίλη…

Παραιτήθηκε ο πρώην δήμαρχος Μεταμόρφωσης Παπαχρυσάνθου επικαλούμενος λόγους υγείας. Η αλήθεια είναι ότι είχε κουραστεί πολύ και η υγεία του, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τη θέση του θα πάρει ο πρώτος επιλαχών που είναι ο φίλτατος Γαρούφος.

Στα ίδια άθλια χάλια παραμένει το δημοτικό άλσος στη Ν. Φιλαδέλφεια. Ούτε στοίχημα να έχει βάλει ο δήμαρχος για το κατάντημά του. Σε αυτή τη ρημάδα τη λίμνη κοντεύουν να φυτρώσουν θάμνοι. Έλεος, βρε Αδαμόπουλε. Δείξε λίγο ενδιαφέρον. Και μέσα σε όλα αυτά ορίσθηκαν και οι νέοι αντιδήμαρχοι: Γιαννόπουλος, Σταθόπουλος, Μαγκλάρα και Μαργαριτοπούλου.

Στη Λυκόβρυση τα «ηνία» των νέων αντιδημαρχιών πήραν οι Βατσακλή και Διαπούλη.

Στη Ν. Ιωνία καθήκοντα αντιδημάρχων ανέλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Λιώλης και Βουγιούκα.

Είναι βέβαιο και οριστικό. Από μέρα σε μέρα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για νομάρχης Δυτικής Αττικής ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Γιώργος Λιάκος. Οι μυημένοι της στήλης το γνώριζαν από την ώρα που ο τοπάρχης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφιος. Οι πληροφορίες λένε πως ήδη έχει αποφασιστεί, σε «κλειστή ομάδα», πως διάδοχος ως προς το χρίσμα θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μελετίου.

Ήταν αναμενόμενο. Αυτό που όλοι περιμένανε ήρθε να επιβεβαιωθεί πλέον με πραγματικά νούμερα. Έντεκα συμβούλους διαθέτει πλέον ο Σιδέρης στην Αγία Παρασκευή, σε σύνολο είκοσι πέντε που έχει το δημοτικό συμβούλιο. Δεν ψηφίστηκε ούτε ο προϋπολογισμός ούτε το τεχνικό πρόγραμμα. Δημαρχάρα, σου τα έλεγα μήνες ο φουκαράς. Δεν άκουγες. Σε παράσερναν οι «συμβουλάτορές» σου με ανοησίες. Πάντως, είναι κρίμα, γιατί ο Σιδέρης δεν πήγε στον δήμο για να καταξιωθεί. Είναι πετυχημένος επαγγελματίας, αλλά δυστυχώς δεν είχε την πείρα των ισορροπιών.

Ο φοροτεχνικός Βασίλης Σπανάκης ίσως αποτελέσει το αντίπαλο δέος για τον δήμαρχο Μοσχάτου Παπαντώνη. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεχάσει ότι σε αυτόν τον δήμο παίρνει κάποια ποσοστά. Η Ράλλη Κατίκου είναι οριστικό ότι δεν θα πολιτευτεί ξανά. Το γράφαμε πριν από δύο χρόνια, αλλά οι «Κασσάνδρες» έλεγαν πως υπηρετούμε ξένα συμφέροντα. Το ίδιο ισχύει και στην Καλλιθέα με την καθηγήτρια Μαρία Σταμούλη. Δύο ρολά φαξ μού έχει στείλει περί του αντιθέτου. Σπάνια το κάνω, αλλά οι πηγές μου είναι διπλοτσεκαρισμένες. Βάζω και στοίχημα με όποιον θέλει και για τις δύο περιπτώσεις.

Λάλο δείχνουν όλοι στο Κερατσίνι. Η αποχώρηση του Σαράφογλου έχει ανοίξει για καλά τον δρόμο στον πρώην βουλευτή. Υπάρχει βέβαια πάντα ο Χρήστος Σαλαλές. Θυμηθείτε, πάντως, ότι πολύ καλή εκλογική εμφάνιση θα κάνει και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μαυρίκος. Οι συγκεντρώσεις που κάνει, για ακομμάτιστο υποψήφιο, είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Το Γαλάτσι, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτή τη φορά θα είναι ο πιο «μπερδεμένος» εσωκομματικοπαραταξιακός δήμος. Ο πρώην αντιδήμαρχος του σημερινού δημάρχου Τσίρος έχει ήδη φορέσει το ένα μανίκι από το γαλάζιο κοστούμι. Στην υπό ίδρυση ομάδα συμμετέχουν και σοβαρά στελέχη του δεξιού χώρου. Έλα, όμως, που ο τοπάρχης Τούντας έχει καταφέρει να αποκτήσει σοβαρές προσβάσεις στη Ρηγίλλης, με αποτέλεσμα κάποιοι να υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Σημεία και τέρατα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στα Άνω Λιόσια. Μετά από καιρό κατάφερε επιτέλους να συγκληθεί σε σώμα. Είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ είναι τα χρέη του δήμου. Το ανακοίνωσε ο νέος δήμαρχος, ύστερα από την παραίτηση Παπαδήμα, Χριστοφιλάκης. Οι άνθρωποι χρωστάνε σε όποιον μιλάει ελληνικά. Στα ταμεία του δήμου έχουν εισέλθει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ως αντισταθμιστικά των σκουπιδιών. Αντιλαμβάνεστε τι έχει γίνει;

Ακόμη περιμένω από τον δημαρχάρα Αργυρούπολης τα σχετικά με τον διαγωνισμό (;) για την εκμίσθωση του πολιτιστικού κέντρου ως σούπερ μάρκετ. Έχω υπομονή. Αργώ να πάρω σύνταξη. Με την ησυχία σου, Γιάννη μου.

Μερικά πράγματα είναι για να γελάς. Διάβασα σε μια εφημερίδα ότι ο δήμαρχος Ψυχικού Πασσάς προηγείται με μεγάλη διαφορά απ’ όλους τους αντιπάλους του! Το ξαναδιαβάζω δεύτερη φορά. Δεν βαριέσαι, λέω, και πήγα στην άλλη σελίδα.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συντρόφια, στείλτε ειδήσεις. Εσάς περιμένω. Μαζί γράφουμε τη στήλη. Φιλάκια!


Σχολιάστε εδώ