«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Προς μεγάλη έκπληξη των παρόντων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα ζητώντας να μην προχωρήσει η συζήτηση της σχετικής τροπολογίας, αν δεν ζητηθεί η γνώμη εκπροσώπων των τραπεζών καθώς και των επιχειρήσεων. Ακολούθησε νέα συνεδρίαση, με παρόντα τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Τραπεζών, κ. Γκόρτζα, ο οποίος δεν διαφώνησε με την πρόταση του κ. Μανώλη. Αποτέλεσμα; Τόσο η κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Κουσελάς να επιτεθούν φραστικά εναντίον του εκπροσώπου των τραπεζών, καταγγέλλοντάς τον ότι στηρίζει την κυβέρνηση και δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μετόχων και των τραπεζιτών! Η εξέλιξη αυτή «έβγαλε κυριολεκτικά από τα ρούχα του» τον κ. Μανώλη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε να συνεχιστεί η συζήτηση, καθώς, όπως είπε, ήταν αδύνατο να αντιληφθεί τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μανώλης αποχώρησε, απάντηση από την κυβέρνηση δεν υπήρξε, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ θα επανέλθει στην πρότασή του μέσα στη βδομάδα κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το «μπαλάκι» στη Βουλή επιστρέφει η Δικαιοσύνη

Πλήρη επιβεβαίωση όσων γράφαμε την περασμένη εβδομάδα για την παράλειψη(;) της κυβέρνησης να ζητήσει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να αλλάξει το καθεστώς για τη λεγόμενη «ποινική ευθύνη των υπουργών» αποτελεί η επιστροφή στη Βουλή του φακέλου της δικογραφίας για την επαναφορά στο Λιμενικό Σώμα αρχικελευστή, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί ως ανάπηρος!

Η άκρως αποκαλυπτική αυτή υπόθεση έχει ως εξής: Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αναφορά τους στην Εισαγγελία Πειραιά ζήτησαν να γίνει έρευνα, καθώς ο επαναφερθείς λιμενικός είχε πολύπτυχη δράση (πολιτική και όχι μόνο). Οι Εισαγγελείς, όμως, που πήραν την αναφορά «οχυρώθηκαν» πίσω από το Σύνταγμα, που δεν επιτρέπει να γίνεται ούτε καν προκαταρκτική εξέταση, όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με πράξεις μελών της κυβέρνησης και δεν έκαναν καμία έρευνα, καθώς συνάδελφοί τους που στο παρελθόν είχαν αποτολμήσει κάτι τέτοιο είχαν δεχθεί «τα εξ αμάξης» από θιγόμενους πολιτικούς και κόμματα.

«Επανυποβάλλουμε τη συνημμένη δικογραφία και αναφέρουμε επιπροσθέτως ότι κατά την κρίση μας προδήλως οι αιτιάσεις που διαλαμβάνονται στην κρισιολογούμενη αναφορά στρέφονται κατά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος αποφάσισε την επαναφορά στην υπηρεσία του αρχικελευστή» έγραψε η Εισαγγελέας Πειραιά Καλλιόπη Βαρδάκη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό. Και εκείνος με τη σειρά του έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή, η οποία είναι πλέον η μόνη αρμόδια, για να δώσει συνέχεια στην υπόθεση συγκροτώντας είτε εξεταστική είτε προανακριτική επιτροπή.

—————-*—————–

Στο αρχείο με εξασφαλισμένη ατιμωρησία

Έτσι όπως έχει σήμερα το καθεστώς της ευθύνης των υπουργών, ή θα δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα με το να στραφεί η πλειοψηφία της Βουλής κατά συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους ή η υπόθεση θα πάει στο αρχείο. Και αυτό το τελευταίο θα συμβεί με βεβαιότητα στην προκειμένη περίπτωση, με αποτέλεσμα τυχόν μη σύννομες διαδικασίες υπηρεσιακών παραγόντων (οι οποίοι ενδεχομένως έκρυψαν χαρτιά ή δεν ενημέρωσαν τον υπουργό) να μείνουν ατιμώρητες, αφού δεν πρόκειται να ερευνηθούν. Ως πότε, αλήθεια, θα συνεχίζεται αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας πρωτίστως των υπουργών, αλλά μαζί με αυτούς και πολλών άλλων που καλύπτονται κατά τον τρόπο που περιγράψαμε; Δεν είναι ώρα, κυρίως τώρα που τόσος λόγος γίνεται για «κάθαρση», να τερματιστεί αυτό το καθεστώς και να επιτραπεί στους Εισαγγελείς να κάνουν ουσιαστική έρευνα;

Ρωτάμε, αν και το πιθανότερο είναι ότι απάντηση δεν πρόκειται να λάβουμε.
—————-*—————–

Η πρόεδρος, το Μαξίμου και οι προτάσεις για την αναθεώρηση

Την αντίδραση συνεργατών της προέδρου της Βουλής, Άννας Μπενάκη Ψαρούδα, προκάλεσε η αναφορά της στήλης στις «παγωμένες» σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου που αναδείχθηκαν από τη μη εμπλοκή της στην υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης. Σε επικοινωνία που είχαν με το «ΠΑΡΟΝ» οι συνεργάτες της προέδρου υποστήριζαν ότι «μπορεί η κυρία Μπενάκη να έχει καιρό να επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι σε επαφή με τον πρωθυπουργό, όποτε χρειάζεται…». Σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση, εξάλλου, λένε ότι «έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις που είχε διατυπώσει δημόσια προ καιρού η πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση». Δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε ότι είναι έτσι, αν και η γενική αίσθηση μεταξύ των βουλευτών είναι ότι «η σημερινή πρόεδρος της Βουλής δεν παίζει τον ρόλο που έπαιζαν προκάτοχοί της». Μπορεί, βέβαια, σε αυτό να συμβάλλει και το χαμηλό πολιτικό προφίλ που η ίδια συντηρεί, αποφεύγοντας να εμπλέκεται σε ζητήματα κυβερνητικής λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως -και αυτό το νόημα είχε η δική μας επισήμανση- η συχνή συνεργασία τού ή της (εκάστοτε) προέδρου της Βουλής με τον πρωθυπουργό συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία και του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.
—————-*—————–

Και νέοι στη σκανδαλοθηρική «ομάδα Καρχιμάκη»

Και νέα πρόσωπα «πράσινων» βουλευτών προστίθενται τελευταία στις «σκανδαλοθηρικές» ερωτήσεις που υποβάλλουν, με ρυθμό σχεδόν μία την ημέρα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κινούνται γύρω από τον Τομέα Αλληλεγγύης του κόμματος. Κοντά στη βασική πεντάδα που αποτελούν οι Μ. Καρχιμάκης, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Νιώτης, Γ. Διαμαντίδης και Χ. Αηδόνης, οι οποίοι υπέγραφαν ως τώρα τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτήσεων αυτού του είδους, τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε να μπαίνουν και άλλες υπογραφές, όπως αυτή του Π. Ευθυμίου, αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου.

Η «διεύρυνση» αυτή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, καθώς έγινε αμέσως μετά την ενόχληση του περιβάλλοντος του Γ. Παπανδρέου που εκδηλώθηκε έπειτα από την ερώτηση για την υπόθεση της Χριστίνας Βαληνάκη. Λέτε ο Μιχάλης να ηγείται ομάδας;
—————-*—————–

Κολλημένος με τον «τρίτο πόλο» ο Στ. Μάνος

Κόντρα στο ρεύμα και στην αναζήτηση του «τρίτου πόλου» επιμένει ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Μάνος.Ήταν ο μόνος που έδωσε αρνητική ψήφο στη διάταξη που ψήφισαν μαζί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, για να μη μετρούν τα λευκά ψηφοδέλτια στην εξαγωγή του εκλογικού μέτρου και να κλείσει έτσι το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Εκλογοδικείου που έφερε για λίγο στη Βουλή τον Αχ. Καραμανλή.

Προηγουμένως μάλιστα επιχειρηματολόγησε, λέγοντας ότι από τη στιγμή που η ψήφος είναι υποχρεωτική, θα πρέπει το λευκό -που αποτελεί αποδοκιμασία προς όλα τα κόμματα- να μετριέται χωριστά και να υπολογίζεται, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντάς τους όσα ανάλογα λένε οι εκπρόσωποί τους σε άλλες περιπτώσεις. Δεν ήταν, όμως, αυτή η μόνη διαφοροποίηση του κ. Μάνου που προκάλεσε αίσθηση αυτές τις μέρες. Ήταν και η μακροσκελής ανακοίνωση για το οποίο εξέδωσε για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία συνέδεσε ευθέως με την ανάγκη για δημιουργία «τρίτου πόλου», ζήτημα που οι υπόλοιποι πολιτικοί που αναφέρονται σε αυτό συνήθως το κάνουν με αρνητικό τρόπο.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος δίνει την ευκαιρία σε όσες δυνάμεις (παρ’ όλο που βρίσκονται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ) πιστεύουν στην ανάγκη ενδυνάμωσης της κοινωνίας απέναντι στο κράτος να δηλώσουν δυναμικά παρούσες και να συστρατευθούν», ανέφερε ο κ. Μάνος και κατέληξε με όση μεγαλύτερη σαφήνεια μπορούσε ως εξής: «Το όραμα μιας παρεμβαίνουσας κοινωνίας μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πολιτικό πόλο».

Έπειτα από αυτά εμείς μια απορία έχουμε: Ποιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα τον φιλοξενήσει στις επόμενες εκλογές;
—————-*—————–

«Δελαπατρίδηδες» βλέπει παντού ο Αλέκος

«Έχει γεμίσει η Ελλάδα Δελαπατρίδηδες που θέλουν να σώσουν τον τόπο». Αυτό είναι το σχόλιο που κάνει ο υπεύθυνος εκλογών του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος σε όσους τον ρωτούν πώς πάει η επιλογή υποψηφίων. Ο ίδιος εμφανίζεται να είναι όλο και πιο απαισιόδοξος για την τελική κατάληξη που θα έχει η προσπάθεια που έχει αναλάβει, καθώς εκτός από τους… Δελαπατρίδηδες -δηλαδή τους διεκδικητές δήμων και νομαρχιών που αυτοαναγορεύονται υποψήφιοι- σε πολλές περιπτώσεις έρχεται αντιμέτωπος με ισχυρούς τοπικούς μηχανισμούς που θέλουν να επιβάλουν τους «δικούς τους», ενώ την ίδια ώρα και η ηγεσία του κόμματος -δηλαδή ο πρόεδρος και ο περίγυρός του- έχει άλλους ρυθμούς. Ο προσανατολισμός είναι, πάντως, στις περισσότερες και δυσκολότερες περιπτώσεις οι υποψήφιοι που θα λάβουν το χρίσμα να βγουν μέσα από δημοσκοπήσεις, αν και εκεί ακούγεται ότι υπάρχει πρόβλημα και γιατί μπορεί να υπάρξουν αμφισβητήσεις, αλλά και επειδή χρειάζονται πολλά χρήματα.

Βλέπετε, η «ανασυγκρότηση» την οποία είχε επαγγελθεί ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το «νέο κόμμα» που υποτίθεται ότι θα έφτιαχνε έχουν μάλλον την ίδια τύχη που είχε και ο… αλήστου μνήμης σημιτικός εκσυγχρονισμός.


Σχολιάστε εδώ