Κυριαρχία των, πάσης φύσεως, ακραίων φαινομένων!

Και ομολογώ ότι έπιασαν και μένα οι γνωστές «υστερίες» των άλλων θυμάτων συνανθρώπων μου, που εκτονώνονταν κυρίως στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ με καταγγελίες για τον «απόντα» κρατικό μηχανισμό, για την έλλειψη σχεδίων και άλλα ηχηρά παρόμοια. Αλλά όταν πήρα τον δήμαρχό μου στο τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθώ κι εγώ για τον αποκλεισμό, μου είπε ότι νοίκιασε, με δαπάνες του δήμου, πέντε «μηχανήματα» για τις ημέρες αυτές, τα οποία πηγαίνουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα συνανθρώπων μας που είναι πιεστικότερα, όπως καθαρισμός κεντρικών δρόμων και προσπέλαση σε αιγοπροβατοτροφικές μονάδες. Και πρόσθεσε: Τι θέλετε, δηλαδή, να αγοράσει ο δήμος πέντε δικά του μηχανήματα και πέντε δικές του «αλατιέρες» και να προσλάβει 30 οδηγούς για να εργάζονται πέντε ημέρες τον χρόνο και να κάθονται 360 ημέρες; Και συνέχισε: Επειδή δεν έχει λεφτά ο δήμος και επειδή δεν θα δώσει λεφτά το κράτος για την αγορά των μηχανημάτων αυτών και την πρόσληψη των αναγκαίων οδηγών, θα αναγκαζόμασταν να αυξήσουμε σημαντικά τα δημοτικά τέλη. Αυτό θέλετε; μας είπε ο δήμαρχος.
Είχε δίκιο ο δήμαρχος, όπως δίκιο έχει και η ΔΕΗ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτης Φούρλας, οι νομάρχες και όλες οι κυβερνήσεις, οι προηγούμενες και η σημερινή. Διότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για την αντιμετώπιση όχι μόνο των ακραίων φυσικών φαινομένων, αλλά ούτε και των φυσιολογικών. Ακόμη και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι συνηθισμένες από τέτοια, μόνιμα σχεδόν, ακραία φυσικά φαινόμενα και έχουν, υποτίθεται, σχέδια και αντίστοιχες δημόσιες υποδομές, θρήνησαν τις ημέρες αυτές εκατοντάδες νεκρούς από το ψύχος και τα τροχαία ατυχήματα, παρέμειναν αποκλεισμένες χιλιάδες περιοχές και έγινε και εκεί της… Ελλάδος!
Από όσα άκουσα ως καταγγελίες και προτάσεις τις ημέρες αυτές του άγριου χιονιά στις τηλεοράσεις, θα έπρεπε η ΔΕΗ, για παράδειγμα, να είχε προσλάβει εκατοντάδες υπαλλήλους και, κυρίως, τεχνικούς για να… κρατάνε τις πέντε αυτές ημέρες τους εκατοντάδες… πυλώνες ανά την επικράτεια για να μην πέσουν ή σπάσουν από τις φοβερές ανεμοθύελλες, που συμβαίνουν κάθε είκοσι ή τριάντα χρόνια, όπως ειπώθηκε! Το ίδιο να έκανε και για τον ολιγοήμερο καύσωνα του καλοκαιριού και ιδιαίτερα με την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών τις ημέρες αυτές. Εννοείται ότι όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα το εργοστάσιο αυτό θα έμενε κλειστό, αφού, όπως είναι γνωστό, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν… αποθηκεύεται. Όλα αυτά θα σήμαιναν σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα επιρριπτόταν στα τιμολόγια των καταναλωτών. Αλλά τότε θα παρουσιάζονταν άλλα ακραία φαινόμενα: εκείνα των καταγγελιών και των φωνασκιών στα γνωστά τηλεπαράθυρα! Το ίδιο θα έπρεπε να έκανε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης, δηλαδή να προσλάμβανε χιλιάδες αστυνομικούς για να… κρατάνε ίσιες τις νταλίκες και να μη διπλώνουν στους εθνικούς δρόμους, όπως στα Τέμπη, για πέντε ημέρες, και να κάθονται τις υπόλοιπες 360 ημέρες. Το ίδιο θα έπρεπε να έκανε και ο κ. Φούρλας, οι νομάρχες, οι περιφερειάρχες, όπως και ο δήμαρχός μου. Έτσι όμως ναι μεν θα αντιμετωπίζονταν καλύτερα τα πρόσκαιρα ακραία φυσικά φαινόμενα και θα υπήρχαν αποτελεσματικότερα σχέδια, όπως στις άλλες χώρες, θα διογκωνόταν όμως ακόμη περισσότερο τα δημόσια ελλείμματα και θα κατέρρεε η ελληνική οικονομία, αφού οι δημόσιες υποδομές χρειάζονται χρήματα που δεν υπάρχουν ή που κατασπαταλώνται για αλλότριες σκοπιμότητες.
Είναι πράγματι ντροπή που αυτές τις αναγκαίες δημόσιες υποδομές θυμόμαστε όλοι μας κατά την εμφάνιση αυτών των πρόσκαιρων ακραίων φυσικών φαινομένων και δεν προσπαθούμε όλοι μας, με σύνεση, με ηρεμία και με εγκαρτέρηση, να γίνονται τα παθήματα μαθήματα με βελτίωση των υποδομών και κατάρτιση αποτελεσματικών σχεδίων αντιμετώπισης των ακραίων και φυσιολογικών φαινομένων.


Σχολιάστε εδώ